Nyheter

NASJONAL TRANSPORTSPLAN: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier regjeringa vil sikre at militærbroer, som er kritiske for militær mobilitet, blir oppgradert.

50 millioner til broer som er viktige for Forsvaret

Regjeringen vil bruke 50 millioner kroner fra samferdselsbudsjettet på å ruste opp fylkesveinettet. 

Regjeringen vil ruste opp 14 broer som er kritiske for militær mobilitet. De foreslår i gi 50 millioner kroner til dette og pengene skal gå fra Samferdselsdepartementets budsjett. 

– Ved å opprette en ny tilskuddsordning til militær mobilitet vil regjeringa sikre at fylkeskommunene blir satt i stand til å ruste opp broer på fylkesveinettet som er kritiske for militær transport, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding

Transportsystemet skal tilpasses for å kunne møte militære behov for å flytte både personell og utstyr. 

Må tåle tung militær transport

Tilskuddsordningen gjelder oppgradering av 14 utvalgte broer på fylkesveinettet i fylkene Akershus, Innlandet, Trøndelag, Troms og Vestland. 

Alle broene er vurdert som kritiske for militær mobilitet og sentrale for å sikre rask og effektiv transport av militært personell og materiell.

Formålet med ordningen er å tilpasse transportinfrastrukturen til nye sikkerhetspolitiske utfordringer, som følge av endringer i Norges forsvarsrolle. 

Med Sverige og Finlands medlemskap i Nato har Norges evne til å ta imot allierte styrker blitt enda viktigere. 

Dette krever oppgradering av kritisk infrastruktur, spesielt veier og broer, som må tåle tung militær transport.

Finansiering i Nasjonal transportplan

Det er fylkeskommunene som har ansvaret for vedlikehold og oppgradering av fylkesveinettet, inkludert de nødvendige tiltakene for å ruste opp de 14 identifiserte broene. 

Den nye tilskuddsordningen skal sikre at de berørte fylkene har tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre disse oppgraderingene.

I Nasjonal transportplan for perioden 2025–2036 er det satt av totalt 600 millioner kroner (i 2024-verdi) til denne tilskuddsordningen, fordelt over tolv år. 

Dette skal dekke kostnadene knyttet til oppgradering av broene som er kritiske for militær mobilitet. 

– Tilskuddsordningen vil styrke forsvarsevnen og samfunnstryggheten, og kan inngå i toprosentmålet til Nato, skriver Samferdselsdepartementet i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS