Debatt:
Styrken ligger i mangfold
Retten til å ha ulike meninger går inn i kjernen av vårt demokrati, som vi skal forsvare, skriver Stian Eisenträger.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Jeg ble sjokkert da min forgjenger, Tor Eigil Stordahl, før sommeren fortalte meg om de kraftige reaksjonene som fulgte etter at han i 2002 trykket en forside med bilde av to uniformerte menn som kysset hverandre. At det hadde blitt noe bråk visste jeg, men omfanget og styrken hadde jeg ikke forestilt meg. Jeg hadde vært naiv.
Stordahl kunne fortelle at ingen enkeltsak på hans vakt har skapt så sterke reaksjoner blant leserne. Mange uttrykte avsky over å se bildet, og kastet magasinet i søppelkurven. Noen steder i Forsvaret ble bunken med bladet lagt med forsiden ned. Flere hadde krevd at han måtte gå av som ansvarlig redaktør. Verden - og Forsvaret - går heldigvis fremover.
Soldatenes egne tillitsvalgte har gjennom en årrekke stått på i arbeidet med å endre seiglivede holdninger til seksuelle minoriteter i Forsvaret, når andre har vært motvillige eller avventende.
Soldatenes egne tillitsvalgte har gjennom en årrekke stått på i arbeidet med å endre seiglivede holdninger til seksuelle minoriteter i Forsvaret
Forsvaret har nå gjennom flere år deltatt i Pride takket være ildsjelene rundt om i organisasjonen, som har vært pådrivere for at Forsvaret tar et standpunkt. Forsvarets ledelse legger til rette for gjennomføringen, men ikke før i fjor deltok representanter fra Forsvarets ledelse i paraden.
Utfordret forsvarssjefen
I en kronikk i juni utfordret landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen til å gå fremst i Pride-paraden i 2021. Den oppfordringen har Kristoffersen sagt ja til. Dermed blir han den første norske forsvarssjefen som deltar i Pride-paraden.
– I Forsvaret er vi alle soldater, uavhengig av tro, livssyn, bakgrunn, kjønn eller legning. Respekt, ansvar og mot er våre kjerneverdier - vi kan aldri tillate oss å ta disse for gitt. Så svaret er ja, jeg deltar i paraden neste år, skrev Kristoffersen i en melding til Forsvarets forum.
Den svenske forsvarssjefen Micael Bydén vakte oppsikt da han i 2018 deltok i Pride-paraden.
I sommer uttrykte han at det er viktig for ham å vise stillingstagen til alle menneskers likeverd ved at det svenske forsvaret deltar i Pride-markeringen.
Å skulle delta i Pride-markeringen føles ikke riktig for alle. Dét må vi også respektere og tolerere.
– Forsvaret skal i ytterste konsekvens beskytte landet mot et væpnet angrep. En slik situasjon kommer til å være ekstrem, med høye krav til soldater og sjefer. I disse vanskelige og komplekse situasjonene skal vi kunne handle og fatte beslutninger. Da er ulikheter, mangfold og bredden av ulike erfaringer en styrke. Det øker vår evne til å agere uforutsigbart for en angriper, uttalte Bydén.
Lite mangfold
Svendsen-utvalgets rapport påpeker lite mangfold i kjønn og etnisitet, og etterlyser større mangfold spesielt i Forsvarets ledelse. Å skulle delta i Pride-markeringen føles ikke riktig for alle. Dét må vi også respektere og tolerere. Retten til å ha ulike meninger går inn i kjernen av vårt demokrati, som vi skal forsvare.
Diskriminering skal ikke finne sted. Mobbing og trakassering må møtes med nulltoleranse. Lovbrudd skal straffes.
Mangfold, inkludering og toleranse er ikke bare spørsmål om å følge lover og regler, å ivareta grunnleggende menneskerettigheter, eller ren folkeskikk og anstendighet, for den saks skyld.
Satt på spissen så koker dette ned til et spørsmål om landets sikkerhet og forsvarsevne. Vi trenger de med best kompetanse og evne til å bidra til Norges forsvar, uavhengig av kjønn, seksuell legning, etnisk og kulturell bakgrunn, livssyn og religiøs tilhørighet.
Hvis man på grunn av manglende inkludering og toleranse støter fra seg disse, som ellers kunne hatt viljen til å bidra i Forsvaret - ja, da har man i praksis vært delaktig i å svekke vår forsvarsevne.