Nyheter
Vil ha offiserer på åremål
Regjeringen vil ha raskere utveksling i Forsvarets toppledelse.
LOVFORSLAG: Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) vil ha yngre toppledere i Forsvaret.
Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
Forsvarsdepartementet (FD) ønsker større ledermobilitet i Forsvaret og å gjøre det lettere å rekruttere yngre personer til lederstillinger.
Derfor foreslår departementet å gjøre et knippe posisjoner i Forsvaret til åremålsstillinger.
Forslaget er en del av «Stortingsproposisjon 102 LS (2024–2025) Endringer i forsvarsloven».
«Gruppen militære embetsmenn på gradsnivå generalmajor, kontreadmiral eller høyere, og som dermed vil omfattes av forslaget, utgjør i dag om lag 20 personer», står det i stortingsproposisjonen.
Forsvarsdepartementet angir ikke noen bestemt lengde på eventuelle åremål i Forsvaret, men skriver at lengden på åremål og adgang til gjenutnevnelse bør fastsettes i forskrift.
FD skriver at de generelle reglene for åremålsstillinger for embetsmenn i staten bør være utgangspunkt for åremål i Forsvaret. Normal lengde på åremål i staten er seks år.
Flaskehalser
Som begrunnelse for forslaget, trekkes det frem at det er behov nye virkemidler som kan sikre mobilitet blant ledelsen i Forsvaret. I høringsnotatet som ble sendt ut i forkant av utformingen av lovforslaget, peker FD på at det er et svært begrenset handlingsrom for å omplassere personell på toppen av det militære karrieresystemet.
«Det er også forbundet med risiko for arbeidsgiver å velge yngre
offiserer til høyere stillinger, da disse kan legge
bånd på stillingen i lang tid og således bidra til å
skape flaskehalser i karrieresystemet», står det i Stortingsproposisjonen.
Eldre ledere
Forslaget får støtte i Forsvarets høringsinnspill, men Forsvaret «uttaler at det fremstår som mangelfullt utredet». Det er FD uenig i.
«Departementet viser til at forslaget har vært utredet en rekke ganger, herunder i arbeidet med justert befalsordning i 2004, i arbeidet med ny militær ordning i 2014 og i utredningen av Forsvarets særaldersgrense i 2016. Forslaget bygger med andre ord på et godt utredningsgrunnlag», står det i proposisjonen.
Befalets fellesorganisasjonen (BFO) mener Forsvarets utfordringer kan løses ved å ansette toppledere senere i karrieren. Til det svarer FD at Forsvaret allerede har eldre toppledere enn andre deler av offentlig sektor.