Morgendrillen

FEMKAMP: Trond Vognild var med da de norske utøverne konkurrerte i nordisk mesterskap i månedsskiftet juni/juli.

Trond Vognilds beste tips for velferd på øvelse er å unngå fysisk forfall

Den største kulturforskjellen på jobb, oppleve han under Military World Games i India i 2007, da enkelte fant det vanskelig å forholde seg til norske kvinnelige ledere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Trond Vognild ble nylig president i Sport Committee Military Pentathlon, og var til stede da norske utøvere deltok i nordisk mesterskap i militær femkamp. Derfor har Vognild fått fem ekstra spørsmål om idretten.

Navn: Trond Ingvar Vognild

Alder: 45

Yrke: Idrettsoffiser i CYFOR, driftsansvarlig Militær femkamp Norge og president i Sport Committee Military Pentathlon (CISM).

Sted: Jørstadmoen, Lillehammer.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Forhåpentligvis av vekkerklokka, men ofte i god tid før det av en skravlende toåring

Hva er det første du gjør?

– Bleieskift på nevnte toåring.

Når starter arbeidet?

– Det er avhengig av om det er jeg eller kona som leverer på skole og barnehage. Det vil si at jeg enten er av de første som dukker opp på jobb eller de siste.

Pensko eller feltstøvler?

– Jeg får si feltstøvler, selv om jeg mer og mer prøver å unngå den tradisjonelle M/77 til fordel for varianter man ikke får utlevert på depot, men som pensjonerte idrettsbein setter mer pris på.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg svarer løpe maraton selv om jeg faktisk aldri har løpt et maraton selv. Som femkjemper måtte jeg selvfølgelig trene både løping og styrke, men det var helt klart at jeg gjorde det bedre på løpebanen enn i styrkerommet.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Nå har min rolle på øvelser vært i leir som for eksempel host nation unit under Cold Response 2022, og innenfor leirgjerdet på Jørstadmoen er velferd godt ivaretatt.

– Men jeg vil si at det å unngå fysisk forfall, og få opprettholdt fysisk aktivitet under øvelser er svært viktig for min egen velferd. Dette vil også gjelde om jeg igjen skulle vært med på øvelser i felt/telt.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker, eller i annen jobbsammenheng?

– Military World Games India 2007. Vi dro dit med tre kvinnelige ledere på laget og det var svært vanskelig for inderne å forholde seg til at det ikke var en mann i ledelsen de kunne henvende seg til.

– De hadde heller ingen forståelse for at det var urimelig å vekke folk midt på natten for å spørre om når flyet vårt gikk om 3 dager, og vaskepersonalet kunne gjerne komme midt på natta for å rengjøre rommet vårt.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Den ville jeg gjerne delt med forsvarssjefen for å få en diskusjon rundt militær idrett og trening, og hvilke muligheter det norske forsvaret bør benytte seg av.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay, men burde vel strengt tatt klart meg med helt vanlig klokke da jeg kun bruker brøkdelen av funksjonaliteten på smartklokka mi.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Jeg deler denne inn i generelt og helt spesifikt for den delen av jobben min som omhandler militær femkamp.

– Generelt er den største utfordringen at avdelinger, min og Forsvaret generelt, blir målt på målbare data som for eksempel økonomi. Dette blir vektlagt sterkere enn for eksempel å heve kvaliteten på den operative leveransen.

FEMKJEMPER: Vognild var aktiv utøver i mange år. Nå er han president i CISM og driftsansvarlig for militær femkamp i Norge.

– Landslaget i militær femkamp har hatt to år med naturlig frafall uten de naturlige rekrutteringsarenaene, så for meg som drifter landslaget er min største utfordring å få potensielt nye utøvere til å stille på NM militær femkamp helgen 16.-18. september på Jørstadmoen (kanskje løste jeg den utfordringen med denne reklamen?)

Hvordan startet du med femkamp?

– Fenriken på naborommet på Setermoen fikk meg med på femkamptrening da jeg var sersjant der i 97/98, og etter første konkurranse var jeg hekta.

Hvilken øvelse innen femkamp er du best i og hva er din personlige rekord i denne øvelsen?

– Som aktiv var nok hinderbanen min beste øvelse med 2 minutter 16,3 sekunder som personlig rekord fra nordisk mesterskap i 2009 på Rena.

Hvilken idrettsprestasjon er du mest stolt over?

– VM-sølv individuelt i militær femkamp i 2013. Det går foran laggullet vi tok i hinderbanestafett i VM i 2000, da det ligger svært mye hardt arbeid over mange år bak det individuelle VM-sølvet.

Hvilke tre sanger får deg til å yte maks på trening akkurat nå?

– Tre tilfeldige sanger som går på P5 Hits. Jeg er generelt dårlig på musikk, men svak for 90-talls dance fra min egen ungdom.

Til hvem vil du anbefale militær femkamp?

– Alle som ønsker en allsidig utfordring innen grunnleggende militære ferdigheter og som ønsker å forbedre seg selv innen disse 5 ulike øvelsene.

– Det hjelper at man har allsidig idrettsbakgrunn, men det viktigste er at man har treningstalent, for hardt arbeid slår talent i det lange løp. Ses på NM 16.-18. september.

Powered by Labrador CMS