Nyheter
USA lånte enorme summer for å krige i Afghanistan
Krigen i Afghanistan har trolig kostet USA flere titusen milliarder kroner. Det aller meste ble lånt, og rentene gjør at krigens pris vil fortsette å stige.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tross alle pengene som ble brukt, og alle livene som gikk tapt, kollapset det vestlig-støttede afghanske regimet i midten av august.
Etter en ti dagers lynoffensiv rykket Taliban inn i Kabul. Slik ble punktum satt for 20 år med vestlig tilstedeværelse i Afghanistan.
At Taliban har gjenerobret makten, har fått mange til å spørre hva USA og Nato fikk igjen for innsatsen.
Les også: Reddet norske soldater – fikk medalje
– Det føles som om alt var forgjeves, sa britiske Janette Binnie, som mistet en sønn i Afghanistan, etter Kabuls fall.
– Han dro dit for å bidra til forandring. Og det skjedde ikke, sa hun til BBC.
Falne soldater
Binnies sønn, Sean Binnie, var én av over 450 britiske militære som mistet livet i Afghanistan. Over 2.450 amerikanske soldater ble drept, mens Norge mistet ti soldater.
Men særlig for USA har også den økonomiske kostnaden vært enorm. Det amerikanske forsvarsdepartementet har brukt 837 milliarder dollar på krigen, ifølge USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging.
Beløpet tilsvarer 7.270 milliarder kroner. Likevel er dette bare én del av det totale kostnadsbildet.
I en årrekke har forskere og eksperter ved Brown University – et av USAs gamle eliteuniversiteter – forsøkt å holde oversikt over de samlede kostnadene. Og de har kommet fram til en langt høyere sum.
En av dem som har vist til Brown-forskernes anslag, er USAs president Joe Biden. I en tale tirsdag spurte han hvilke muligheter USA har mistet som følge av alle pengene som ble brukt på Afghanistan.
Helsehjelp til veteraner
I anslaget til universitetets eksperter inkluderes USAs militære utgifter i Pakistan, som har spilt en viktig rolle for den vestlige tilstedeværelsen i Afghanistan.
Dermed blir de samlede utgiftene til USAs forsvars- og utenriksdepartement på 1.548 milliarder dollar – inkludert en solid økning i forsvarsdepartementets grunnbudsjett.
I tillegg kommer 233 milliarder til helsehjelp til krigsveteraner. Og på toppen av dette kommer rentene USA har betalt som følge av alle pengene som er lånt til krigen.
USA har i mange år hatt store underskudd på statsbudsjettet, og en betydelig del av statens utgifter dekkes med lån.
Krigene i Afghanistan og Irak er nesten utelukkende blitt finansiert med lån, ifølge Costs of War-prosjektet ved Brown University. USA anslås å ha betalt 532 milliarder dollar i renter på lån som har dekket kostnader knyttet til krigen i Afghanistan.
Tjue tusen milliarder
Når alt regnes sammen, blir USAs utgifter til krigen i Afghanistan på 2.313 milliarder dollar.
Denne summen tilsvarer over 20.000 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske oljefondet på vel 12.000 milliarder kroner.
Men selv dette er ikke den endelige regningen. USA må trolig betale både renter og utgifter til helsehjelp for krigsveteraner i flere tiår.
Tidligere har Costs of War anslått at renteutgiftene knyttet til krigene i Afghanistan og Irak kan overstige 6.500 milliarder dollar innen 2050.
– Krigen i Afghanistan har vært ekstremt dyr. Jeg tror ikke de fleste amerikanere er klar over det, sa Heidi Peltier, som leder Costs of War-prosjektet, til CBS News etter Kabuls fall.
Les også: Zakera (14): – Jeg trodde jeg skulle dø
I tillegg til at USA trolig har brukt titusener av milliarder av kroner, kommer utgiftene til andre Nato-land.
Norge har brukt over 20 milliarder kroner på økte forsvarsutgifter og sivil bistand, ifølge tall fra Forsvaret og Norad.
Utdanning og helse
Om innsatsen i Afghanistan i dag kan forsvares, er det delte meninger om. Forsvarere av krigen i USA minner om at landet ikke er blitt rammet av flere store terrorangrep etter at Afghanistan ble invadert og Taliban fjernet fra makten i 2001.
Et hovedmål med krigen var å hindre at den ekstreme islamistgruppen al-Qaida kunne bruke Afghanistan til å planlegge nye terroraksjoner.
I Norge har forskeren Arne Strand pekt på at utdannings- og helsevesenet i Afghanistan er blitt kraftig styrket de siste 20 årene.
Les også: Styrkesjef i Tbilisi: – Jeg måtte google «hva er et mottak?»
– Vi sitter igjen med titusenvis, hundretusenvis av unge som er i en helt annen situasjon i dag enn de var i 2001. De kan bidra til å drive en stat, og også stille krav til Taliban, sa han nylig til NTB.
Samtidig har afghanerne betalt en svært høy pris i menneskeliv. Over 47.000 sivile er drept i krigshandlinger siden 2001, ifølge Costs of War.
De afghanske regjeringsstyrkene mistet over 65.000 mann i løpet av 20 år, inntil de til slutt ga opp kampen mot Taliban.