Nyheter

KRISETIPS: Orkla-aksjonær Stein Erik Hagen advarer mot en global matkrise, men mener det ikke er grunn til å rasjonere matvarer i Norge.

Stein Erik Hagen advarer mot global matkrise

Milliardæren sier til Dagens Næringsliv at familien vurderte å flytte til Australia eller New Zealand på grunn av frykt for atomkrig.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en matvarekrise vi står overfor. Vi har ikke opplevd noe sånt siden annen verdenskrig, det er jeg helt sikker på. At det blir hungersnød i Norge, det tror jeg ikke. Vi har overlevd på poteter og fisk før, og det kan vi sikkert gjøre en gang til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.

Les også: Russland har sambandsproblemer i Ukraina

Den tidligere eieren av matkjeden Rimi, der siste butikk stengte i 2016, er kjent for tilsynelatende å leve etter mottoet til billigkjeden «Enklest er billigst».

Milliardæren har kommet med sparetips tidligere, som å bytte ut snippene på skjortene framfor å kjøpe nye.

Vurderte å flytte

Nå er bakgrunnen imidlertid mer alvorlig, med en forestående matkrise og frykten for atomkrig, som følge av krigen i Ukraina.

Overfor Dagens Næringsliv forteller Hagen at familien har vurdert å flytte til «atomsikre» New Zealand eller Australia, men at de har lagt planene på is.

Hagen kommer likevel med et nytt tips hvis det skulle bli tomt i butikkhyllene:

– Om du ikke får tomatsuppe, kan du spise betasuppe i stedet, sier Hagen til DN.

Hvete og kunstgjødsel

Hovedaksjonæren i Orkla er ikke alene om å vise til at verden står overfor en kritisk matsituasjon, blant annet som følge av mangel på hvete og kunstgjødsel.

Yara-sjef Svein Tore Holsether varsler også om problemene som kommer i kjølvannet av krig og to år med korona.

– Det er ikke lenger spørsmål om vi får en matvarekrise. Spørsmålet er hvor stor den blir, sa konsernsjef Svein Tore Holsether til NTB denne uka.

Les også: – Det er fortsatt militære midler Russland kan ta i bruk som de har holdt tilbake

Holseter viser til at Ukraina og Russland står for 30 prosent av verdens hveteproduksjon, 20 prosent av verdens mais- og 80 prosent av verdens solsikkeoljeproduksjon.

Powered by Labrador CMS