Nyheter

TESTING: På Bardufoss flystasjon ble det gjennomført en demonstrasjon av en ubemannet drone i forbindelse med åpningen av innovasjonsenteret Ice Worx Artic.

Forsvaret tester «jammefrie» droner

Ny teknologi gjør droner i stand til å fly over lange avstander, uten bruk av GPS. – Potensialet for bruk av droner til overvåkning er stort, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

åpningen av det nye innovasjonssenteret Ice Worx Artic, ble det gjennomført en demonstrasjon av en ubemannet drone. Droneprosjektet er et samarbeid mellom Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Etteretningsbataljonen, samt bedriftene Radionor og Robot Aviation.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dronen har spesielle egenskaper. Den kan navigere ubemannet over lange avstander, uten bruk av GPS. Vanlige GPS-navigasjon fungerer ved at man mottar signaler fra satellitter, og fastslår posisjonen ut fra det. Dronen benytter seg derimot av et lokalt system, utviklet av Radionor. Det gjør den «jammefri».

«Jamming» er når elektromagnetiske signaler forstyrres av andre signalkilder. GPS-teknologi er utsatt for dette, ettersom signalene lett kan blokkeres eller forstyrres. Spesielt i nordområdene er dette et kjent problem, og Russland har ifølge NRK ofte blitt anklaget for å «jamme» GPS-signaler i området.

LOKALT SYSTEM: Fra denne stasjonen navigeres den «jammefri» dronen, med teknologi utviklet av den norske bedriften Radionor.

Administrerende direktør Niklas Nyroth i Robot Aviaton forklarer hvorfor teknologien er viktig.

– GPS signaler er sårbare. Et lokalt navigasjonssystem er betydelig mer robust enn de systemene som bruker signaler fra satellitter. For droner til militærbruk er det viktig at man har et robust system som kan kartlegge posisjonen med god nøyaktighet, skriver Nyroth i en mail til Forsvarets Forum.

Risikoreduksjon

I presentasjonen av droneprosjektet i forbindelse med åpningen, poengterte FFI at forskningsprosjektet bidrar til å redusere risikoen i forbindelse med anskaffelsene i prosjekt 7637 – også kalt Taktisk UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

I langtidsplanen for forsvarssektoren fra 2019 har det foreligget et mulig prosjekt «Taktisk UAV» om fremtidig anskaffelse av droner til Forsvaret. Da ble det planlagt å bruke opptil 400 millioner kroner på droner i årene framover.

Fått med deg denne? Forsvaret trener krigskirurgi på levende griser

FORSKNINGSPROSJEKT: Slik ser den ubemannede dronen ut, som ble demonstrert på åpningen av Ice Worx Artic.

«Prosjektet vil i løpet av våren gå inn i planfasen for utarbeidelse av beslutningsunderlag, og samtidig bli gjenstand for en forsvarsindustriell vurdering. Det planlegges å starte opp prosjektet i 2020 med en ramme på om lag 200-400 millioner kroner. Anskaffelsen planlegges gjennomført i tidsrommet 2022-2026», skrev Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i 2019 som et skriftlig svar på et spørsmål om anskaffelsen av droner.

Forsvaret har foreløpig ikke bestilt droner av typen som ble demonstrert, som fortsatt er i test- og eksperimenteringsfasen.

Stort potensial

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller at det er et stort potensiale for å anskaffe flere droner i det norske Forsvaret.

FORSVARSTOPPER: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, Forsvarssjef Eirik Kristofferen og administrerende direktør i FFI, Espen Skjelland, følger med på droneoppvisningen.

– Vi har brukt både droner i forbindelse med operasjoner i Afghanistan og brukt droner i nordområdene. Men potensialet er mye større. Ubemannede droner kan bli en viktig ressurs for overvåkning og situasjonsforståelse i Nordområdene, sier han.

Hvilke avdelinger vil eventuelt få disse dronene?

– Droner som dette kan brukes av alle avdelinger i Forsvaret. Hæren, etterretningsbataljonen, spesialstyrker og grensevakten er eksempler på avdelinger hvor droner kan bli en viktig ressurs. Vi er avhengig av god situasjon- og områdeforståelse og droner er godt egnet til dette.

Les mer: – Toppmøtet mellom Biden og Putin er viktig for Norge

Powered by Labrador CMS