Nyheter

VEKKER: EUs utenrikssjef Josep Borrell mener EUs avhengighet av USA i Afghanistan bør være en vekker og at den viser tydelig at det er behov for et sterkere forsvarssamarbeid i EU.

EUs utenrikssjef: Behovet for sterkere europeisk forsvar er åpenbart

Europas avhengighet av USA i Afghanistan bør bli en vekker, sier EUs utenrikssjef og tar til orde for et sterkere europeisk forsvar.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Talibans raske fremrykking og det påfølgende kaoset i Afghanistan har fått mange eksperter og politikere i EU til å tenke over hva som gikk galt og hva som kan forbedres. Ikke minst handler det om hvordan EU-landene var helt prisgitt USAs beslutninger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: USA lånte enorme summer til krigføring

– Til sjuende og sist ble spørsmålet om når og hvordan vi skulle ut, avgjort i Washington. Vi europeere var helt avhengige av deres beslutninger. Det burde være en vekker, skriver Borrell i en kronikk i New York Times.

– Vendepunkt

Torsdag ledet han et uformelt møte for EUs utenriksministre i Slovenia. På vei til møte utdypet han hva han mener.

Bakgrunn: Les om splittelsene i Nato

– Noen ganger skjer det ting som blir et vendepunkt i historien, og jeg tror Afghanistan er et slikt tilfelle. Vi må skape noe mer operasjonelt. Behovet for et sterkere europeisk forsvar er tydeligere enn noen gang, sier Borrell.

EU-hær

Noe av det som diskuteres, er å oppdatere EUs stridsgrupper – som aldri har blitt tatt i bruk – til en fungerende hurtiginnsatsstyrke. Borrell håper den diskusjonen kan få ny fart når medlemslandene skal diskutere det såkalte strategiske kompasset, som skal stake ut en kurs for utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Les også: Sylfersk på utenlandsoppdrag

I land som Italia, Frankrike og Portugal er det sterk politisk støtte for å utvikle forsvarssamarbeidet til en fremtidig EU-hær. I Øst- og Nord-Europa er man mer lunkne til den tanken. Der ønsker man ikke å bygge opp EU-enheter på områder som allerede er dekket av Nato.

Powered by Labrador CMS