Nyheter

HULL: Da gardistene hadde drilloppvisning på Slottsplassen tirsdag hadde flere av dem synlig slitte sko. Kanskje ikke så underlig, så mye som de marsjerer.

Gardister med hullete sko:
– Har gitt alt for konge og fedreland

Millimeterpresisjon, orden og plettfrie uniformer er velkjente stikkord i Garden. Men gardistenes skosåler er preget av hull og slitasje. Finnes det ikke penger til nye såler?

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Garden er kong Haralds livgarde. Hvert år inspiseres troppene av kongen personlig, en inspeksjon som preges av møysommelighet, orden og detaljer.

«Uniformsplagg, distinksjoner, uniformstegn, båndstriper o.l. skal skiftes ut før de blir tydelig slitt eller upassende. Sko og støvler skal være pusset og i god stand», heter det i Forsvarets uniformsbestemmelser

Men da Gardens tradisjonelle drilloppvisningen ble holdt på Slottsplassen onsdag, sto gardistenes hullete og slitte skosåler i sterk kontrast til de ellers plettfrie uniformene.

Kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Lars Strøm, sier til NTB at det finnes flere forklaringer på dette.

– Ved bruk blir skoen sort under hælen og forfoten, mens skoen sin opprinnelige lyse farge ses midt på. Derfor kan det ved første øyekast se ut som om det er hull under skoen, som bildene viser, fordi den lyse sålen vises også på fremre del der friksjon er størst mot bakken, sier han.

Slitte sko før dimisjon

Hemmeligheten med paradeskoene er at de er på sitt aller beste etter at de er inngått og like før de er helt utslitte, fordi friksjon mot bakken da er på sitt mest optimale, sier Strøm.

– En av skoene bildet viser, er imidlertid helt klart utslitt under selv om den ser fin ut oventil. Årsaken til at skoen ikke er byttet ut, kan være at det er kort tid til gardistene dimitterer fra tjeneste, sier han.

Derfor gir det liten mening å gå inn flunkende nye sko med bare noen få ukers tjeneste igjen, legger Strøm til.

– I dette tilfellet kan vi nøkternt slå fast at både sko og gardister har gitt alt for konge og fedreland. Og de er altså begge to på sitt beste nå rett før skoene er utslitte og gardistene er klare for dimisjon.

– Toppidrett i sitt slag

NTB har spurt Slottet om kommentar til saken. De henviser til Garden.

Garden består av rundt 1200 vernepliktige. Deres kanskje mest kjente kompani er 3. gardekompani, som består av en musikk- og drilltropp. De er svært ettertraktede og deltar ofte på ulike seremonier over hele verden.

– Det de holder på med, er toppidrett i sitt slag. Paradeskoene som gardistene benytter ved drilloppvisninger, ble utlevert nye til gardistene i mars 2024, og nye sko står allerede klare til neste kontingent, sier Strøm.

Powered by Labrador CMS