Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
En viktig utnevnelse passerte gjennom statsråd før påsken. Sigrid Engebretsen-Skaret blir ny sjef i Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
Det er på sin plass å gratulere den nyslåtte brigader med en spennende, og fremfor alt viktig jobb. Alle brigader-stillinger er på ulike vis ansvarstunge.
Men få veier tyngre enn denne, og det er på sin plass å knytte noen kommentarer til hvor viktig og krevende jobben som sjef for FSA er.
FSA er landets største klareringsinstans. Selv ikke Sivil klareringsmyndighet klarerer flere enn Forsvaret gjør selv. Klareringsinstituttet utgjør selve slusa mellom det sivile samfunn og inn som klarert forsvarsansatt.
Mange kontroverser
Klarerte kan autoriseres for å få tilgang til gradert materiale, herunder landets mest sensitive hemmeligheter. Sikkerhetsklarering kan kanskje høres litt byråkratisk og trivielt ut. Men som klareringsinstans er FSA en svært viktig inngangsport å styre og forvalte riktig.
Grunnen er at en vesentlig del av jobben handler om å forvalte tillit til Forsvaret ute i samfunnet.
Kontroverser rundt klareringssaker og -praksis har vi hatt mange av i Norge, og flere vil komme. Disse må sjef for FSA stå i.
Hun må kunne svare for måten FSA skiller mellom innvilgede og avviste søknader. Alle skal ikke inn. Klarering er ingen formalitet, og det er krevende å legge lista riktig.
Det er lett å henfalle til en defensiv holdning for klareringsinstansene, fordi feilene ved å slippe gjennom noen med skumle hensikter fremstår som langt verre enn å avslå den enkeltes søknad.
Kan oppleves som mistillit
Norske ungdommer som ikke får klarering blir ofte svært skuffet. Det oppleves som en slags mistillit og mistenkeliggjøring. Disse følelsene er forståelige.
Samtidig kan man se saken fra motsatt kant. Forsvaret trenger klarert personell til graderte oppgaver. De trenger langt fra alle.
Da er det nærliggende at man tar dem det hefter færrest spørsmål ved.
Følgelig trenger du ikke ha gjort særlig mye «galt» før noen andre heller gis klarering.
Det er naturligvis lovregulert hva som kan og skal gi klareringsnekt. Men all lovanvendelse innebærer skjønn og fortolkning av lovverk med forskrifter.
En historikk med spillegjeld utgjør en risiko inn mot klarering. Du kan ha sluttet helt å spille og tatt avstand fra slik livsførsel. Men det kan allikevel resultere i at du ikke blir klarert.
Instansen kan vektlegge at du kan få tilbakefall og begynne å gamble igjen. Eller de kan anse at du har utvist dårlig dømmekraft rundt egen personlig økonomi.
En uvane kan fjernes, men er dømmekraften bedret? Du kan måtte innse at din fordums hasardvirksomhet gjør deg uskikket for klarering.
NSM har fagansvaret
Men så kommer et moment som gjør FSA-jobben krevende. For FSA kan ikke selv sette praksisen de må svare for.
Det er Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som har fagansvaret for å utvikle retningslinjer for klareringspraksis i henhold til Lov om nasjonal sikkerhet.
NSM igjen er primært underlagt Justisdepartementet. Justisministeren blir dermed den konstitusjonelt ansvarlige statsråd overfor Stortinget for at forvaltningen av Sikkerhetsloven og klareringspraksis er lovmessig og slik lovgiver ønsker det.
En praktisk implikasjon av dette er at svikter klareringsarbeidet i NSA, vil både forsvarsminister og justisministeren havne i den politiske kryssilden.
I tillegg anses kontroll med våre hemmelige tjenester som så avgjørende for rettssikkerheten at Stortinget har oppnevnt et eget stående utvalg for å holde oppsyn med Etterretnings og sikkerhetstjenestene (EOS).
Hvis FSA skulle pådra seg for mye kritikk fra EOS-utvalget, vil ikke høy tillit i Forsvarsstaben kunne redde jobben til sjef for FSA.
Da får man ny stilling ganske fort.
Kan ikke håndtere trusselen alene
I tillegg til klareringer, så har FSA en rekke andre krevende ansvarsområder. Kontraetterretning for Forsvaret gir tjenesten adgang til overvåkning på og i umiddelbar nærhet av alle sensitive forsvarsinstallasjoner.
Det påligger også NSA å utvikle en forsvarlig sikkerhetskultur i hele Forsvaret. Her har sikkerhetsoffiserene i avdelingene en nøkkelrolle. Få etater har større sikkerhetsbehov enn Forsvaret.
Sammen med Stortinget, Utenriksdepartementet og EOS-tjenestene er nok Forsvaret den delen av Norge fremmed etterretning vier mest oppmerksomhet.
Uønsket aktivitet fra utenlandsk etterretning foregår hver eneste dag. Denne trusselen kan hverken Forsvaret eller EOS-tjenestene håndtere alene.
Vi må anerkjenne at politiet – ikke minst ute i det enkelte distrikt – utgjør førstelinja vår i møte med mye farlig og svært uønsket virksomhet mot Norge.
Mer jobb for politiet
Den forverrede sikkerhetspolitiske trusselsituasjonen har gitt norsk politi økt oppdragsmengde, uten at ressursene til å løse disse oppdragene har fulgt med.
Et gigantisk forsvarsløft er mindre verdt om ikke også politiet løftes noe. Dette påpekes jevnlig i innlegg hos fagbladet Politiforum. Men det er en debatt som hører hjemme også her i Forsvarets forum, samt i landets ledende aviser.
Politiets oppdragsmengde er alltid større enn kapasiteten til å løse dem. Dermed er konsekvensene av økte uttrykninger grunnet gråsoneaktivitet og aggressiv disrupsjon at andre polisiære oppdrag må nedprioriteres.
Dette utgjør et problem for samfunnet og Forsvaret. Vi lever i en tid med markant økt etterretningstrykk. Da blir sikkerhetsarbeidet viktigere på alle fronter.
Da trenger vi at alle tannhjulene i sikkerhets-Norge er med å dra helheten rundt. Aktører som ikke vil oss vel kartlegger våre svake punkter.
Det er et kontinuerlig arbeid som legges ned for å ha maksimal innsikt i våre sårbarheter, inkludert i det digitale domenet.
Må håndteres på best mulig måte
Fremmed etterretning tilnærmer seg klarert personell og innimellom de gode søknadene om sikkerhetsklareringer, finnes enkeltsøknader som enten allerede er rekruttert av fremmede makter, eller som innehar sårbarheter som øker sannsynligheten for fremtidig rekruttering eller andre sikkerhetsbrudd.
Om klareringer blir det garantert brudulje før eller siden. Materien er kontroversiell. FSAs avslåtte søknader om klarering vil trigge misnøye.
Dette kan ikke unngås, det må kun håndteres på best mulig måte.
Å svare for dette er sjef for FSAs jobb. God vakt!