Etter at regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025 tidligere i høst, presenterer opposisjonspartiene i disse dager sine alternative budsjetter.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Tirsdag klokken ti offentliggjør Rødt sitt forslag, men Forsvarets forum har fått oversikt over deres endringer knyttet til forsvar og sikkerhetspolitikk.
Rødt vil nemlig gjøre flere omfattende kutt for å frigi midler til andre poster på forsvarsprogrammet. De vil spare inn 714 millioner kroner på å ikke sende fregatt til Stillehavet, hente norske soldater hjem fra Irak og avvikle andre operasjoner utenfor Europa.
Norge skal delta med en fregatt i en britiskledet hangarskipsgruppe som skal seile i Indo-Stillehavet i 2025.
– Vi kutter der regjeringens forslag ikke handler om å styrke egenevnen, sier Bjørnar Moxnes til Forsvarets forum.
F-35-kutt
Partiet vil også kutte 1,37 milliarder kroner i betalinger og tilleggstjenester for F-35.
– Dette er fly som er kraftig forsinket og som regjeringen innrømmer at de må nedskalere ambisjonene for. Siden de konkrete beløpene må forhandles opp mot Lockheed Martin, setter vi pengene av i fond, sier Moxnes.
Med over to milliarder kroner spart, ønsker Rødt å prioritere oppgradering av forfalne bygg, forsering av kritiske anskaffelser av båter og luftvern og bedring av nordisk forsvarssamarbdeid.
– Dette er strakstiltak som realiserer det gjenreiste, nasjonale forsvaret som ligger i forsvarsforliket.
50 stillinger til skadde veteraner
Rødt setter av 1,28 milliarder til personelltiltak.
– Den største snublesteinen for Forsvarets egenevne er tæring av personellet. 1,28 milliarder skal blant annet til å løse pensjonskrisen, etablere 200 nye militær stillinger, hvorav 50 er øremerket for skadde veteraner, erstatte eksterne konsulenter, og styrke innsatsen mot trakassering og veterantiltak.
I tillegg ønsker Rødt å styrke fredsarbeid og kjernefysisk nedrustning med 660 millioner kroner.
– Økt innsats her er avgjørende for å beskytte oss og verdens befolkning mot de langsiktige, eksistensielle truslene, ikke minst en rasering av respekt for folkeretten, sier Moxnes.