Nyheter

BINDELEDD: Den nye stillingen vil være et bindeledd mellom norske og ukrainske fagmiljøer, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Ny stilling i Kyiv skal styrke norsk-ukrainsk industrisamarbeid

Bedriftssamarbeidet med ukrainske selskaper må styrkes, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Publisert

– Forsvarsdepartementet har etablert en stilling ved forsvarsattachekontoret i Kyiv som skal være bindeledd og fremme samarbeid mellom norske og ukrainske fagmiljøer og industri innen forsvarsinnovasjon og industriutvikling, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en e-post til Forsvarets forum.

Danmark skal opprette et knutepunkt i Kyiv for dansk-ukrainsk samarbeid om forsvarsindustri. Knutepunktet skal være en del av Danmarks ambassade i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere politikere fra opposisjonspartiene på Stortinget ønsker at Norge skal vurdere å gjøre det samme.

– Trenger investeringer

Selv om Norge ikke har varslet et tilsvarende knutepunkt, mener Gram at det er behov for at norske bedrifter investerer i Ukraina.

– For å møte de enorme behovene i Ukraina, trengs betydelige investeringer og engasjement fra privat sektor. Norske bedrifter ønsker å bidra med kunnskap, kompetanse og løsninger på både kort og lengre sikt. Dette er også etterspurt av ukrainsk side, skriver Gram.

– Videre må bedriftssamarbeidet med ukrainske selskaper styrkes. Et aktivt og sterkt ukrainsk næringsliv er avgjørende for at Ukraina skal holde sin økonomi gående, fortsetter han.

Samarbeid

Gram skriver videre at det på sikt kan bli aktuelt for norske bedrifter å etablere produksjon i Ukraina. I august åpnet regjeringen for at norsk forsvarsteknologi kan overføres til Ukraina. Våpenprodusenten Nammo har inngått en avtale som legger til rette for at en ukrainsk forsvarsbedrift får lisens til å produsere 155 millimeter artillerigranater i Ukraina.

I september besøkte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) Kyiv sammen med representanter fra norsk forsvarsindustri.

– Som ledd i donasjonsvirksomheten pågår allerede samarbeidsaktiviteter mellom norske og ukrainske fagmiljøer og industri som bidrar til å ta frem løsninger med stor nytteverdi for det ukrainske forsvaret og med overføringsverdi til det norske forsvaret, skriver Gram til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS