Nyheter

KONGENS LIVGARDE: Hans Majestet Kongens Garde vokter slottet døgnet rundt, 365 dager i året.

Slik vokter gardistene slottet

GARDELEIREN, HUSEBY (Forsvarets forum): Gardistene ved slottet har vært tett på truende publikum, brannbombe og demonstrasjoner. Troppssjef Marius Johansen forteller hvordan de har håndtert en rekke uvanlige hendelser. 

Publisert

Kortversjon:

  • Hans Majestets Kongens Garde har siden 1856 vært ansvarlig for vakthold og beskyttelse av kongefamilien og deres residenser.
  • Gardistene gjennomgår en ni måneders trening, inkludert tre måneder på rekruttskolen, for å forberede seg på både seremonielle og sikkerhetsmessige oppgaver.
  • Under hendelser som brannbombeangrepet mot slottet, samarbeider Garden tett med politiet for å håndtere situasjonen effektivt og sikre offentlig sikkerhet.
  • Garden håndterer også demonstrasjoner og uforutsette hendelser nær kongelige residenser, men større sikkerhetsoperasjoner involverer politiets direkte inngripen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Hans Majestets Kongens Garde har vært kongens livvaktavdeling i krise, krig og fred siden 1856.

En del av oppgaven er å stå i pene uniformer under skilderhus og passe på, samt håndtere uforutsette hendelser. 

Det har vært demonstrasjoner, brannbombe og utagerende mennesker. 

I tillegg blir soldatene utsatt for trusler, sjikanering og upassende oppførsel fra publikum. 

Hvordan håndteres dette?

Forberedes

Det starter med snaue tre måneder på rekruttskolen på Terningmoen i Elverum eller Rena, etterfulgt av et seks måneder langt utdanningsløp. 

Når ni måneder med trening er gjennomført slippes gardistene til i vaktholdet av kongefamiliens residenser: Slottet, Skaugum hovedgård, Bygdøy kongsgård samt på Gamlehaugen i Bergen og Stiftsgården i Trondheim når kongelige er der. 

Med så lang utdanning har soldatene lært mer enn marsjering i takt og plettfri skopuss.

TROPPSJEF: Marius Johansen står foran oppstillingsplassen på Huseby.

Troppssjef i 4. gardekompani, Marius Johansen (27), tar imot Forsvarets forum på gardeleiren på Huseby i Oslo. Han forklarer at gardekompaniene forbereder soldatene på et bredt spekter av uforutsette oppgaver.

– De skal lære seg det seremonielle, men også være krigere. Vi prøver å tilføre kompetanse og selvtillit til dem. De er de mest synlige soldatene i Forsvaret, men samtidig må de være trygge på at de har verktøyene til å stanse de som vil gjøre noe, forklarer Johansen.

Hovedlærer Christian Pedersen ved Forsvarets høgskole var selv troppssjef i garden for en stund tilbake. Han sier at utdanningen kan variere utifra når på året soldatene er gardister.

– Under paradesesongen på sommeren og høsten er det blant annet kongens inspeksjon, statsbesøk og Stortingets åpning. Det tar mye tid, og jeg husker selv vi brukte én uke på å trene parade før kongens inspeksjon. På vinteren er det ikke like mye og da kan det trenes mer «grønt», sier han, og understreker at han ikke nøyaktig vet hvordan utdanningsplanen ser ut nå.

Brannbomben

I sommer kastet en belarusisk mann i en elektrisk rullestol molotovcocktailer, eller brannbomber, mot slottet. Gardesoldatene sikret området og bidro med vakthold, men overlot håndteringen av gjerningsmannen til politiet. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Er det ikke garden som vokter slottet som skal stanse slike hendelser?

– Politiet var raskt på stedet og det var naturlig at de ledet håndtering av hendelsen. Dette var komplekst, noe som viser at samarbeid mellom politi, garden og hoffet er viktig for å lykkes på oppdragsløsning, sier Johansen.

Han har snakket med soldater som var til stede den dagen.

– Vi trener gardistene i ulike komplekse scenarioer, så de lærer å forvente det uforventede. Vi fokuserer mye på å beholde roen og gi selvtillit til det gardistene har lært. 

BRANNBOMBER: En mann i en elektrisk rullestol kastet to molotovcocktailer mot slottet i sommer. Gardister bidro med vakthold rundt åstedet.

Mens Buckingham Palace er inngjerdet, er det fullt mulig og lovlig å ta seg helt til slottsveggen i Oslo. Dermed kan hendelser som denne være vanskelig å stanse. 

– Det er jo ikke heldig at det ender med å bli kastet en brannbombe, men vi viser med treningen at vi er forberedt på det meste, sier Johansen, som trekker frem det tette samarbeidet med politiet. 

– En dødsvanskelig situasjon. Spørsmålet er om personen er til fare for andre sivile, og da kan det være en plikt til å gripe inn. Det kan gå liv til spille, påpeker Pedersen. 

Demonstrasjoner

I august demonstrerte medlemmer av Extinction Rebellion mot oljemessa ONS ved å sette opp et frokostbord rett foran slottet. De ville invitere kongen, som er ONS-beskytter. 

Det har også vært Palestina-demonstrasjoner hvor tusenvis av mennesker har trasket nært slottsparken og opp til Israels ambassade i Parkveien. 

Da er gardistene årvåkne. 

– Vi må være klare om noen får et innfall. Jeg som troppssjef tenker over hva det verste som kan skje er. Man har sett forskjellige virkemidler bli brukt i flere protester og demonstrasjoner, så vaktkommandøren gjør kontinuerlige vurderinger rundt hva som kan skje, sier han. 

KANSKJE KOMMER KONGEN: Extinction Rebellion aksjonerte mot ONS-messa og inviterte kongen på frokost. Han kom aldri ned til det dekkede bordet. I bakgrunnen følger en gardist med.

I garden øves det på massetjenester, altså ansamlinger med store folkemengder. Men det er stort sett på politiets bord.

– Det er kun på bistandsinstruks at man kan bruke Forsvaret mot egen befolkning. Garden blir ikke brukt for å håndtere demonstrasjoner. Det er ikke innafor, med mindre politiet spør om hjelp. Men da er det gjerne myntet på eksempelvis terror, forteller Pedersen ved FHS. 

I fjor gikk en video viralt da flere gardister løp etter en sivilist med utagerende oppførsel som etter hvert ble lagt i bakken. 

Da har gardisten myndighet til å håndtere situasjonen.

– Har du blitt angrepet, så er det fysisk vold og lovlig å anholde personen, og deretter tilkalle politiet, sier Pedersen. 

– Mer enn jeg så for meg

Inne på Huseby trener et gardekompani på vakthold. Øvingsplassen i leiren blir brukt som en treningsarena for slottsplassen, mens kjegler er satt ut for å symbolisere skilderhusene. 

For spesielt turister er gardistene nesten som en attraksjon å regne. Derfor må alt sitte til fingerspissene. 

TERPING: Oppstillingsplassen på Huseby blir brukt som treningsarena for slottsparken.

De fleste er hyggelige, sier Johansen, men det er ikke sjelden at personer med fiksering eller psykiske lidelser lager uro. 

– Det har vært en del, og mer enn jeg så for meg, sier troppssjefen.

Spesielt i sommerhalvåret er det flere hendelser i måneden.

Hva er det egentlig lov å gjøre i nærvær med soldatene?

 – Man må gjerne prate med dem, så lenge de får gjort jobben. Når det handler om bilder så er det opp til hva soldaten vil, men det pleier å gå fint, sier Marius Johansen. 

Forsvarets forum har spurt Oslo politidistrikt om de ønsker å si noe om samarbeidet med Garden, men har ikke svart på henvendelsen.

Powered by Labrador CMS