Nyheter

TELEMARK BATALJON: Flagget til Telemark Bataljon vaier i vinden i leiren i Tbilisi.

Styrkesjef i Tbilisi: – Jeg måtte google «hva er et mottak?»

TBILISI (Forsvarets forum): Alt den norske styrken hadde da de ankom Georgia, var et telefonnummer til en oberst i forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På en støvete slette utenfor Tbilisi, hovedstaden i Georgia, står en håndfull grønne telt. I utkanten av leiren står skjelettene av sovjetiske militærhelikoptre. Med jevne mellomrom tar av og lander transportfly fra Nato.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Solen steker, og det er ingen naturlig skygge. Små grupper av mennesker sitter samlet under plastdekke utenfor teltene.

Les også: Sylfersk på utenlandsoppdrag

Personell fra en rekke nasjoner går rundt inne på den georgiske basen, der et femtitalls soldater med norsk flagg på uniformen satte opp leir for litt over en uke siden.

– Da jeg gikk på flyet hadde jeg telefonnummeret til en oberst i det georgiske forsvarsdepartementet, sier major Lars Kristian Sandvik.

Han er styrkesjef for Task Force Tbilisi, det norske bidraget som hjelper til med evakueringen av Kabul.

Kort varsel

De rykket på kort varsel. 52 personer forlot leiren på Rena fredag 20. august. De var 56 etter en mellomlanding Gardermoen. Den siste ble varslet 13.30 fredag, og møtte på Gardermoen klokken 16 samme ettermiddag.

Telefonnummeret til georgiske obersten var alt Sandvik trengte når styrken landet i Tbilisi.

– Vi har fått enestående støtte fra Georgia. Da vi kom, var det 15 minutter med stillhet og usikkerhet. Én telefon, så kom busser og transport for å få dem hit. De har strukket seg langt for å få til dette. De har virkelig vært smidige, sier Sandvik.

HVIL: Skygge er mangelvare i Camp Torgals. Slagordet "Gi alt, forvent intet" henger på teltveggen.

At styrken var raskt på plass, burde kanskje ikke overraske. Den er en del av Brigade Nords hurtige reaksjonsstyrke i Telemark bataljon. I tillegg medvirker personell fra Forsvarets sanitet, Luftforsvaret og andre avdelinger.

Oppdraget er ikke vanlig kost for norske soldater: Å evakuere folk fra Kabul i kjølvannet av Talibans hurtige maktovertakelser i Afghanistan. Nordmenn og afghanere med tilknytning til Norge. Familier med små barn og eldre. Mennesker som har vært gjennom et mareritt på flyplassen i Kabul for å komme seg ut av landet.

– Jeg måtte google «hva er et mottak?», sier Sandvik.

Heldigvis oppdaget han at å administrere et mottak ligner mye på å operere en leir.

Mineteip

– Vår tropp skal ha kontroll på det evakuerte personellet, sier Martin Aasen, troppssjef i militærpolitikompaniet.

Han er i Tbilisi med hele troppen på 21 mann.

Jobben til militærpolitiet var å ha kontroll på, og å hjelpe de evakuerte etter at de landet i Tbilisi. De hadde personell ved flyrampen, der de med norsk tilknytning ble skilt ut og merket med svart og gule mineteip rundt håndleddet.

MÅTTE GOOGLE: Troppssjef i militærpolitikompaniet, tropp 3, HRS, Martin Aasen tar på seg nye oppgaver i Tbilisi.

– Når de evakuerte venter på flyet videre til Norge, deler vi ut mat, prater med folk, sier Aasen.

Det siste flyet med evakuerte sivile landet i Tbilisi torsdag kveld, men den norske styrken skal også ta imot Forsvarets personell fra feltsykehuset på flyplassen i Kabul, når det legges ned.

– Godt løst

På spørsmål om hva som er det vanskelige med oppdraget, trekker styrkesjef Sandvik fram to aspekter.

– Det ene er den menneskelige lidelsen, å se folk som er i en vanskelig situasjon. Det andre er at det er en krisesituasjon. Det er ikke noe planlagt operasjonsmiljø, sier han.

Tross utfordringene med uvante arbeidsoppgaver, mener Sandvik at oppdraget blir godt løst.

STYRKESJEF: Lars Kristian Sandvik er styrkesjef i Task Force Tbilisi.

– Vi får vist fram hva det betyr å ha en hurtig responsgruppe. Vi får vist fram at beredskap lønner seg, sier han.

– Man bidrar til at en kaotisk situasjon blir litt mindre kaotisk. Har vi gjort en forskjell for noen, er det verdi i det. Det gir overskudd å se en soldat som leker med tre barn, mens moren sover.

Håp

Sandvik har selv tjenestegjort i Afghanistan, i Mazar-e Sharif fra 2006 til 2007, men vil ikke kommentere hvordan det oppleves at Taliban tar tilbake makten i landet, etter 20 år med vestlig engasjement.

Et lite håp, har han dog.

– Det er håp om endring i hvordan Taliban operasjonaliserer ideologien sin. Alle håper at de ikke går tilbake til 1990-tallet, sier han.

TV-TID: MP-soldater ser på TV 2s innslag fra leieren. Soldatene har ikke smarttelefoner med seg, så de får med seg relativt lite av nyheter og andre oppdateringer hjemmefra.

Selv om situasjonen i Afghanistan ikke ser lys ut i øyeblikket, finner Sandvik lyspunkter i operasjonen han nå deltar i.

– Man bidrar til at en kaotisk situasjon blir litt mindre kaotisk. Har vi gjort en forskjell for noen, er det verdi i det. Det gir overskudd å se en soldat som leker med tre barn, mens moren sover, sier han.

– Vi har kunnet yte mye medmenneskelighet og omsorg underveis. Det er givende.

Klare til strid

Oppdraget er ikke uten risiko. Et terrorangrep mot flyplassen i Kabul torsdag tok livet av rundt 170 mennesker. Situasjonen i Tbilisi er tryggere, men Task Force Tbilisi er berett.

– Vi har med utstyr til å løse oppdrag med høyere trussel nivå, sier Aasen.

STRESSMESTRING: Militærpolitipersonell har en kort debrif med stressmestringsteamet.

Det kan for eksempel være om farlige personer ankommer blant de evakuerte, eller oppstyr blant folkemassene på flyplassen.

Aasen forventet at det skulle være mer kaotisk enn det har vært.

– Vi har snakket i troppen om hva som kunne møte oss. Jeg liker bedre å være forberedt på det verste, sier han.

– Når vi reiser, reiser vi klare til strid.

Les også: Zakera (14): – Jeg trodde jeg skulle dø

LESER: Soldater i Task Force Tbilisi får tiden til å gå.
Powered by Labrador CMS