Nyheter

PRIORITERING: Det nye masterstudiet en av flere prioriterte tiltak for å beholde folk i Forsvaret.

– Man kan ikke forvente
at noen skal jobbe gratis 

Forsvarets nye masterstudie har vært etterlengtet, men Norges offiser- og spesialistforbund etterlyser flere detaljer. 

Publisert

Forbundsleder i Norges offiser- og spesialforbund, Torbjørn Bongo sier han i hovedsak er veldig  positiv til det nye masterstudiet på Forsvarets høgskole (FHS), men at det naturlig nok kommer opp flere spørsmål i kjølevannet av opprettelsen. 

– Mange studerer ved siden av tjeneste og jobb, men da er det noe de velger selv, noe de strengt tatt gjør på fritiden. Med en gang det er jobb-relatert, så nærmer vi oss spørsmålene om dette skal registreres som arbeidstid eller ikke, eller hvor lang arbeidsdagen skal være, sier han. 

– Man kan ikke forvente at noen skal jobbe gratis, sier Bongo til Forsvarets forum. 

Den nye masteren er et deltidsstudie for yngre militært personell, slik som offiserer, befal og spesialister, som er militært eller sivilt ansatt i en minimum 50 prosent stilling i forsvarssektoren. 

– Opprettelsen av masterstudiet er en av flere viktige og prioriterte tiltak for å beholde folk, sier seniorrådgiver i dekanatet på FHS, Helene Lund. 

Ulike behov 

Lund legger til at det vil legges opp til at søker og arbeidsgiver inngår en avtale seg i mellom om det praktiske, og at utdanningen utløser plikttjeneste i Forsvaret slik som annen utdanning på FHS gjør. 

– Det er et bevisst valg at denne masterutdanningen går på deltid og er arbeidsplassbasert. Dette gir en svært god mulighet for læring, idet studenten kan ta utgangspunkt i den erfaringen han eller hun har, og kan få tilgang til gjennom muligheter for praksisopphold, sier hun. 

Opptakskrav, hovedtrekk:

  • Være sikkerhetsklarert for riktig nivå. 
  • Være militært eller sivilt ansatt i minimum 50 prosent stilling i forsvarssektoren, totalforsvaret, Nato eller i forsvarssektoren i et annet alliert land. 
  • Søker må være ansatt mens utdanningen pågår. 
  • Minst ha en relevant lavere akademisk grad. Eksempler på relevante utdanninger er alle bachelorutdanninger fra Forsvarets høgskole, eller relevant bachelorgrad med fordypning på minimum 80 studiepoeng innen fagområdet militære studier. 
  • Bekrefte at arbeidsgiver tillater at arbeidsplassen/organisasjonen der studenten er ansatt kan brukes som læringsarena. 
  • Det vil være mulighet for andre kvalifiserte som vil fremgå av studieplanen. 

Bongo er opptatt av å ha en åpen dialog med FHS om det planlagte studiet, og ønsker klarhet i hva det vil bety for de som søker. 

– En som har tatt maskinist-utdannelsen på Sjøkrigsskolen vil ha helt andre behov og ønsker enn en fra Hæren som har tatt logistikkutdanning eller er fra Luftforsvaret, sier han. 

Les også: Luftvingsjefer er redde for å miste sine ansatte

Ingen skal tape lønn

Sjefen for Forsvarets Høgskole, Dag Aamoth forklarer i en e-post at Forsvarets intensjon er at masteren skal gi studenten og avdelingen personen jobber i et kompetanseløft som kommer Forsvaret til gode. 

– Det er en selvfølge at ikke arbeidstaker skal tape penger og lønn på dette. FHS og Forsvaret vil, mens søknaden er til behandling hos NOKUT, jobbe videre med å avklare de praktiske rammene rundt det nye masterprogrammet, sier Aamoth. 

Ifølge Bongo har ikke NOF vært involvert i arbeidet med Forsvaret eller FHS før lanseringen. De har ikke drøftet opprettelsen av masterstudiet internt i forbundet. 

På tide

Lund ved Forsvarets høgskole sier at studiet blant annet vil kunne gjøre at flere får kunnskap for å lykkes med militære operasjoner og kompleks krigføring. 

– Kort kan jeg si at utdanningen består av halvparten obligatoriske emner, inkludert selvvalgt masteroppgave, og halvparten i form av valgemner der det er en rekke faglig godbiter å velge mellom, sier hun. 

– Det er på høy tid at FHS etablerer et faglig utdanningstilbud som retter seg mot yngre, kunnskapssøkende ansatte, som ønsker seg mer faglig påfyll for å utføre en god jobb, sier Lund. 

Nå er en utarbeidet studieplan sendt til NOKUT sammen med søknaden om å få godkjent mastergraden. 

Powered by Labrador CMS