Nyheter

UTVIDER: Forsvaret har bidratt med instruktører som trener ukrainske soldater. Nå utvides stressmestringsprogrammet i opplæringen til norske vernepliktige.

Ruller ut ukrainsk program til norske vernepliktige

Nå skal norske tenåringer få samme opplæring rundt stressmestering som soldater som deltar i Ukraina-krigen. 

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunngjorde under et besøk på Værnes i Trondheim at stressmestringsprogrammet Operativ resilienstrening (ORT) skal brettes ytterligere ut.

Programmet er tilpasset for å styrke soldaters mentalte robusthet i krig for å møte psykiske og fysiske belastninger. 

500 ukrainske soldater har gjennomført ORT, blant annet gjennom Heimevernets opptrening gjennom operasjon «Gungne».

Allerede denne uka starter Forsvaret med å innføre programmet til norske vernepliktige, som blir gitt av Forsvarets sanitet. 

– Vi har fått presentert hvor veldig fornøyd ukrainere er med dette. De står i en reell stridssituasjon, og vi vet at mange kan bli alvorlig påvirket med sterke reaksjoner ved fronten. Vi høster erfaring tilbake fra krigen, og dette er utviklet fra dyktige fagfolk med metodikk som virker, sier Gram til Forsvarets forum. 

– Vi tar tilbake erfaringer til det norske forsvaret, og det styrker vår forsvarsevne. Stressmestringsteknikker er veldig relevant, sier han.

Opplegget har vært skreddersydd for soldater som har vært ved fronten, og det er noe lignende som vernepliktige i Norge også skal lære om.

– Vi må tilpasse til den situasjonen vi er i, men i prinsippet trener vi på at vi skal håndtere strid. I tillegg til å håndtere fysiske skader, så er det viktig med nødvendig kunnskap om å ta vare på hverandre. Dette er viktig lærdom, sier ministeren. 

En del andre land har også vist interesse for stressmestringsprogrammet.

VÆRNES: Sjef Heimevernvernsdistrikt 12 Trøndelag, Marianne Eidem (f.v), sjef Heimevernet Frode Ommundsen, forsvarsminister Bjørn Arild Gram, sjef for de ukrainske styrkene sin er under opplæring og opplæringssjef for Gungne, Daniel (etternavn skjermet).

– Det er ganske mange allierte som vil ta dette i bruk, sier han.

Planen er at sanitetssoldater vil få en omfattende opplæring, mens øvrige soldater skal gjennom et mer grunnleggende opplegg, slik det er for ukrainerne, opplyser Gram. 

Operasjon Gungne på Værnes startet i april 2023, og utføres av Trøndelag Heimevernsdistrikt. Norge bidrar også med instruktører til Operasjon Interflex i Storbritannia. 

Siden opptreningen startet i 2022 har rundt 7400 ukrainske soldater blitt trent opp av nordmenn. 

Powered by Labrador CMS