GARDESJEF: Tidligere sjef for Garden Trond Robert Forbregd forklarte seg i Oslo tingrett.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Tidligere gardesjef beklager i retten
Seks tidligere gardister mener de ble lurt til å innrømme bruk av narkotika under førstegangstjenesten i 2022. Den daværende kompanisjefen står fast ved uttalelsen om å «luke ut ugress».
Tidligere gardesjef Trond Robert Forbregd sa i Oslo tingrett tirsdag at han beklager måten dimitteringen av 30 gardister høsten 2022 ble gjort på.
Annonse
– Spesielt at jeg ikke evnet å kommunisere på en bedre måte. Det var et krevende informasjonsvakuum å komme seg gjennom, sa han i vitneboksen.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
En rekke soldater ved Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) innrømmet bruk av narkotika i løpet av tiden de hadde tjenestegjort det året.
Tilståelsene førte til en nærmest umiddelbar dimittering halvveis inn i tjenesten.
Seks av dem mener imidlertid at Forsvaret løy og kom med trusler i forkant av innrømmelsene. Det gjorde at dimisjonen ble gjort på ugyldig grunnlag, mener de.
– Jeg ble deprimert etterpå. Jeg bodde hos en kompis i en uke fordi jeg ikke turte å si det til min mor. Jeg visste at vennene mine stilte spørsmål om hvorfor jeg var hjemme.
Det sa én av de seks saksøkerne i Oslo tingrett mandag. 22-åringen forteller om hvordan han opplevde tiden etter å ha blitt ufrivillig dimittert.
Den 22 år gamle mannen forklarer fra vitneboksen at han hadde vært på en fest syv måneder i forkant av narkotika-saken i 2022.
Der tok han ett drag fra en hasj-sigarett, forklarer han.
Da han kom tilbake fra perm sommeren 2022, ble han fortalt at flere gardister i en annen tropp var blitt tatt for narkotikabruk på en fest. Etter varsel fra politiet, besluttet gardesjefen å gjennomføre hårtesting av tilfeldige soldater innad i kompaniet.
Tok hårtest
Hårtestingen ble kommunisert for kompaniet på et ordremøte i Gardehallen. Navnene til de utpekte soldatene til testing sto på en liste som ble vist på storskjerm.
De som tilsto før testingen, skulle bli møtt med formildende omstendigheter, minnes kompanisjefen selv at han sa under møtet.
Men hårtestene ble aldri analysert og de som innrømmet narkotikabruk ble dimittert.
– Jeg var en av dem som skulle ta en hårtest. Jeg gikk rundt og sa at dette var noe de skulle gjøre ordentlig, men så ender du med å bli rundtlurt av noen du har tillit til. Det er ganske sårt.
Det sa en av de andre saksøkerne under sin tur i vitneboksen. Den 22 år gamle mannen var den eneste av de seks saksøkerne som ble plukket ut til stikkprøven. Han tilsto derfor før hårtesten å ha tatt et par drag av en hasj-sigarett i Danmark under sommerpermisjonen.
– Du skal være ditt beste ærlig, sa kompanisjefen. Så er det han som lyver, sa 22-åringen.
Vitnene forteller også at kompanisjefen sa under møtet i Gardehallen at de skulle «luke ut ugress».
Multitool og plastposer
Gardistene som var plukket ut til stikkprøve ble sendt til leirens gymsal. Der sto befal med multitool og saks. Dette ble brukt til å nappe ut hår, for så å bli lagt i poser med navn, forteller vitnene.
– Enten var det løgn, eller så har man ikke peiling på hvordan det funker. Det står klart at det skal gjennomføres medisinsk og ikke med en tang man bruker i skogen, sa et av vitnene.
Etter at hårprøven var tatt, ble det arrangert et nytt møte. Ettersom flere gardister hadde tilstått narkotikabruk, ble det kommunisert at hele kompaniet skulle testes.
Dette førte til ytterligere tilståelser og til sammen 30 dimitteringer. Men testing av hele kompaniet ble aldri gjennomført.
Vitnene fortalte mandag at de ikke fikk god nok oppfølging fra befal eller andre underveis i prosessen eller etter dimitteringen.
Soldatene som ønsket å tilstå måtte møte på troppssjefens kontor. Her ble de presentert med et skjema hvor de kunne erkjenne rusbruk, sa vitnene. En av dem forteller at de ikke ble informert om hvilke konsekvenser tilståelsen kunne få.
Kan innkalles fra ferier
Daværende gardesjef Forbregd vektla avdelingens skarpe oppdragsløsning og beredskap under sin forklaring i vitneboksen tirsdag. Derfor er nulltoleransen for narkotika i Forsvaret viktig, mener han.
– Alle ansatte og vernepliktige kan, til tross for at de har fri, bli kalt inn dersom situasjonen endrer seg, sa Forbregd.
Når kompaniet først ble samlet etter sommerferien, var det også kort tid til de skulle ta over vaktoppdraget utenfor Slottet.
Derfor hadde de dårlig tid til å løse situasjonen, fortalte Forbregd.
– Sett i ettertid synes jeg ikke hårprøvene av soldater er urimelig. Men jeg forstår reaksjonene mot at de ble utført av nære kollegaer. Vi burde ventet med hårprøvetakingen, sa han.
– Tillitsbrudd
Den daværende kompanisjefen sa i tingretten at han står ved uttalelsen om å luke ut ugress i kompaniet. Likevel mener han at dette ikke var rettet mot spesifikke personer.
– Narkotika er et tillitsbrudd i HMKG. Man er også informert til det kjedsommelige at det er nulltoleranse for bruk av narkotika, sa kompanisjefen.
Både kompanisjefen og gardesjefen påpeker at de mener HMKG hadde hjemmel til å utføre hårtestene. De tar imidlertid selvkritikk for at disse ble utført på en måte som gjorde dem ugyldige.
De mener likevel at hårtestene ikke var gjort med hensikt å lure soldatene.
Kompanisjefen svarer imidlertid ikke på hva de formildende omstendighetene ved innrømmelse av narkotikabruk var. Han mener at tilståelsene ikke ble gjort som et avhør, men heller at det var en samtale som skulle dokumenteres.
– I kjølvannet kom det et ikke ubetydelig antall som innrømmet narkotikabruk, som jeg helt ærlig må si var sjokkerende, overraskende. Langt mer enn jeg kunne ha den fjerneste forestilling om, sa kompanisjefen i retten.
– Jeg tror dette har vært en krevende sak for alle. Man må også ha en visshet rundt det man velger å gjøre og hva som utløser tillit eller fravær av tillit, la han til.
De seks saksøkerne krever oppreisningserstatning på 15.000 kroner hver, i tillegg til at dimisjonsvedtakene erkjennes ugyldig. De krever også at Forsvarsdepartmentet betaler saksomkostningene.
Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.