Nyheter

VARM VELKOMST: Bjørn Arild Gram (Sp) ble mandag tatt i mot av Sør-Koreas forsvarsminister Shin Won-sik i Seoul.

Vil ha koreansk våpen­samarbeid 

SEOUL (Forsvarets forum): Norge skal fremover ha faste møter med det sørkoreanske forsvarsdepartementet. 

Publisert

 – Sør-Korea er en av verdens sterkeste forsvarsmakter og har en veldig sterk forsvarsindustri. 

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har akkurat møtt sin sørkoreanske motpart, Shin Won-sik. Teknologi og forsvarsindustri stod høyt på agendaen under samtalene i Seoul. 

– Sør-Korea er, som Norge, et høyteknologisk land. De har en del kapasiteter som er i verdensklasse. Men Norge har også, innenfor sitt område, verdensledende forsvarsteknologi. Så vi har diskutert hvordan dette samarbeidet kan styrkes, sier Gram til Forsvarets forum.

– Vi har allerede i dag viktig koreansk materiell i det norske Forsvaret, særlig knyttet til artilleriet. Det skal nå økes, fortsetter statsråden. 

Diskuterte regionen

Gram hadde også et eget møte med Sør-Koreas viseforsvarsminister for materiell, Han Kyoung-ho. 

– Vi har vist fram langtidsplanen for forsvarssektoren, gått gjennom det vi tenker omkring de behovene vi har, som er særskilt aktuelle for koreanerne, sier han.  

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen var et naturlig tema for møtet mellom forsvarsministrene, og Gram forteller at Norge og Sør-Korea har veldig like analyser om det som skjer både i Indo-stillehavet og i Europa. 

SAMARBEID: Norge og Sør-Korea styrker partnerskapet.

– Russisk krigføring understøttes jo direkte og indirekte av land i denne regionen. Nord-Korea har vært en stor leverandør av ammunisjon og Kina med sin rolle som viktig handelspartner med Russland, sier han. 

Han legger til at krigen i Ukraina er et tydelig møtepunkt mellom disse to delene av verden. 

Faste møter

I tillegg ble Gram og forsvarsminister Shin enige om at Norge og Sør-Koreas forsvarsdepartementer skal styrke samarbeidet og ha faste møter på ekspedisjonssjefsnivå. 

– Det blir fort et par ganger i året, eller noe i den duren. Poenget er å holde en systematisk kontakt, utveksle informasjon og se på mulige samarbeidsløsninger, sier han. 

Neste år skal en norsk fregatt seile i stillehavsregionen sammen med en britisk hangarskipgruppe. Gram tok opp muligheten for å øve sammen med det sørkoreanske forsvaret.

– Vi ser på hvordan vi kan øve og samarbeide underveis i seilasen med ulike partnere, sier Gram.

DEPARTEMENTET: Det sørkoreanske forsvarsdepartementet ligger et steinkast unna minnesmerket for Korea-krigen i Yongsan-dong distriktet i Seoul.
Powered by Labrador CMS