Nyheter

FLERE VERNEPLIKTIGE: Bildet er fra rekruttskolen ved KMH HH på Madla.

Vil kalle inn 400 flere vernepliktige

Forsvaret skal øke bemanningen med 400 vernepliktige og 655 reservister, samt øke befalsutdanning med rundt 50 elevplasser.

Publisert Sist oppdatert

– Folkene er det viktigste vi har. For å lykkes med Forsvarsløftet trenger vi et personell- og kompetanseløft. Vi må beholde personell lengre, styrke utdanningskapasiteten og ta et krafttak for å tilby skikkelige boforhold, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

I budsjettforslaget for 2025 foreslås flere grep for å få mer personell og bedre kompetanse. 

Regjeringen vil blant annet:

  • Øke bemanningen i Forsvaret med om lag 295 årsverk, om lag 400 vernepliktige og 655 reservister.
  • Bedre tilstanden på personellrelatert eiendom, bygg og anlegg.
  • Øke utdanningskapasiteten på grunnleggende befalsutdanning med om lag 50 elevplasser.
  • Prioritere eiendom, bygg og anlegg til kommende utdanningsvekst.
  • Styrke innsatsen for å rekruttere og beholde personell.

I neste års budsjett vil regjeringen blant annet prioritere flere folk til rekruttutdanningen og fortsatt oppbygging av Hæren i nord. 

For Sjøforsvaret handler det om mer personell til fregattene og å legge til rette for ny mineryddingskapasitet. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I Luftforsvaret vil regjeringen særlig styrke kapasiteten innen vedlikehold på F-35 og P-8, står det i pressemeldingen.

For å beholde folk i Forsvaret har Forsvarsdepartementet sammen med partene i forsvarssektoren utredet forbedringer i sektorens lønns- og insentivsystem. Flere tiltak som kommer av lønns- og insentivprosjektet vil bli iverksatt i 2025 under ledelse av Forsvaret.

– Forsvarssektoren rekrutterer i all hovedsak godt, men vi må gjøre mer for å beholde folk lenger. Regjeringen vil legge til rette for at forsvarssektoren kan bli en mer forutsigbar, fleksibel og attraktiv arbeidsplass i fremtiden, sier Gram.

Forsvaret skal de kommende årene basere seg på større anvendelse av reservister. Derfor vil en  godtgjøringsmodell for reservister tre i kraft i 2025. Det innebærer blant annet at reservister kan få dekket tapt arbeidsinntekt med inntil seks ganger folketrygdens grunnbeløp.

Powered by Labrador CMS