Nyheter

SISTE JAGERFLYENE: Leveringen av de siste 12 F-35-jagerflyene som Norge har bestilt fra amerikanske Lockheed Martin, blir levert i løpet av mai neste år.

Forsvaret venter å få de siste bestilte F-35 jagerflyene innen mai neste år

Etter et års pause i leveringene forventer Forsvarsmateriell at Norge vil motta de siste 12 av bestillingen på 52 F-35-jagerfly innen utgangen av mai neste år.

Publisert Sist oppdatert
OPPDATERTE JAGERFLY: Oberst Øivind Gunnerud, sjef for Luftforsvaret, ser frem til å motta de siste jagerflyene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fire fly skal etter planen ankomme Norge i november. Samtlige F-35 skal være på plass på Ørland flystasjon i løpet av mai 2025, opplyser Forsvarsmateriell torsdag morgen.

– Vi ser fram til å motta de siste oppgraderte F-35-flyene i løpet av neste år. Med 52 fly er kampflyantallet komplett, en avgjørende milepæl i F-35-anskaffelsen, sier generalmajor Øivind Gunnerud, sjef for Luftforsvaret.

Norge har hittil mottatt 40 av totalt 52 F-35 kampfly. De første seks flyene kom i 2017. Alle flyene skulle egentlig leveres i løpet av 2024, men leveransen ble satt på pause i fjor sommer. Dette skyldtes forsinkelser med en stor oppgradering

Oberst Tord Aslaksen, sjef for Kampflyavdelingen i Forsvarsmateriell luftkapasiteter, forklarer at en på grunn av de løpende oppdateringene derfor aksepterer risikoen for forsinkelser i oppgraderingsløpet.

Ett av de norske F-35-flyene som nå hentes ut fra fabrikken, skal bli igjen i USA noen måneder for å kunne brukes til testing av den norskutviklede Joint Strike Missile (JSM), skriver Forsvarsmateriell.

Powered by Labrador CMS