Nyheter

RETURNERER: Rundt 30 norske soldater fra Task Force Viking har i lang tid hatt ansvaret for vakt og sikring ved Ain al-Asad Air Base (AAAB) i Anbar-provinsen. Bildet er tatt i august 2022 under en seremoni på Akershus festning.

Norsk deltakelse i Irak kan avsluttes når flere militærbaser stenges ned

USA og Irak er enige om at den amerikanskledede koalisjonen mot IS, der også Norge deltar, skal avslutte sine operasjoner i Irak innen september neste år.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere av de amerikanske basene i Irak, som koalisjonen har benyttet, skal avvikles, men det bilaterale samarbeidet mellom USA og Irak vil bli videreført, heter det.

USA har i dag rundt 2500 soldater i irak, og president Joe Bidens administrasjon vil ikke si hvorvidt disse i løpet av det kommende året skal trekkes helt ut av Irak.

Irak har lenge krevd at utenlandske styrker må forlate landet.

Flybase skal nedlegges

Den første basen som skal avvikles, er ifølge irakiske kilder Ain al-Asad i vest i Irak, nær grensa til Syria. Nedpakkingen av denne basen vil begynne alt i november, opplyser kildene.

BASE: Norge har lenge hatt vakt- og sikringsoppdrag ved Ain al-Asad-basen, en amerikansk fly- og dronebase vest i Irak. Nå skal basen avvikles, og innen ett år skal den internasjonale koalisjonen mot IS forlate Irak.

Norge har lenge hatt vakt- og sikringsoppdrag ved denne fly- og dronebasen, og rundt 30 norske soldater er stasjonert der. Det norske bidraget er kjent som Task Force Viking.

Et mindre norsk styrkebidrag er også stasjonert i Bagdad der de som ledd i koalisjonens Operation Inherent Resolve driver opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker.

Norge har deltatt i operasjonen i Irak siden mars 2015.

Politisk belastning

Nærværet av vestlige soldater i Irak har blitt sett på som en politisk belastning for statsminister Mohammed al-Sudani og hans regjering, som har nære bånd til Iran.

Irak har lenge slitt med å balansere forholdet til USA og Iran.

– Vi takker regjeringen for beslutningen om å kaste ut den internasjonale koalisjonsstyrken, sier grunnleggeren av den Iran-støttede irakiske Asaib Ahl al-Haq-militsen.

De har stått bak flere angrep mot amerikanske styrker i landet.

Powered by Labrador CMS