Nyheter:
Frank Sandbye-Ruud, operativ sjef i Team Rubicon Norge, er klar for avreise til Libanon i november.
Foto: Team Rubicon
Nærmer seg målet med sponsor – Team Rubicon skal reise til Libanon
Med over hundre tusen kroner samlet inn, reiser frivillige veteraner til Beirut for å bidra i opprydningsarbeid.
– Vi har startet planleggingen, og slik det ser ut nå tenker vi å deployere fra 1. november, sier Frank Sandbye-Ruud, operativ sjef i Team Rubicon Norge.
Team Rubicon rekrutterer, trener, utstyrer, organiserer og deployerer veteraner for å støtte i nødhjelpsarbeid over hele verden, heter det på organisasjonens hjemmesider. De siste ukene har de samlet inn penger til Libanon.
Denne gangen var målet å kunne sende frivillige for å bistå i opprydningen etter eksplosjonen i hovedstaden Beirut. I slutten av august nådde de en av miliepælene i prosjektet.
– Vi har satt forskjellige mål, og ett av disse var et garantimål på 100.000 for å starte planlegging. Denne summen dekker reiseutgiftene til styrken, sier Sandbye-Ruud.
Strategisk samarbeid med teleselskap
Team Rubicon ble startet etter jordskjelvet på Haiti i 2010, og siden har den globale paraplyorganisasjonen deltatt på over 225 operasjoner etter katastrofer.
Den norske avdelingen startet en innsamlingsaksjon på Spleis i august, og har til nå fått inn over 111.000 kroner. Ifølge Sandbye-Ruud har de samlet inn 40.000 kroner på andre Facebook-innsamlinger, og nå har de også inngått et strategisk samarbeid med teleselskapet Nortel.
«Vi ønsker å gi noe tilbake til organisasjonen og de frivillige, samtidig som vi støtter innsatsen i Libanon med et ekstra beløp», heter det på Nortels hjemmesider.
Med dette kan Team Rubicon Norge reise til den libanesiske hovedstaden allerede i høst – på det de kaller «Operasjon Viking».
Ifølge organisasjonens pressemelding skal Team Rubicon bistå lokale organisasjoner i Beirut med å distribuere mat, vann, medisiner og andre nødvendige produkter. I tillegg skal de hjelpe til med å rydde i området slik at nødvendig infrastruktur kan fungere.
– Vi deployerer etter planen fire til fem personer fra forpartiet 1. november. De skal gjennomføre rekognisering og forberedelser til hovedpartiet på om lag 20 personer, som reiser ned en uke senere, sier Sandbye-Ruud.
Område med forhøyet risiko
Totalt blir Team Rubicon værende i Libanon i en måned.
– Dette handler om økonomi, i tillegg til smertegrensen for hvor lenge folk kan være borte. For vi ryker nok på en 10-dagers karantene når vi kommer hjem alle sammen. Libanon må behandles som et rødt område.
En forutsetning for at operasjonen skal kunne gjennomføres, er at sikkerhetssituasjonen tillater det. Både med tanke på koronapandemien, men også andre indikasjoner på at det ikke er trygt for de frivillige, sier Sandbye-Ruud.
– Når det gjelder korona så har vi iverksatt sikkerhetstiltak, og vi vil jobbe med masker uansett. For at vi skal komme inn i Beirut må vi ha et såkalt koronasertifikat, så alle må testes før de reiser inn. Ellers følger vi eksisterende tiltak.
Han mener det ikke er sannsynlig at landet stenger ned for innreise – fordi det er et stort behov for hjelp utenfra.
– Nå er Beirut per definisjon et område med forhøyet risiko, og vi vil ha kontakt med både lokale og norske myndigheter for å vurdere risikoen ved å være i området. Hvis det er indikasjoner på at det ikke er trygt, vil vi ikke reise inn, sier Sandbye-Ruud.
Viktig at de frivillige er trygge
Dersom situasjonen på bakken ikke er trygg, vil operasjonen bli utsatt.
– Det viktigste for oss er at dette blir medisinsk og sikkerhetsmessig trygt for våre frivillige.
– Hva kan du si om de som har meldt seg?
– Vi er mange som har satt oss på liste, blant annet en rekke Libanon-veteraner, og noen nyere veteraner fra Afghanistan og Balkan. Og så har vi noen sivile. Cirka 30 prosent av Team Rubicon Norge er sivile med spesialkompetanse, og vi har et spekter med alt fra leger til lastebilsjåfører som har meldt seg.
– Du skal reise selv?
– Ja, det er planen. Jeg er operativ sjef, så det er naturlig at jeg er med i forpartiet i og med at jeg planlegger operasjonen her hjemme også, sier Sandbye-Ruud, som selv er Libanon-veteran fra 1998.