Morgendrillen

KJELLER: Ragnhild jobber med anskaffelser i FLO. Bildet er tatt utenfor Kjeller, hvor hun har kontor.
KJELLER: Ragnhild jobber med anskaffelser i FLO. Bildet er tatt utenfor Kjeller, hvor hun har kontor.

Avtaleforvalter Ragnhild anbefaler å jogge noen runder rundt teltet før man legger seg i soveposen

Og hun er bekymret for at mange avdelinger ikke kjenner regelverket i offentlige anskaffelser godt.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Ragnhild Catharina Schultzen

Alder: 31.

Yrke: Avtaleforvalter/rådgiver hos Forsvarets logistikkavdeling, strategiske anskaffelser, personlig bekledning og utrustning (FLO SA PBU).

Sted: Kjeller.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Som B-menneske er det alltid tøft å stå opp tidlig. Alt før kl 07 er tidlig for meg.

– Da vi hadde hund var ikke dette et problem, da vi alltid ble vekket av en stor kommende tjenestehund-schäfer som utførte hjertekompresjoner på oss og tok julevasken i ansiktene våre dersom vi ikke stod opp på første alarm-ring. Da var det bare å komme seg opp og ut på morgentur i skogen. Nå er det kun fokus på å faktisk komme seg opp av sengen og ut på badet.

Hva er det første du gjør?

– Trakte en stor kopp kaffe og lage en smoothie til frokost som nytes i bilen på vei til jobb.

Når starter arbeidet?

– Det kan starte allerede på badet, da telefonen ofte begynner å ringe tidlig. Det er også normalt at de første telefonsamtalene begynner i bilen, da det ofte kan ta tid å komme seg fra Gjerdrum til Kjeller i rushtrafikken.

Pensko eller feltstøvler?

– Jeg er glad i begge deler, og er avtaleforvalter for rammeavtalene på pensko og feltstøvler.

– Hvis jeg må velge én blir det feltstøvler pga komforten, og min lidenskap for tur og friluftsliv (og utstyret!). Den nye rammeavtalen på feltstøvler har også blitt veldig bra!

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern!

Beste triks for velferd på øvelse?

– Som sivilt ansatt uten militær erfaring er det vanskelig å si noe i øvelse-kontekst. Men med noen lengre friluftsturer bak meg, så er sovekomforten og det å prøve å unngå å fryse veldig viktig for meg. Et triks er å lage seg en stor og god pute for sovekomforten, og småjogge noen runder rundt teltet før man legger seg for å unngå å legge seg kald.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Igjen, uten erfaring fra øvelser i en militær kontekst, så kan jeg heller nevne erfaringen ved møter med utenlandske leverandører av PBU-materiell, hvor selve businesskulturen er svært annerledes enn den norske. Jeg har ikke opplevd noen stor kulturkrasj ennå, da vi ikke har reist utenlands pga pandemien.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Forsvarssjefen! Da kunne vi ha diskutert PBU utfordringer!

Smartklokke – yay or nay?

– Yaaaaay! Den bidrar til å bevisstgjøre mitt daglige aktivitetsnivå, og sier ifra når stressnivået blir for høyt. Den minner meg også på alle hendelser og gjøremål i løpet av en dag, noe jeg er helt avhengig av for å klare å huske på alt.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Det er ikke noe nytt at PBU kategorien er i søkelyset om dagen. For det første har vi et strengt regelverk i offentlige anskaffelser å forholde oss til, som dessverre mange avdelinger ikke kjenner like godt til.

– Som en følge av at Forsvaret har blitt en mer krevende kunde gjennom regelverket, så har dette også tilspisset konkurransen mellom eksisterende og nye leverandører av PBU-materiell. Dette skaper en god del merarbeid gjennom innsynsbegjæringer og klager, og går ut over dyrebar tid som heller burde vært brukt til å få på plass flere rammeavtaler og følge opp alle kontraktene.

– Den største utfordringen for PBU-kategorien akkurat nå er pandemien. Selv om Norge har åpnet opp igjen så er det fortsatt en pandemi i store deler av verden. Produksjonskapasiteten til mange av PBU-leverandørene er fortsatt redusert, og det er forsinkelser i råvarer og frakt. Det er først nå de store etterslepene merkes på leveranser, for eksempel M/77.

Les også: Forsvaret mangler sko som følge av koronapandemien. Heimevernet tømmes først.

– Den største utfordringen for Forsvaret generelt akkurat nå, bortsett fra pandemiens ettervirkninger på leveranser av PBU-materiell, er etter min mening det å holde tritt med den teknologiske utviklingen i leverandørmarkedet, i tillegg til tydeliggjøring av prosesser, ansvar og myndighet.

Powered by Labrador CMS