Meninger
Langtidsplanen – hva nå?
Langtidsplanen er en historisk satsning med økonomisk forutsigbarhet for de neste tolv årene. Gjennomføringsplanen skal være klar innen 1. desember.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
Langtidsplanen for forsvarssektoren, en historisk satsning med økonomisk forutsigbarhet for de neste tolv årene, ble vedtatt av et enstemmig Storting. Nå lager Forsvaret gjennomføringsplanen i samarbeid med andre etater i sektoren; Forsvarsmateriell (FMA), Forsvarsbygg (FB) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Gjennomføringsplanen skal være klar innen 1. desember og viser hvordan Forsvaret skal nå målene i langtidsplanen.
I tillegg til gjennomføringsplanen lages det planer for investeringer i materiell, infrastruktur, informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og for personell og kompetanse.
Forskning og utvikling er også en viktig del av langtidsplanen. Derfor er FFI tett inkludert i arbeidet.
Effektivisering
Samtidig er Forsvaret pålagt betydelige effektiviseringsgevinster. Innen utgangen av 2026 skal forsvarssektoren ha tatt ut en effektiviseringsgevinst på om lag en milliard kroner.
Videre skal sektoren ha tatt ut minst to og en halv milliard kroner i årene etter 2026. Dette legger press på oss til å kontinuerlig digitalisere og automatisere prosessene våre, og endre våre egne organisasjoner i takt med teknologisk utvikling.
Helt overordnet er det gjennomføringsplanen, et antall investeringsplaner og planen for effektivisering og modernisering som svarer ut langtidsplanen.
I tillegg lager Forsvaret konkrete planer for hvordan vi skal nå målsetninger innenfor områder som for eksempel klima og miljø, samt likestilling og mangfold.
Årlige statusmøter
Hvert år skal vi gi Stortinget en oppdatert status på gjennomføringen av langtidsplanen. Denne årlige milepælen blir viktig for å opprettholde den store tilliten våre folkevalgte har gitt oss gjennom langtidsplanen.
Gjennomføringsplanen blir ikke statisk. Den må kontinuerlig justeres og oppdateres.
Derfor møtes etatssjefene i Forsvaret, FMA, FB, FFI og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) månedlig for å sikre at vi alle jobber i samme retning, tar rettidige avgjørelser og sørger for god gjennomføringsevne.
Sammen bidrar vi til fremdrift og til å gi helhetlige råd til Forsvarsdepartementet, basert på den langtidsplanen Stortinget har stilt seg bak.
Forsvarssektoren skal omsette de politiske beslutningene raskt og effektivt. Derfor har vi allerede startet å ta i bruk Kjevik til grunnleggende befalsutdanning og vi er i gang med å ansette ledelsen i det nye HV-distriktet i Agder.
Dette er eksempler på at vi raskt er i stand til å utføre Stortingets beslutninger, parallelt med mer langsiktig planlegging.
Endrer måten vi opererer på
Svensk og finsk Nato-medlemskap, ny innretning i Nato, ny militær teknologi og erfaringer fra Ukraina er eksempler på forhold som påvirker utviklingen av vårt eget forsvar. Vi kommer til å videreutvikle og endre hvordan vi utøver kommando og kontroll, så vel som måten vi opererer på.
Derfor er fleksibiliteten i langtidsplanen sentral. Vi har rom til å endre hvis vi finner nye metoder for å forsvare oss mot nye trusler. Målsetningen vår skal hele tiden være å få best mulig forsvarsevne for pengene.
Én ting som er helt sikkert, er at med denne langtidsplanen vil Forsvaret styrkes.
Les også:
Jeg er trygg på at forsvarssektoren kommer til å lykkes med gjennomføringen, først og fremst fordi alle som er involvert i hele sektoren jobber for det samme målet og er tett koordinert i gjennomføringen.
Resultatet er et styrket forsvar som sammen med totalforsvaret og våre allierte sikrer vår trygghet i usikre tider.