Nyheter

TIL UKRAINA: Sverige har donert hele sin beholdning av PBV 302 til Ukraina.

Ukraina godkjenner bruk av svensk personellkjøretøy

Pansarbandvagn 302 donert av Sverige kan nå sendes til fronten i Ukraina.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sverige har donert rundt 300 pansrede personellkjøretøy av typen Pansarbandvagn 302 (PBV 302) til Ukraina. 

Nå har det ukrainske forsvarsdepartementet godkjent panservognene til militært bruk, skriver departementet på sine nettsider.

Hele den svenske beholdningen av PBV 302 ble overlevert Ukraina i mai, som en del av en større støttepakke i kampen mot den russiske invasjonen.

Ifølge den ukrainske avisen Kyiv Independent skal kjøretøyet blant annet brukes til medisinsk evakuering fra frontlinjen.

PBV 302 ble først tatt i bruk  av den svenske Försvarsmakten i 1966, og var operativ frem til 2014. Den er utviklet av selskapet Hägglund & Söner. Modellen har blant annet tjenestegjort i Kosovo og Bosnia.

Kjøretøyet veier 13 tonn og har vide larveføtter og kan brukes i vanskelig terreng. Dieselmotoren har 270 hestekrefter og kan nå hastigheter på opp til 60 kilometer i timen.

«Den ukrainske hæren har mange brigader og trenger derfor pansrede kjøretøy til infanterikompaniene. Sverige vil derfor donere hele sin beholdning av PBV 302», inkludert reservedeler, utstyr til vedlikehold og ammunisjon, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS