Nyheter
Tidligere gardister sier de fikk munnkurv før dimisjon
Flere av de tidligere gardistene som saksøker Forsvarsdepartementet, sier at de ble ilagt forbud mot å snakke med media.
Seks tidligere gardister saksøker Forsvarsdepartementet for det de mener er ugyldige dimisjonsvedtak. De ble dimittert etter å ha innrømmet bruk av narkotika i løpet av tjenestetiden.
Da søksmålet ble lagt frem i Oslo tingrett i forrige uke, sa også flere av saksøkerne at de fikk medieforbud under dimisjonsprosessen.
Saksøkerne er blant de 30 soldatene som ble kastet ut fra Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) høsten 2022.
– Befal kom til oss og sa at vi ikke lov til til å snakke med media. Vi skal holde det internt og finne ut av det, forklarte de, sier en av saksøkerne til Forsvarets forum.
Men kort tid etter møtet, publiserte en rekke medier at 30 gardister var blitt dimittert fra Garden, sier 22-åringen.
– Vi ble fortalt at vi skulle dimitteres, og så oppdaget vi at det var i media, sier mannen.
Forsvaret avviser påstandene om medieforbud. Les svarene lenger nede i saken.
Oppfattet at de fikk medieforbud
Advokat Inger Zadig representerte de seks tidligere gardistene i forbindelse med søksmålet mot Forsvarsdepartementet.
– Da de tok kontakt med meg kort tid etter de fikk dimisjonsvedtakene, var et av spørsmålene om det virkelig kunne stemme at de ikke fikk snakke med media, sier Zadig til Forsvarets forum.
– De oppfattet det slik at de hadde blitt pålagt et medieforbud, og de reagerte derfor på at Forsvaret samtidig hadde gått ut med sin versjon, sier hun.
Ifølge saksøkerne ble pålegget om å ikke snakke med media, blant annet gitt i møtet hvor de også ble muntlig orientert om de ble dimittert.
– De ble fortalt under møtet at saken skulle holdes internt. Men da de gikk ut av møtet, var saken allerede ute i media. Media hadde i praksis blitt orientert før de selv var klar over at de var dimittert, sier Zadig.
Hun forteller også at flere av de dimitterte soldatene ikke hadde et sted å dra til etter dimisjonen. Likevel hadde de ikke rukket å orientere sine foreldre før saken var ute, sier advokaten.
Forklarte i retten
Flere av saksøkerne sa at de ble fortalt at de ikke fikk lov til å snakke med media i vitneboksen i Oslo tingrett forrige uke.
– Jeg reagerte veldig sterkt på at vi ikke fikk lov til å si noe til media, noe vi heller ikke hadde planer om. De mente at vi hadde munnkurv, sa en av saksøkerne.
22-åringen som Forsvarets forum har snakket med, sa at han ringte faren sin på gråten etter å ha fått den endelige beskjeden om dimisjon.
– Garden hadde snakket med media uten at vi fikk snakke med noen som helst, sa han under vitneforklaringen sin.
– Ikke vært medieforbud
Forsvarets forum har spurt den daværende gardesjefen Trond Robert Forbregd om det ble lagt ned medieforbud under dimitteringsprosessen av gardistene. Han sier at dette ikke har skjedd.
– Jeg registrerer at det fremmes masse påstander i saken her. Faktum er at det ikke har vært noe medieforbud, sier Forbregd.
– Policyen er at jeg uttaler meg på vegne av Garden og saker som angår avdelingen. Den enkelte kommuniserer ut fra sitt eget perspektiv, legger han til.
Forsvarets forum har også fremmet påstandene for den daværende kompanisjefen for de dimitterte soldatene. Han viser til Forbregds uttalelse.
Høsten 2022 kommenterte den daværende talspersonen for Hæren Brage Wiik-Hansen en rekke saker i media. Flere av disse handlet om gardistene som var blitt dimittert. Ifølge ham ble det ikke lagt ned et medieforbud fra kommunikasjonsavdelingen.
– Hærens kommunikasjonsavdeling ville aldri gjort det, sier Wiik-Hansen, som nå er talsperson for Forsvaret.