Nyheter

PÅ TUR I ASIA: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) møter Japans forsvarsminister Minoru Kihara i Tokyo, Japan.

Inngår avtale om forsvarsindustri med Japan

TOKYO (Forsvarets forum): Norge oppretter stilling som forsvarsattaché i Japan fra 2026.

Publisert

Tirsdag ønsket Japan Norges forsvarsminister velkommen til Tokyo under en høytidelig seremoni ved det japanske forsvarsdepartementet. Inne stod soldater i stram oppstilling, til den norske nasjonalsangen. Utenfor trommet kraftig regn på taket. 

– Vi tror Norges planer om å for første gang plassere en fregatt i Indo-Stillhavet, og dagens underskrift en intensjonsavtale om et forsvars- og teknologisamarbeid, vil være et bevis på våre lands økende dialog og samarbeid, uttalte Japans forsvarsminister Minoru Kihara da han innledet møtet. 

Intensjonsavtalen skal sikre et tettere samarbeid om forsvarsmateriell mellom Norge og Japan, ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

– Norge og Japan er veldig langt fra hverandre geografisk, vi er begge sjøfartsnasjoner som ligger øst og vest for Russland, og har mye til felles både når det gjelder regionale forhold og strategiske interesser, sa Kihara. 

Betydelige investeringer

– Regjeringen har tatt betydelige grep for å styrke produksjonskapasiteten i Norge. Det er viktig for vårt eget forsvar, men også for å bidra til en mer robust forsvarsindustriell kapasitet på tvers av landegrensene, sier Gram i pressemeldingen. 

AVTALE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) møter Japans forsvarsminister Minoru Kihara i Tokyo, Japan.

Avtalen ble undertegnet under forsvarsministerens besøk til Japan, hvor han også hadde sikkerhetspolitiske møter med sin japanske motpart Minoru Kihara.

Japan planlegger betydelige investeringer i forsvarssektoren, med hele 330 milliarder dollar i løpet av en fireårsperiode.

Styrker norsk tilstedeværelse i regionen

Som svar på Japans ønske om tettere samarbeid med de nordiske landene, øker Norge sin tilstedeværelse i regionen ved å opprette en forsvarsattachéstilling i Tokyo fra 2026.

HØYTIDELIG: Både den norske og japanske nasjonalsangen ble spilt under seremonien, som ble holdt i det japanske forsvarsdepartementet.

Denne stillingen vil gjøre det lettere å følge utviklingen i regionen og styrke samarbeidet mellom landene. Forsvarsattacheen i Tokyo vil supplere den eksisterende stillingen i Beijing, som i dag også dekker Japan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Japan er en betydelig kunde for norsk forsvarsindustri, men har også mye å tilby av høyteknologisk kompetanse. Jeg har stor tro på at et teknologisk samarbeid mellom japansk og norsk forsvarsindustri kan få fram nye innovative løsninger, sier Gram i pressemeldingen.

Romsamarbeid

Japan satser også innen forskning og romteknologi. Norge har allerede inngått et samarbeid med Japan gjennom det multilaterale Combined Space Operations Initiative.

– Her er det stort potensial for økt samarbeid, både for å se hvordan vi kan utnytte romdomenet best mulig til militære operasjoner og få ned kostnader gjennom felles satsinger, sier Gram i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS