I SENTRUM: Sandvik ble kastet inn i jobben som forsvarsminister. Allerede første uka la han frem myndighetenes åpne trusselvurdering, sammen med Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Portrettet: Tore O. Sandvik

Den nye gutten i klassen

Planen til Norges nye forsvarsminister, Tore O. Sandvik, er å gjøre som Nils Arne Eggen.

Publisert

Beklager. Han er ikke tilgjengelig i dag. Eller denne uken. Det er Polen. München. Brussel. Det er like vanskelig å få tak i den nye forsvarsministeren som det er å få mobildekning i Tysfjord i fellesferien. 

Men en kaffekopp og en telefon mellom møtet med den polske forsvarsministeren Władysław Kosiniak-Kamysz og besøk på flyplassen Rzeszów, får vi. Det er et knutepunkt for materiell som skal til Ukraina.

– Jeg har møtt soldater som gjør en fantastisk innsats. Her har jeg nesten fått senket skuldrene før jeg skal på forsvarsministermøte med Nato, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) til Forsvarets forum.

Det er ikke de små sakene han har fått på bordet, den nye trønderske ministeren. 

– Polen gjør en ekstraordinær innsats for Ukraina. De har voldsom opptrapping av forsvaret sitt. De har både historisk og nyvunnen erfaring med Putins lederstil. Det gjør inntrykk å være i et land så tett på krigen, sier han.

Den store telefonen

Den nyskodde forsvarsministeren har hatt en svingdørkarriere i regjering og departement i over tjue år. Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet fra 2000 til 2001. Så den samme rollen i 2023-24. Til slutt vikar for den unge klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i hans pappaperm. Noe politisk novise er han på ingen måte.

Så helt uventet var det ikke å få telefon fra statsministeren. Da telefonen kom, hadde han fått beskjed av kona om å rydde opp puslespillet på stuebordet.

– Jeg var forberedt på at det kunne komme en telefon siden jeg nettopp hadde vært minister. Men jeg vet det også er et puslespill å sette sammen en regjering. Alle brikker må passe. 

– Men jeg hadde avklart med kona at jeg kunne si ja om spørsmålet skulle komme.

– Har du hatt ambisjoner om en sånn post?

– Alle i lederstillinger har ambisjoner. Alt annet er kokettering. Ingen havner tilfeldigvis på toppen.

Han er oppvokst på Kolstad i Trondheim, et arbeiderklassestrøk. Far var geolog, mor lærer. Det var inn i AUF, for så legge seg på venstre fløy i partiet

– Så du for deg den gang at du skulle bli minister?

– Nei. Aldri. Jeg så ikke for meg å bli fylkesordfører heller. Men å bli spurt om å bli minister er en stor ære. Det er selvfølgelig stas, men det riktige ordet er alvor.

Det er også en plikt, sa han til Jonas.

– Man skal ha gode argumenter for å si nei.

STATSRÅD: Forsvarsminister Tore O. Sandvik.

Strøkent renomme

Så mye praktisk forsvarsbakgrunn har han ikke. Han har gått rekruttskolen på Haslemoen, deretter var han på Persaunet leir, og så har han vært på én repøvelse i heimeverndistrikt nummer 12, Sør-Trøndelag.

Skussmålene fra politikk, venner og bransje er imidlertid strøkne. For han jobbet mye med forsvar i løpet av sine tjue år som fylkesordfører.

Tidligere oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier til Forsvarets forum at Tore O. Sandvik er en tung og erfaren politiker.

– Sandvik har ledet Forsvarsforum Trøndelag (sammenslutning av forsvarskommuner, red.anm.) og vært opptatt av forsvarsindustrien og samarbeid mellom forsvar og næringsliv. Jeg vet fra min tidligere jobb at han var engasjert i alt fra beredskapsarbeid i Trøndelag-regionen til å drive en podkast om internasjonale forhold.

Karlsen er i dag assosiert partner i PR-byrået Geelmuyden Kiese, og har erfaring fra politikken. Han har vært vararepresentant på Stortinget for Frp.

– Som statsråd ledet han internasjonale klimaforhandlinger, som er en god parallell til det han skal gjøre i Nato, sier Karlsen.

Tidligere fylkesmann Odd Inge Mjøen kaster også litt gullstøv over mannen.

– Han er en visjonær politiker. Han har store målsetninger for den politikken han representerer og varm tilhenger av å slå sammen trønderfylkene. Det greide han. Han er strategisk god når det gjelder å få gjennomslag for politikken, sier Mjøen.

For det var Sandvik som stod bak det store trønderske prosjektet å få slått sammen nord og sør til ett.

– Har denne mannen ingen lyter?

– Han er opptatt av familien sin. Da han var fylkesordfører, var jeg spent på om han rakk møter. Det var mange baller i lufta og han landet ikke alle på tid. Familie og andre interesser, kunne bli prioritert i stedet for der han skulle vært. Han måtte styres på tid. Men det er 10 år siden nå.

