Debatt:

I år blir Pride-arrangementene digitale. Forsvaret skal delta i en digital Pride-parade i helgen

– Forsvaret skal være for inkludering, mangfold og toleranse. Det må vi vise i praksis

I år blir Pride-paraden digital, men til neste år inviterer landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh generalmajor Eirik Kristoffersen til å være med – som første norske forsvarssjef.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

2020 går inn i historiebøkene som et annerledes år, sannsynligvis med en noe negativ undertone. Samfunnet er blitt nødt til å omstille seg og nøye seg med digitale konserter, arrangementer, og nå - Pride.

Vanligvis vaier regnbueflaggene høyt i varme junidager, og folk strømmer inn til Oslo for å delta på Oslo Pride i Spikersuppa. Oslo Pride beskrives som «Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. En festival der alle har lov til å være akkurat den de er».

Digital Pride

I år feires «Digital Pride» hvor den største begivenheten ikke lenger er Pride Parade slik vi kjenner den, men en digital parade med forhåndsinnspilte innslag. Her er det planlagt at Forsvaret skal delta. Tidligere har Forsvaret deltatt på Oslo Pride gjennom egen stand i parken og en plass i paraden. Her har ansatte og vernepliktige fått muligheten til å vise at Forsvaret tar mangfold på alvor. De siste årene har man sett en markant økning av antallet som deltar i Forsvarets del av paraden, med rekordmange 140 stykker i 2019. Forsvaret har også deltatt i Pride andre steder i landet, slik som Regnbuedagene i Bergen og Arctic Pride i Tromsø.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Forsvarets deltakelse i Pride er takket være ildsjelene rundt om i organisasjonen som gjennom flere år har klart å sette lys på temaet, og som har vært pådrivere for at Forsvaret tar et standpunkt. Det er takket være de at Forsvarets deltakelse i Pride finner sted hvert år. Forsvarets ledelse legger til rette for gjennomføringen, men det er ildsjelene som får det til å skje. Det var ikke før i fjor at representanter fra Forsvarets ledelse deltok i paraden. Det er aldri for sent, men det kunne med fordel skjedd mye tidligere.

Nulltoleranse for trakassering og mobbing

Men hvorfor er det så viktig at vi er med og feirer Pride?

Hver dag blir mennesker rundt om i verden angrepet eller mottar trusler på grunn av reell eller antatt seksuell orientering eller kjønnsidentitet. I Russland får de ikke lov til å feire Pride de neste hundre årene, i Polen har de innført «LHBT-frie soner» og i lille Norge ville hele én av seks fysisk flyttet seg for å skape større avstand mellom seg selv og en homofil mann. Vi må aldri ta våre rettigheter for gitt. Hatkriminalitet skjer også i Norge, og mange tør ikke være åpne om sin egen legning på arbeidsplassen eller ute i offentligheten. Forsvaret skal ikke være denne type arbeidsplass.

Forsvaret har nulltoleranse for trakassering og mobbing, og skal være en åpen organisasjon som jobber for inkludering, mangfold og toleranse. Dette må vi stå for og vise frem i praksis – både på Pride og i hverdagen. Våre medsoldater og kolleger skal ikke være redde for å bli mobbet, trakassert eller dårlig behandlet for å være akkurat den man er.

Kontinuerlig arbeid

Undersøkelser som Vernepliktsundersøkelsen 2019 viser at 73 % oppfatter Forsvaret som en åpen og inkluderende organisasjon når det gjelder mennesker med ulik seksuell legning. Dette er gode tall, dog er det 23 % som ikke har noen særlig formening om temaet, og 4 % som i liten eller svært liten grad anser Forsvaret som åpen og inkluderende. De to sistnevnte må vi fokusere på og gjøre noe med. Det er viktig at Forsvaret skaper et trygt og åpent arbeidsmiljø, slik at våre medsoldater og kolleger føler seg sett og akseptert.

I kampen mot mobbing og trakassering har Forsvaret innledet et samarbeid med likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Jeg håper at LDO kan gi Forsvaret verktøyene til å se på mer enn bare seksuell trakassering, men også trakassering på bakgrunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Forsvaret har på alvor satt mobbing og trakassering på agendaen, noe jeg tror vil gi positive resultater frem i tid. Skal vi lykkes med inkludering og mangfold er vi nødt til å jobbe med dette hele tiden.

Invitasjon til forsvarssjefen i 2021

I disse junidager oppfordrer jeg Forsvaret å heise regnbueflagget, vise kjærlighet og feire mangfoldet som heldigvis også finnes i vår egen organisasjon. Således inviterer jeg også påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen til å gå fremst som første forsvarssjef i paraden i 2021, på veien mot likestilling. Forsvaret skal være et sted hvor det er lov å være hele seg, både i og utenfor tjeneste. Heldigvis er vi på god vei.

Powered by Labrador CMS