Nyheter

PÅ VEI TIL UKRAINA: Franske Mirage 2000-5F jagerfly under en øvelse i Australia i 2004.

Frankrike bekrefter: Jagerfly til Ukraina

Frankrike har kunngjort detaljer om sine planer om å levere jagerfly av typen Dassault Mirage 2000 til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

Frankrike planlegger å levere Dassault Mirage 2000 jagerfly til Ukraina, med start i første kvartal av 2025. Flyene vil bli oppgradert for å inkludere luft-til-bakke kapasiteter.

Opplæring av ukrainske piloter og mekanikere pågår, og de første pilotene har allerede fullført Alpha Jet-trening i Frankrike.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Frankrike vil gi Dassault Mirage 2000 til Ukraina. Jagerflyene vil få nye luft-til-bakke-kapasiteter før planlagte leveranser som starter i første kvartal av 2025, skriver The Warzone.

Mirage blir det andre vestlige jagerflyet som Ukraina mottar, etter F-16, hvorav de første ankom Ukraina sommeren 2023.

Flyene vil først bli utstyrt med nytt elektronisk selvforsvarsutstyr, samt nye modifikasjoner som tillater dem å utføre luft-til-bakke-oppdrag. Det skriver Frankrikes forsvarsminister Sébastien Lecornu i en uttalelse på X. 

Dette arbeidet vil bli utført i Cazaux sørvest i Frankrike. Samtidig fortsetter opplæringen av ukrainske piloter og mekanikere, sa Lecornu.

Les også: MDG: – Ukraina trenger penger nå

I juni 2023 kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron  planer om å overføre et ukjent antall Mirage 2000-5 jagerfly til Ukraina, og beskrev dette som et ledd i «et nytt samarbeid» med produsenten Dassault.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da ryktene om at brukte Mirage 2000-fly skulle leveres til Ukraina først dukket opp, var det uklart om det var snakk om de mer moderne Mirage 2000-5F-versjonene, som fremdeles er i bruk, eller de eldre Mirage 2000C-variantene, som ble pensjonert i juni 2022.

Mirage 2000-5F er en oppgradert versjon av Mirage 2000C. 

Det nyere systemet kan spore flere mål samtidig – opptil åtte – og har også noe luft-til-bakke-funksjonalitet, som sannsynligvis er avgjørende for de oppgraderingene som planlegges for Ukraina.

Les også: Ønsker prioritert ivaretakelse av ukrainske krigsveteraner

Selv om det ser ut til at franske Mirage 2000-5F-fly vil bli levert til Ukraina, nevnte Lecornu i går bare «Mirage 2000», mens Macron omtalte «Mirage 2000-5». 

Det er mulig at Frankrike har forsøkt å anskaffe Mirage 2000-5-fly fra Hellas, Qatar eller til og med Taiwan, som opererer denne versjonen.

Hvor raskt Ukraina vil kunne bruke Mirage-fly i kamp, avhenger hovedsakelig av fremgangen til de ukrainske pilotene og mekanikerne som nå trenes på flyet. Franske medier rapporterer at landet har gått med på å trene et første kull på 26 ukrainske piloter. Forrige måned kunngjorde de franske væpnede styrkene at den første gruppen piloter hadde fullført Alpha Jet-trening i Frankrike, skriver The Warzone.

Powered by Labrador CMS