Nyheter

VEKKER: EUs utenrikssjef Josep Borrell mener EUs avhengighet av USA i Afghanistan bør være en vekker og at den viser tydelig at det er behov for et sterkere forsvarssamarbeid i EU.
VEKKER: EUs utenrikssjef Josep Borrell mener EUs avhengighet av USA i Afghanistan bør være en vekker og at den viser tydelig at det er behov for et sterkere forsvarssamarbeid i EU.

EUs utenrikssjef: Behovet for sterkere europeisk forsvar er åpenbart

Europas avhengighet av USA i Afghanistan bør bli en vekker, sier EUs utenrikssjef og tar til orde for et sterkere europeisk forsvar.

Publisert

Talibans raske fremrykking og det påfølgende kaoset i Afghanistan har fått mange eksperter og politikere i EU til å tenke over hva som gikk galt og hva som kan forbedres. Ikke minst handler det om hvordan EU-landene var helt prisgitt USAs beslutninger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: USA lånte enorme summer til krigføring

– Til sjuende og sist ble spørsmålet om når og hvordan vi skulle ut, avgjort i Washington. Vi europeere var helt avhengige av deres beslutninger. Det burde være en vekker, skriver Borrell i en kronikk i New York Times.

– Vendepunkt

Torsdag ledet han et uformelt møte for EUs utenriksministre i Slovenia. På vei til møte utdypet han hva han mener.

Bakgrunn: Les om splittelsene i Nato

– Noen ganger skjer det ting som blir et vendepunkt i historien, og jeg tror Afghanistan er et slikt tilfelle. Vi må skape noe mer operasjonelt. Behovet for et sterkere europeisk forsvar er tydeligere enn noen gang, sier Borrell.

EU-hær

Noe av det som diskuteres, er å oppdatere EUs stridsgrupper – som aldri har blitt tatt i bruk – til en fungerende hurtiginnsatsstyrke. Borrell håper den diskusjonen kan få ny fart når medlemslandene skal diskutere det såkalte strategiske kompasset, som skal stake ut en kurs for utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Les også: Sylfersk på utenlandsoppdrag

I land som Italia, Frankrike og Portugal er det sterk politisk støtte for å utvikle forsvarssamarbeidet til en fremtidig EU-hær. I Øst- og Nord-Europa er man mer lunkne til den tanken. Der ønsker man ikke å bygge opp EU-enheter på områder som allerede er dekket av Nato.

Powered by Labrador CMS