Nyheter

STATSBUDSJETT: Mandag la forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fram forsvarsbudsjettet for 2025 på luftforsvarets skolesenter påKjevik.

– Regjeringen leverer ikke denne gangen heller 

Flere på Stortinget etterlyser bedre lønn og pensjon i forsvarsbudsjettet. 

Publisert Sist oppdatert

Selv om det er bred enighet om at den økonomiske rammen for langtidsplanen rimer med neste års statsbudsjett, er ikke alle på Løvebakken fornøyde. 

– Dessverre leverer ikke regjeringen denne gangen heller på det mest avgjørende tiltaket - en bedre pensjonsordning, skriver stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) i en tekstmelding. 

Fiskaa sier at hun forventet en sterkere prioritering av å få forsvaret man allerede har til å fungere.

– Jeg er bekymret for om satsingen på både militær og sivil bemanning, utdanning og drift er tilstrekkelig. Særlig i et forsvarsbudsjett som øker markant, må det finnes rom til å prioritere det viktigste først, legger hun til. 

– Holder ikke å bare bruke penger

Bjørnar Moxnes deler Fiskaas bekymringer for personellutfordringen i Forsvaret, og Rødt er usikker på om 295 årsverk er nok til å bedre bemanningssituasjonen

– Vi må følge med på om regjeringen faktisk leverer på Stortingets vedtak i forsvarsforliket på å gi pensjon på mer av lønna til personellet, ellers blir det umulig å beholde det personellet man har i dag, langt mindre rekruttere flere, sier Moxnes. 

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke bevilgningen på eiendom, bygg og anlegg til 2,3 milliarder kroner. Ifølge forsvarsministeren skal dette brukes til å pusse opp og bygge ut både kaserner, kvarter og boliger.   

– Vi har lenge visst at etterslepet på vedlikehold er stort, og at blant annet Forsvarets ombudsnemnd har varslet om dårlige boforhold. Men det holder ikke å bare bruke penger, sier Moxnes. 

Les også: Slik vil Stortinget løse personellkrisen

Uklare linjer 

Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes trekker på sin side frem at det er uklart hvilke styrings- og ledelsesreformer forsvarsministeren vil iverksette for å øke gjennomføringsevnen i forsvarssektoren. 

– Det nevnes en tillitsreform, men hva er det? Manglende gjennomføringsevne og uklare grensesnitt på tvers av sektorene har vært kjent lenge. Her forventes det handling og tiltak, sier stortingsrepresentanten.  

Elvenes viser til at det ifølge budsjettforslaget at konsekvensene av den globale situasjonen nå, vil kunne medføre en del forsinkelser og prisøkning for prosjekter innenfor materiellinvestering. 

BEDRE LØNN OG PENSJON: Flere politikere på Stortinget er misfornøyde med prioriteringene i det nye forsvarsbudsjettet.

– Varslet som sendes i statsbudsjettet er urovekkende. Dette kun tre måneder etter at Stortinget vedtok den nye langtidsplanen for forsvarssektoren. Her gjelder det å ha fingeren på pulsen, sier han. 

Han legger til at det forventes at regjeringen konkretiserer dette allerede i den første rapporteringen av status for gjennomføringen av langtidsplanen, gjennom den årlige rapporteringen som Stortinget har vedtatt. 

Absurd og pinlig  

En annen post i budsjettet som har vakt reaksjoner på Stortinget, er regjeringens kutt i støtten til Ukraina

– Jeg synes det er fullstendig pinlig at regjeringen halverer støtten til Ukraina i statsbudsjettet for 2025. Selv om vi er det rikeste landet i Norden, er vi det landet som gir minst til Ukraina som andel av BNP. Ukrainas frihetskamp er også vår kamp, sier partileder i Venstre, Guri Melby. 

Rødt på sin side stiller seg kritisk til Norges bidrag i Irak og Operation Inherent Resolve (OIR), som skal bidra til kampen mot terrororganisasjonen IS. I tillegg skal Norge delta med en fregatt i Indo-stillehavet, som en del av en britiskledet hangarskipgruppe. 

– Det framstår absurd å skulle bruke penger og soldater på en base i Irak som først og fremst avlaster USA til å passe på Israel, og til å sende én av Forsvarets få fungerende fregatter til Indo-Stillehavet for å yppe med Kina, sier Moxnes til Forsvarets forum. 

 

Powered by Labrador CMS