Festning

Snill og grei, med sunne interesser, altså. Nerd er også en merkelapp som går igjen når vi snakker med folk i hans krets.

Det er en markelapp han gjerne setter på seg selv også. Sammen med en venn driver han podkasten PoliTickr, om valg rundt omkring i verden.

– Den startet vi sommeren 2023. Da verden hørte det, bestemte hele verden seg for å gå til valg i fjor. Så 2024 er jo historiens største valgår. Vi klarte å følge nesten alle valgene fram til oktober, men da knakk vi sammen under oppgavene som statsråd.

Det minste valget var på stillehavsøya Tuvalu, der det bor 11 000 mennesker.

– Det er sikkerhetspolitisk viktig. Stillehavet er større enn landjorda.

Skal du kontrollere Stillehavet, så må du ha kontroll på Stillehavsøyene.

Sandvik ramser opp trivia fra obskure steder, som at verdens nest minste besøkte land, Salomonøyene, vipper fra å være vestlig orientert til å bli alliert med Kina.

Er han litt kjedelig? Nei, sier en venn.

– Han er humørfylt. Han er kjent for å være en allment vittig møteleder med slapstickhumor.

– Ingen nachspiel og morsomme historier fra Trøndelag?

– Jeg kommer ikke på noen morsomme historier. For å si det sånn. Han vokste opp i et AUF-miljø, hvor det var bra med festing. Men han var aldri en som var på det kjøret.

Man kan formelig se ham for seg mens han knasker gulrøtter og setter vekkerklokken klokken 6 søndag morgen. Forklaringen er som følger: Han har fire unger fordelt på to kull, og fikk den første som 22-åring. De to første med kjæresten, og de to neste med kona Trine Brænden. Nå har han også et barnebarn.

– Det har styrt hva jeg får til av andre ting, sier forsvarsministerne selv.

Selv mener han at han på ingen måte er kjedelig. Han er glad i en fest og sier at kona mener han har lakenskrekk.

PILS OG PRETZEL: I München blir det tid til en øl og en prat med forsvarssjefen og journalister etter en lang arbeidsdag.

Kritisk situasjon

Å si at han vil få utfordringer er en skjønnmaling som kun salgsfolk på LinkedIn kan finne på å si.

– Vi er i en storkrig. Han og forsvaret må være forberedt på kritiske hendelser når som helst, sier Karlsen. 

Sandvik, som er født i 1969, er nå ikke ukjent med utenriksproblemer. Kald krig kom med morsmelka. Apartheid. Men også murens fall og en fredstid, der man brukte pengene på andre ting enn forsvar. Selv var han på den store Roger Waters-konserten ved Berlin-muren i 1990 der man sang «Tear down the wall». 

Situasjonen vi står i nå, er mer uforutsigbar, sier han. Det er mange kriser som treffer folk i solar plexus og i lommeboka.

– Det er en farligere verden nå enn det som var under den kalde krigen, hvor det var to aktører som delte verden mellom seg, men som likevel hadde dialog for å unngå storkonflikt. Det er miljø- og naturkrise. Nå har vi mange flere aktører med mye våpen og ambisjoner. Kina, Russland, Iran og Nord-Korea. Verden er mer sammenvevd som følge av globalisering og det skaper spenning og større utslag i verdensøkonomien.

Det er mangel på globalt lederskap med avklarte maktforhold.

– Vi har i dag en GZero World som er ustabil.

Det betyr hvert land for seg selv. Det er i sosialdemokratiet, Nato og EU han søker tilflukt i og finner løsninger.

– Vi har vår sikkerhet og trygghet i våre allierte i Nato, som vil oss vel. Og vi er en viktig aktør for dem, med øyne og ører i nord, hvor verdens største atomvåpenarsenal ligger rettet mot våre allierte. Der er vi med og skaper forutsigbarhet, som kan bidra til å avskrekke angrep på Nato-land.

Så må vi jobbe med de-eskalering. De store krisene. Økonomi og energi, som bidrar til den spente situasjonen.

– Først og fremst må vi sørge for å gi Ukraina «the upper hand» i konflikten med Russland slik at vi får fredssamtaler på Ukrainas premisser. Det skal vise seg at det ikke lønner seg å overfalle et naboland. Alt det andre hviler på det.

Tallerkensjonglering

Det er som å sjonglere tallerkener. Du må passe på at det er fart på tallerkenene sånn at ikke noen faller ned, sier han.

– Vi må jobbe bredt på flere fronter. Det er nå to ting som ligger i bunnen når vi starter jobben med statsbudsjettet. Før var det bare folketrygden, men nå er det også forsvaret.

Langtidsplanen ligger der. Den er vi enig om. Men det blir krevende, for det vil komme tøffe prioriteringer, garanterer han.

– Langtidsplanen kommer til å endre veldig mye. Vi må tenke på hvordan vi bygger veier, jernbane og havner med forsvarsøyne. Det må ses i sammenheng. Dette må kommunale og nasjonale politikere tenke på, det samme må næringslivet og institusjonene. Vi gjorde det etter krigen, men sluttet med det. Nå må vi bygge opp det vi bygget ned. Det vil komme store omprioriteringer og handlingsrommet for alt mulig annet blir mindre, og det vil slå inn på alle samfunnsområder.

