Nyheter

VALGKAMP: Statsminister Magdalena Andersson og partileder Ulf Kristersson (M) la valgkampen fra seg hjemme i Sverige da de besøkte svenske og finske soldater på øvelse i Norge.

Svenske motstandere fant felles grunn på «slagmarken»

BJERKVIK (Forsvarets forum): To rivaliserende svenske statsministerkandidater var til stede i den svensk-finske leiren i Bjerkvik mandag, på det som av svenske medier beskrives som «et historisk besøk».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag besøkte Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Ulf Kristersson, lederen av det største opposisjonspartiet Moderaterna, Skoglund leir like utenfor Bjerkvik sammen. I leiren har en felles finsk-svensk brigade satt opp midlertidig teltleir hvor 250, av de omtrent 1500 svenske soldatene som deltar på øvelsen, tilbringer dagene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I september i år er det valg i Sverige. Besøket omtales som «historisk», da det er svært uvanlig at en statsminister og en opposisjonsleder gjør offentlige oppdrag sammen i et valgår.

– Vi kan være uenige i mange saker, men vi kjemper begge to for Sveriges trygghet, sier Andersson.

Les også: – Den reelle verdi av Sveriges tilknytning til den vestlige forsvarsalliansen er tåkelagt, skriver journalist Odd Inge Skjævesland

Årets Cold Response har, til tross for at øvelsen var planlagt lenge før Russlands invasjon av Ukraina, fått mye oppmerksomhet i utenlandsk presse. Andersson anerkjenner at øvelsen sender et signal til omverdenen.

SAMMEN: Sveriges statsminister Magdalena Andersson og partileder i Moderaterna Ulf Kristersson ønsket å vise støtte til de svenske soldatene fra et samlet politisk Sverige, selv om de for tiden kjemper mot hverandre i Riksdagsvalget i forkant av valget i høst.

– Med den bakgrunnen vi har med sikkerhetssituasjonen i Europa nå, så sender denne øvelsen et viktig signal om at det finnes et samarbeid her, og en beredskap som gjør at vi kan forsvare våre territorier, forklarer hun.

Sterkt partnerskap med Norge og Nato

Det har lenge vært spekulert i om Sverige og Finlands vil be om medlemskap i Nato etter Russlands invasjon av Ukraina. I forrige uke sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at et svensk medlemskap kan gå fort, dersom Sverige ønsker det.

Den svenske regjeringen har stått fast ved at alliansefriheten tjener dem godt.

Les også: Russisk krigsskip avfyrte raketter i Norskehavet

Opposisjonsleder Ulf Kristersson fremstår som sikker på at et svensk Nato-medlemskap vil skje. Spørsmålet er bare når og hvordan.

HALLO I LUKEN: Sveriges statsminister Magdalena Andersson og partileder i Moderaterna Ulf Kristersson besøker svenske styrker under Cold Response.

– Min uro er at vår alliansefrihet er en større risiko for Sverige, og at vi skal bli stående utenfor fellesskapet i enda en generasjon.

– Så synes jeg det er viktig at vi går hånd i hånd med Finland, fordi nå er det en pågående prosess hvor vinduet er åpent, sier Kristersson.

Sterkt partnerskap

Ifølge statsministeren er besøket av Cold Response et tegn på svenske politikeres felles støtte til det svenske forsvaret, og ikke nødvendigvis et tegn på at et Nato-medlemskap er på trappene.

– Man skal ikke tolke vårt besøk her som et steg i retning av et Nato-medlemskap, men Sverige har jo et nært partnerskap med Nato. Vi har en rekke internasjonale samarbeid hvor vi samarbeider med Finland og med Norge. Og vi har et partnerskap med Nato, blant annet.

I STILLING: Sveriges statsminister Magdalena Andersson og partileder i Moderaterna Ulf Kristersson besøker svenske styrker under Cold Response.

Britiskledede Joint Expeditionary Force (JEF) er et eksempel på det samarbeidet. JEF er en flernasjonal hurtigreaksjonsstyrke, hvor Norge har vært medlem siden opprettelsen i 2014. Sverige, Danmark, Finland, Estland, Island, Latvia, Litauen og Nederland er andre medlemsland. Styrken kan operere alene og kan også stilles til rådighet for Nato, FN, EU eller andre.

– Joint Expeditionary Force er et veldig interessant samarbeid, fordi det er veldig «hands on» og veldig konkret, sier statsministeren.

Forrige uke møttes medlemslandenes statsministere i London for å diskutere JEF.

– Da fant jeg en stor stolthet av det vi gjør i Joint Expeditionary Force, og en entusiasme rundt det å gjøre flere øvelser og mer innsats sammen, sier Andersson om besøket.

Les også: – Det er åpenbart økt oppmerksomhet om forsvar og sikkerhet, ikke bare i Norge, men i hele Europa, sier marinesjef Rune Andersen til Forsvarets forum

Lover støtte til Norge

Tidligere i mars sa den svenske statsministeren på en pressekonferanse at en svensk Nato-søknad på daværende tidspunkt, ville kunne øke spenningen og bidra til å destabilisere Europa.

På plass i Bjerkvik for å treffe svenske styrker på en norskledet øvelse med en rekke Nato-land, er Andersson klar på at samarbeidet mellom Sverige og forsvarsalliansen står sterkt, uavhengig av landets medlemsstatus. På spørsmål om Norge kan forvente støtte fra Sverige i krise eller krig, er svaret klart:

– Ja, der har vi vært tydelige. Sverige kommer ikke til å være nøytrale i en hendelse med krise eller krig, sier Andersson.

Opposisjonsleder Kristersson, som har vært tydelig på at Sverige bør bli medlem av Nato og at det vil skje dersom Moderaterna får makten i september, er enda klarere enn sin kollega.

– Svaret er selvfølgelig ja. Det kommer også til å formaliseres som et ja, når vi er medlemmer i Nato.

Powered by Labrador CMS