Nyheter

GODT OPPMØTE: Ingen er mer på jobb enn militært ansatte i Norge, viser tall fra NAV.

Militært ansatte er minst syke i Norge

Tall fra Nav viser at arbeidstakere i militære yrker er minst borte fra arbeid knyttet til sykemeldt fravær. Men hvem er friskest av menige, befal og offiserer?

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hvert kvartal slipper Nav en rapport over sykemeldt fravær i Norge. I september kom lista over april, mai og juni. 

I oversikten kommer det frem at militært personell er de friskeste i hele landet. Ingen yrkesgruppe er sjeldnere borte fra jobb på grunn av sykdom. 

Sykefraværet for «militære yrker og uoppgitt»var i andre kvartal på to prosent. Til sammenligning er de nest friskeste, «ledere», borte 4,1 prosent av arbeidstiden med sykdom. 

– Det er positivt at Forsvaret har lave sykefraværstall. Disse tallene stemmer også godt overens med tallene fra forrige kvartal og tidligere år, sier avdelingsdirektør June-Elin Ludvigsen Servan i Forsvarsstaben HR. 

– Forsvaret har ikke forsket direkte på sykefravær, men det er nærliggende å tro at det har sammenheng med at vi særlig på militær side har mange unge ansatte, og at vi selekterer militært personell på medisinsk og fysisk skikkethet og evne, fortsetter Servan.

Nav understreket at statistikken er delt inn etter yrker, så denne kategorien gjelder ikke sivilt ansatte i Forsvaret. 

Stor forskjell på kvinner og menn

Det militære sykefraværet er bedre sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, da tallene var på 2,5 prosent. Tallene var årene før der igjen på lignende hylle. 

Forskjellen på kvinner og menn er imidlertid markant. Tjenestegjørende menn har et fravær på 1,6 prosent, mens kvinner i Forsvaret er borte fire prosent av tiden. De militære kvinnene er likevel de kvinnene med lavest fravær. 

– Så ser vi samtidig at vi følger samfunnstrendene. Også i Forsvaret har kvinner høyere sykefravær enn menn, eldre høyere enn yngre. Forsvaret ligger altså generelt lavere, men har de samme svingningene som samfunnet ellers – naturlig nok, sier Servan. 

Nav oppgir også antall dagsverk som har gått tapt til sykdom. For militært ansatte og vernepliktige var tallet på 17.023. 

Det er rundt 4000 mindre enn i april, mai og juni i fjor, men høyere i samme periode i 2020, 2021 og 2022. 

– Når det gjelder variasjonen over tid, samsvarer det også med samfunnstrendene. Sykefraværet i hele samfunnet har økt etter pandemien. Det kan forklare svingningene også i Forsvaret, sier avdelingsdirektøren. 

Offiserer eller befal?

Tallene er også brutt ned ytterligere og delt inn i befal med sersjantsgrad, offiserer fra fenrik og oppover samt menige.

Og hvem er friskest? Det er de menige, med 1,9 prosent. Offiserer har et fravær på 2,1 prosent, mens befal er hakk i hæl med 2,2 prosent.  

Alle gruppene har uansett lave fraværstall.

– Hvert år blir militært personell målt på fysisk form gjennom tester. Fysisk trening har stor betydning for helsen, så det er nok noen av disse elementene som kommer til syne i tallene fra NAV, sier Servan i Forsvarsstaben.

Powered by Labrador CMS