Nyheter

FORSVARSTOPPER: Både Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok på åpningen av det nye innovasjonssenteret, som skal ligge på Setermoen.

Forsvaret og norsk næringsliv skal sammen utvikle ny teknologi

På den nye testarenaen på Setermoen skal Forsvaret samarbeide med private bedrifter for å utvikle fremtidens forsvarsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nye innovasjonssenteret Ice Worx Artic ble på fredag åpnet på Bardufoss flystasjon, med både Forsvarssjefen og Forsvarsministeren til stede. Senteret skal ha base på Setermoen leir i Bardu. Det er det første av totalt fire Ice Worx sentre som skal åpnes i tiden framover.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

ICE worx står for Centre for Innovation, Concept development and Experimentation.

Her skal Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), samarbeide med Forsvaret og norske bedrifter og industrien. Bedrifter vil bli invitert til sentrene for å utvikle og teste ny teknologi som Forsvaret kommuniserer et behov for. Åpningen er en viktig milepæl for FFI og Forsvaret mener administrerende direktør i FFI, Espen Skjelland.

– Senteret har vi jobbet mye med i fire år, i tett samarbeid med Forsvaret. Åpningen er en viktig milepæl for å etablere en arena som systematisk brukes for innovasjon. For Forsvaret er det viktig å bli flink til å ta i bruk og utvikle ny teknologi. Da kreves det flinke mennesker – og mange av disse finnes utenfor Forsvaret. Et samarbeid mellom norsk næringsliv og Forsvaret gir økt kompetanse og innovasjonskraft, sier Skjelland.

Les mer: Her skytes det med rakettartilleri i Norge for første gang på 20 år

Styrket forsvarsevne

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller at åpningen blir et viktig bidrag til forsvarsevne i nord.

– Man kan ikke beordre innovasjon, men må heller tilrettelegge på best mulig måte. Sluttbrukernes behov er drivere for nytenking. Fra min tjeneste i Afghanistan har jeg erfaringer med dette. Behovet for utstyr som kunne se trygt over murer, resulterte til utviklingen av en drone med den egenskapen. I Forsvaret har vi mange liknende eksempler, sier han.

DRONEOPPVISNING: Eirik Kristoffersen og Frank Bakke-Jensen prater med administrerene direktør i FFI, Espen Skjelland i forkant av en droneoppvisning på åpningen.

Kristoffersen forklarer at innovasjonssenteret vil fungere slik. Erfaringene soldatene får i Nord-Norge vil danne grunnlaget for produkter som norske bedrifter kan utvikle for Forsvaret.

– Men kan man ikke kjøpe utviklet utstyr for å dekke behovene?

– Nord-Norge på vinterstid er krevende. Forholdene er vesentlig mer krevende enn mange områder i utlandet. Vi kan dermed ikke bare kjøpe utstyr som fungerer andre steder, da de ofte ikke tilfredsstiller våre behov. Det er nødvendig å stadig finne og utvikle nye løsninger på hvordan vi kan takle de utfordrende forutsetningene vi opererer i, sier Kristoffersen.

Han forklarer at Setermoen er nær sluttbrukerne i det nordlige klimaet. Grensevakten, Hæren og Heimevernet er avdelinger som i stor grad skal bruke det nye utstyret, forteller han.

Har du fått med deg denne? Trener krigskirurgi på levende griser

Sikkerhetspolitisk betydning

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var også til stede under åpningen. Han forklarer hvorfor åpningen av det nye testsenteret også har en sikkerhetspolitisk betydning.

– Stormaktsrivalisering og klimaendringer er store drivere for det sikkerhetspolitiske bildet. Det er også teknologiutviklingen. I dag kommer truslene på annen måte enn tidligere. Det stiller et krav om at vi må være innovativ og ta i bruk ny teknologi hurtig. En ny utfordring i dag er at grensene mellom militær- og sivil teknologi blir mindre. Vi er dermed avhengige av å være flink til å ta i bruk sivilt utviklet teknoligi så raskt som mulig, noe senteret tilrettelegger for.

Har ikke Norge vært gode nok på dette tidligere?

– På nisjeprodukter har «trekantmodellen» for innovasjon fungert godt, og over lang tid. Vi har et luftvåpen som er høyteknologisk, vi har spesialstyrker som har basert sin identitet på å ta i bruk nye løsninger. Som gammel Heimevernssoldat har jeg erfart at de er løsningsorienterte og innovativ. Vi har vært flink, men med dagens teknologiske utvikling stilles det krav til at vi må bli enda flinkere.

Les mer: Slik er Natos plan for 2030

Powered by Labrador CMS