Nyheter

UTENDLANDS: Cathrine Caspari har vært tre måneder i New York i Den norske delegasjonen i FN.

Kadett fikk fordømme Russland under FN-møte

Cathrine Caspari fra Krigsskolen har vært tre måneder i New York som en del av utdanningen sin i Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig i Januar i år reiste Cathrine Caspari (21) til New York som en del av et internasjonaliseringsprogram på Krigsskolen. Der skulle hun være en del av det militære teamet ved Norges faste delegasjon i FN.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fra 2006 har to hær-kadetter blitt sendt til New York i januar for ett tre-måneders opphold, men i år er ordningen utvidet. Nå er Caspari kommet tilbake og to kadetter fra Sjøkrigsskolen er i New York.

— Sjøkadettene skal være der frem til juli når en kadett fra Luftkrigsskolen kommer, skriver militærråd i Norges FN-delegasjon Kåre Brændeland i en e-post.

Les også: Norsk militærråd: - Kompetansen om FN har forvitret litt i Forsvaret

Brændeland er stasjonert i New York og har ansvar for kadettene når de oppholder seg der.

Dette er første gangen kadetter fra noe annet en Hæren er en del av programmet og det jobbes med å få elever fra enten Cyberingeniørskolen eller E-tjenesten med også.

— Målet er å ha minst en kadett som trainee hos militærråden ved FN-delegasjonen til enhver tid i fremtiden, skriver Brændeland.

Nye opplevelser

Caspari forteller at hun ble kastet litt i det når hun først kom. Det er en travel hverdag, så hun lærte mye på kort tid.

— Litt som å hoppe på et hamsterhjul i fart. Rett inn første dag å prøve å støtte der man kan, sier Caspari om den første tiden i New York.

— Hva gjorde du der, hva var hovedoppgaven din?

— Vi jobbet på den norske delegasjonen til FN, vi jobber ikke i FN. Man kan tenke på det som en norsk ambassade. Isteden for å jobbe opp mot ett land jobber man opp mot FN. Vi jobbet i den militære enheten.

— Hva er en ting du husker spesielt godt?

— En ting jeg husker veldig godt, og det mest spennende og betydningsfulle jeg gjorde, var også det jeg kanskje var mest nervøs for. Jeg skulle på et forhandlingsmøte for å representere Norge alene, dagen etter at Russland invaderte Ukraina. Der fikk jeg muligheten til å fordømme Russland på et FN møte, sier Caspari.

— Jeg hadde helt klare punkter. Det var ikke noen tvil om hva jeg skulle si og hvordan jeg skulle si det, sier hun.

— Mye ansvar

For å kunne reise måtte Caspari først levere en skriftlige søknad i håp om å bli tatt ut til intervju. Av de få som blir intervjuet, velges det ut to kadetter.

Etter å ha blitt valgt ut, er det en del forberedelser før man drar til USA.

— Vi fikk veldig mye ansvar selv for å fikse det praktiske, som for eksempel visum, sier Caspari om forberedelsene.

Les også: Militærråd i Sikkerhetsrådet:– Norge blir lyttet til av alle

Skolen hjalp til med faglig forberedelse, men Caspari forteller at hverdagen var så variert at det var ganske vanskelig å forberede seg til noe spesifikt.

— Hvordan opplevde dere oppholdet med tanke på sikkerhetssituasjonen i Europa?

— Det påvirket egentlig alt. Vi jobbet ikke direkte på krigen, men det virket inn på alt annet som skjedde i FN. Det påvirket dynamikken mellom de ulike nasjonene, sier Caspari

— Det ble litt annen stemning etter at Russland invaderte, sier hun.

Morgendrillen: Kåre Brændeland løper gjerne, men på ingen måte maraton

Oppholdet i New York har gitt henne mersmak for å jobbe internasjonalt.

— Det er jo en ambisjon for fremtiden, sier hun.

Powered by Labrador CMS