Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Vil inngå langtidsplan-kontrakter med Nammo og Kongsberg

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) presenterte en rekke grep for å få til bedre og raskere anskaffelser. Regjeringen styrker forsvarsindustrien med 967 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Med innfasingen av langtidsplanen de neste tolv årene skal det anskaffes mye nytt til forsvarssektoren fremover. I tillegg trenger Ukraina stadig mer i deres forsvarskamp.

I den forbindelse har regjeringen satt av 967 millioner kroner til å styrke norsk forsvarsindustri. Støtten skal gå til:

  • Små- og mellomstore norske bedrifter som leverer til ukrainske styrker
  • Ny produksjonslinje for rakettmotorer
  • Oppbygging av norsk produksjon av hexamin til eksplosiver
  • Mulighetsstudie for et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver

– Vi har bidratt med en rekke virkemidler de siste to-tre årene, men vi vil gjøre enda mer. Vi tror at vi har langsiktige behov, og mye løses på kommersielt grunnlag, men myndighetene må ha en aktiv rolle, sier Gram til Forsvarets forum. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier at dette viser at næringsdepartementet kommer mer på banen rundt forsvarsindustrien.

– Skal man øke produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien må departementet om bord, sier hun.

Blant tiltakene er:

  • Øke bruken av hurtiganskaffelser knyttet til regjeringens prioriterte områder for utvidet produksjonskapasitet, og særskilt for anskaffelse av banebrytende teknologier.
  • Raskt inngå langsiktige leveransekontrakter i tråd med gjeldende regelverk for materiell som inngår i styrkingen av Forsvaret i ny langtidsplan og vurdere en utbetalingsporifl som gir raske og stabile leveransen av særskilt prioritert produksjon.
PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I tillegg varsler regjeringen at de vil samarbeide tettere med flere norske leverandører fremover:

  • Inngå kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace om leveranse av norskprodusert luftvern i samsvar med den nye langtidsplanen så raskt som mulig.
  • Inngå kontrakt med Nammo om leveranse av stridsavgjørende ammunisjon i samsvar med den nye langtidsplanen så raskt som mulig. 
  • I tillegg vil FD opprette dialog med Chemring Nobel om å utvide produksjonskapasitet.

– Det er viktig å lage slik veikart, fordi det betyr at nå har industrien og myndighetene sammen kunnet se hva er behovet er. Hvis man ser veikartet sammen med langtidsplanen, så er det et viktig virkemiddel for oss, hvordan vi kan strategisk sett posisjonere hva vi trenger, sier Eirik Lie, president i Kongsberg Defence & Aerospace.

Powered by Labrador CMS