Han er kjent for å tenke næringsliv og forsvar hånd i hånd. Og jobbet for å få kampflyplass på Ørlandet og tilhørende flyfagskole på Fosen. Men det er forsvarspolitikk i storformat han snakker om nå. Hvordan skal han få til dette når ting når Riksrevisjonen allerede har vært ute og refset sektoren for sendrektighet og det er skrikende behov for arbeidskraft?

Trønders superkraft

Da er det å ty til det ypperste av trøndersk kultur.

–Vi må gjøre som et av mine store forbilder, Nils Arne Eggen.

Han er den beste laglederen Norge har hatt.

– Hva var det Eggen gjorde som vi kan lære av?

– Vi må spille hverandre gode. Vi må sørge for at vi får til samspill i strukturene. Og også i partiene. Vi må hente det beste ut av det vi skal oppnå. Vi må øve.

Eggen var også en mester i å se til at spillerne fikk riktige arbeidsoppgaver. Er du god på dribling, drible. Er du god til å skyte, skyt.

Tilbakeslag

Men det vil komme tilbakeslag, lover han. 

– Det kommer til å komme planlagte prosjekter som blir dyrere enn budsjettrammene. 

– Det kommer situasjoner der vi ikke har nok folk, forsinkelser og utfordringer vi ikke har tenkt over. 

– Men vi må klare å holde strategisk fokus, tenke langsiktig, og skape gode rammevilkår og forutsigbarhet. Jeg er langsiktig og tålmodig.

FOTBALL: Avtalen med sønnen er at pappa tar med en fotballtrøye fra stedene han besøker.

Et sitat fra den salige Eggen går som følger: «No må vi få ut finger'n. Aill' som træng fresk luft, går ut og måke banen. NÅ!» Det var før Champion League- oppgjøret mot FC Porto og Eggen var ute på banen med måke.

Enighet, flertall og samarbeid er en mer minister-faglig måte å si det på.

– Vi må stå sammen om de viktigste sakene. Det har Bjørn Arild (Gram, red. anm.) vært god på.

– Men rent praktisk, det er behov for arbeidskraft? Hvordan skal du løse det?

– Det har kommet nye tall nå som viser at det ikke er så ille som fryktet i første omgang. Men det er mangel på arbeids- kraft i mange sektorer. Vi må drive mer effektivt i alle sektorer, i helse og nærings- livet, og bruke teknologi som frigjør kapasitet.

Helvetesuken

Med soldater utenlands og en gjennomgripende langtidsplan av dimensjoner, så blir det mindre tid på fotballen, som er en viktig del av livet. Favoritten er Byåsen-laget, der sønnen hans, som nå er 13 år, spiller. Der han han vært ivrig supporter og trener. Så er det Rosenborg. Leeds og Barcelona.

– Det tyngste med jobben er å være borte fra kona og sønnen.

De andre er store og de ser han ikke så mye til. Men barnebarnet kan derimot nyte. 

– Hun bor i Oslo og jeg har sett mer til henne etter at jeg ble minister. 

Sandvik fikk en brå start på jobben som forsvarsminister. Uken etter at han begynte, sto reiser til Polen, Brussel og München på programmet.

I Brussel var det møter med de andre forsvarsministrene, i München den årlige sikkerhetskonferansen.

– Det har vært travelt, menen veldig nyt- tig å starte med. Nyttig å starte med å treffe alle mine kolleger. En bratt læringskurve, kan man vel si. Men nå har jeg telefonnummer og har hatt samtaler og blitt kjent med mine kollegaer, som vi må ha mye tettere kontakt med framover.

– Har det gitt mersmak? Liker du å være forsvarsminister?

– Jeg har liksom ikke noen ettertenksom vurdering av det. Jeg føler at jeg ikke har fått smakt på det. Jeg føler at jeg har kom- met inn i et system med ekstremt stor fart. Og så har føttene ennå ikke helt landet på bakken.

Sandvik har ikke hatt mye fritid i München, men rett før han skal ta flyet hjem søndag ettermiddag, rekker han innom butikken til FC Bayern München, for å kjøpe en fotballtrøye med hjem til sønnen sin. 

Med så mye reiser han nå har, blir det også færre turer på hytta og stedet i Tysfjord i Nordland han har med familien. Han er beryktet for å forsvinne der hver sommer. Hva han egentlig gjør der, er det ingen av venner og kolleger Forsvarets forum har snakket med, som forstår. Umulig å nå, er han.

– Det skyldes at det ikke er dekning der i det hele tatt.

Der tar han av klokka, fisker og nyter lyse sommernetter, forteller han.

– Men det er mulig Forsvaret får tak i meg der.

There is hope in a hanging snore, som Eggen ville ha sagt.

Powered by Labrador CMS