Morgendrillen

Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, dropper smartklokka når han er på jobb på Lutvann. Da er det uret han fikk i gave av fruen som gjelder.
Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, dropper smartklokka når han er på jobb på Lutvann. Da er det uret han fikk i gave av fruen som gjelder.

I 37 år har E-sjefen forsøkt å tilpasse seg Forsvarets rytme- uten å lykkes særlig godt

Og han syns det er stas med rosinboller i messa på onsdager under øvelser.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Nils Andreas Stensønes

Alder: 56 år

Yrke: Sjef for Etterretningstjenesten

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står opp 05.45 og da er jeg temmelig fjernstyrt. Står opp når klokka ringer og er veldig rask ut av soverommet nå om vinteren for det er kaldt med åpent vindu.

– Hva er det første du gjør?

– Først dusj, frokost og en kopp te eller kaffe før jeg er i stand til å tenke en fornuftig tanke. Jeg er et B menneske som forsøker å tilpasse meg Forsvarets rytme uten å lykkes særlig godt, selv etter 37 år.

– Når starter arbeidet?

– Jeg er i gang på kontoret ca kl 0715.

– Pensko eller feltstøvler?

– Jeg er nok litt todelt der. Så langt er nok tiden ombord i arbeidsuniform og feltstøvler det som er nærmest hjertet. Betydningen av jobben, det klare fokuset, det tette samholdet og det unike miljøet er noe som alltid kommer til å være med meg.

– Akkurat nå kan jeg ikke tenke meg noe bedre enn pensko i faglige diskusjoner med Etterretningstjenestens helt unike kompetansemiljø. Det er få ting som er så givende som å bryne seg på et topp kompetansemiljø.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Helst litt av begge. Jeg løper (erstattet av ski når det går) to ganger i uka og to ganger styrke. Pandemien har dessverre ødelagt mulighetene til å benytte styrkerommene så det blir trening med strikk i stua og pullups i døråpningen.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Det er å spise fersk torsk i messa etter en time fisking når øvelsen er avsluttet. Da blir det en egen stemning og ro. Under øvelser er det stas med rosinboller i messa på onsdag. Livet på havet er egentlig hver dag en kontinuerlig øvelse med litt lavere intensitet. Det handler om å bli litt bedre for hver eneste dag.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Som sjef for en av NATOs stående styrker SNMG 1 sendte jeg ut en ordre for seilasen til Portugal. Skipssjefen på flaggfartøyet sendte et forslag til forbedring av programmet. Jeg ble veldig betenkt da en av stabsoffiserene var genuint redd for at jeg ville gi skipssjefen sparken fordi han hadde turt å utfordre mine føringer. Det er så til de grader i strid med vår kultur hvor vi oppfordrer alle til komme med konstruktive forslag til forbedringer.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Med familien på telttur i Jotunheimen. Det å servere gjengen varm frokost når de kommer krypende ut av soveposen en sommermorgen med solskinn er en helt unik opplevelse.

– Smartklokke – yay or nay?

– Yay and nay. Jeg er veldig glad i smartklokka. Den gir meg reelle aktivitetsdata og ikke bare egen synsing og så maser og motiverer den meg til å være aktiv. På jobb er det absolutt nay til smartklokke. Den har jo både sender og mottager, så da bruker jeg klokka jeg fikk i 30-års gave fra fruen.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For oss er den største utfordringen å sikre at vi ligger i forkant av utviklingen både sikkerhetspolitisk og teknologisk så vi kan levere gode etterretninger til oppdragsgiverne.

–For Forsvaret er det personellstrukturen. Det er stor mangel på de erfarne i de operative avdelingene og de som støtter dem direkte. Vi må fremsnakke og belønne ståtid hos dette personellet og respektere forskjellene mellom dem.

Powered by Labrador CMS