Nyheter

VISEADMIRAL: Elisabeth Natvig ble i 2019 sjef for Forsvarsstaben (FST), og ble med det Forsvarets første kvinnelige trestjerners admiral.

Jakten på Natvigs etterfølger har startet

Både sjefen for Forsvarsstaben (FST) og sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) må slutte i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Stillingene som sjef for FST og sjef for FOH er utlyst. Tidspunkt for tiltredelse i begge stillingene skjer etter avtale, og senest innen 1. desember 2023, skriver oberstløytnant og pressevakt i Forsvaret, Stine Barclay Gaasland, i en e-post til Forsvarets forum.

Viseadmiral Elisabeth Natvig, sjefen for FST, må dermed snart overlate kontoret sitt i Myntgata 1 til en annen person.

Les portrettintervju med Natvig her

Generalløytnant Yngve Odlo, sjefen for FOH, startet på befalsskolen for kavaleriet i 1981. Han tok fatt på sin nåværende jobb i 2021, men snart må han også finne på noe annet.

I Forsvaret er det mange som i dag har særaldersgrense på 60 år. Det betyr at du har plikt til å fratre stillingen din når du når særaldersgrensen, står det på nettsidene til Forsvarets seniorforbund.

Både Natvig og Odlo sitter allerede på overtid. Natvig har fått forlenget med ett år i to omganger, og det er blitt begrunnet med at hun sørget for kontinuitet mellom tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Odlo, som fylte 61 år i fjor, fikk også forlenget sin tilsetting med ett år, noe forsvarssjefen begrunnet med at han og Natvig hadde lang erfaring, var tydelige og fremtidsrettede.

Stillingene som nå skal fylles, er to av de aller nærmeste medarbeiderne til forsvarssjefen.

– Mer forebygging, mindre brannslukking

– Hvilke oppgaver bør ligge på midten av bordet til den nye sjefen i FST?

– Forsvaret bruker altfor mye tid på brannslukking nå. Hvis vi ikke kommer i gang med forebygging så kommer vi til å drive med brannslukking hele tiden, sier Thomas Hansen, Forsvarets hovedverneombud, til Forsvarets forum.

Han sier at FST bør samle HMS-arbeidet i Forsvaret. Han mener at det handler om å få tak i de rette fagfolkene, og at denne kompetansen allerede finnes i Forsvaret.

Hansen legger til:

– Forsvarssjefen har mange gode intensjoner, men det virker ikke som de intensjonene er så synlige ute. Det å omsette sjefens intensjoner til praksis og handling i Forsvaret er kjempeviktig. Forsvarssjefen sier på TV at vi har en nullvisjon om mobbing og trakassering. Da må vi sørge for at vi har et apparat til å følge opp, sier Hansen.

Forsvarets forum har lagt frem Hansens meninger for pressevakt i Forsvaret, men lyktes ikke i å få en kommentar fredag.

– Insentiver for å beholde personell

Rune Rudberg er leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO).

– La oss si at du kan legge tre saker på bordet til den neste sjefen for FST, hvilke saker er det?

– Det vil være å få på plass de viktige tingene for personellet. Det viktigste på dette feltet er pensjonsgivende inntekt på variable tillegg. Dernest ville jeg foreslått en evaluering og endring i Forsvarets utdanningssituasjon.

Det tredje forslaget hans er å få på plass det han kaller «fungerende insentiver» for å beholde personell i Forsvaret.

– Forsvaret er faktisk en god arbeidsplass på tross av hva enkelte medier forsøker å få frem.

– Har du samtidig et materiellønske?

– Man må kjøpe tilstrekkelig antall helikopter så vi får dekket både behovene til Marinen og Hæren. Vi må nok ha et sted mellom 12 og 16 helikoptre, sier Rudberg til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS