Meninger
Styrk Forsvaret ved å forsterke politiet
Vi må forsterke politiets evne til å håndtere både fred og krise, med styrker som kan inngå i Forsvaret ved krig.
POLITI: Illustrasjonsfoto fra da politiet og Kystvakten kontrollerte småbåter på Slottsfjellfestivalen i fjor sommer.
Foto: Joel Nziza, Forsvarets forum
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
Vi lever i en urolig tid internasjonalt, med økende sikkerhetstrusler og behov for ytterligere styrking av Forsvaret for å sikre kapasitet og avskrekking. Sannsynligheten for krig i Norge er likevel lav.
Politiet er på sin side under sterkt press for å løse sitt samfunnsoppdrag, spesielt i lys av økende kompleksitet, organisert kriminalitet og internasjonalitet i kriminalitetsbildet, og begrenset kapasitet til å håndtere hendelser som krever utholdenhet, som styrket grensekontroll. Flere politimestere har advart om situasjonen de siste ukene.
Eksempler inkluderer Nordland, som har hatt 650 sikkerhetshendelser fra februar 2022 til desember 2024, inkludert droneaktivitet, skadeverk og signalforstyrrelser.
Oslo har hatt en 40 prosent økning i prioriterte oppdrag uten utrykning, og Finnmark har vært kjent over tid som et laboratorium for Russland.
Forsvarsmidler til politiet
Møre og Romsdal har en lang uoversiktlig kystlinje og olje- og gassinstallasjoner som kan være utsatt for sabotasje. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter rapporterer at Norge stadig rammes av avanserte og målrettede cyberangrep. Undersøkelse gjort av PwC med flere viser at 4 av 10 bedrifter i Møre og Romsdal har vært utsatt for cyberangrep.
Forslag om styrking av Forsvaret ved å forsterke politiet:
Norges Politilederlag (NPL) i Parat – en fagforening for ledere i politiet – vil være åpen, ansvarlig og fremtidsrettet, og ønsker å spille vår arbeidsgiver Staten god.
Vi foreslår at en andel av midlene som tiltenkes styrking av Forsvaret, investeres i en definert ressurs som styrker politiet. Midlene må tilføres ut over vedtatt langtidsplan for Forsvaret.
Denne ressursen skal kunne håndtere hendelser i krisespekteret fram til krig, og kunne omdisponeres til Forsvaret ved krig. Dette er en mulighet også etter dagens rettstilstand. Ressursen må rekrutteres, utdannes og ansettes i politiet basert på kompetansebehov innen cyber, etterretning, etterforskning, grensekontroll og operativt arbeid.
Samhandling og vedlikeholdstrening:
For at en slik styrke skal være en ressurs for Forsvaret, må personellet regelmessig ha vedlikeholdstrening i Forsvarets regi. Gjennomført verneplikt kan være et krav for deler av styrken. Dette vil sikre at styrken er disponibel, trent og utgjør en ressurs både for politi, forsvar og innbyggerne – fra første krone.
Langtidsplan, men behov for raske grep:
Langtidsplanen for politiet er fortsatt viktig, men det er nå også behov for grep som forserer behovene beskrevet i Politidirektørens faglige råd om et politi med rett kapasitet til rett tid.
Kommentarer til trusselvurderinger 2025:
Politiets trusselvurdering 2025 (PTV) som ble lagt fram 12. mars, beskriver blant annet hvordan den internasjonale situasjonen påvirker kriminaliteten i Norge.
PSTs trusselvurdering påpeker at Norge vil kunne utsettes for etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje fra statlige aktører. Dette viser viktigheten av en styrking av politiet for å håndtere slike sammensatte trusler.
PTV peker på hvordan kriminaliteten blir mer organisert og profittmotivert. En styrket politiressurs kan bidra til å bekjempe denne typen kriminalitet mer effektivt.
Rapporten understreker viktigheten av samarbeid på tvers av ulike sektorer. Vi må heller ikke glemme ansvaret som er gitt til kommunene i Norge for ivaretakelse av kritiske tjenester som mat- og vannforsyning.
Selv om vi i her tar for oss samarbeidet mellom politiet og Forsvaret, er det vel så viktig at det er et tett samarbeid mellom politiet og kommunene i landet.
Vårt forslag om regelmessig vedlikeholdstrening i Forsvarets regi for politiets styrkede ressurs vil styrke denne samhandlingen og sikre en mer effektiv krisehåndtering. Knappe ressurser gir behov for fokus på samvirke og effekt. Vårt forslag gir effekt fra første krone.
Hva bør vi gjøre?
Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og det er viktig at politi og forsvar jobber tettere sammen. En slik styrke som vi foreslår, bør utredes raskt for å synliggjøre politiske, juridiske og operative konsekvenser.
Utredningen vil gi et kunnskapsgrunnlag for tilpasning, beslutning og bør medføre et utvidet opptak på Politihøgskolen allerede i 2026.
Dragkampen om ressurser må bli en kamp for å oppnå effekter – fra første krone. Dette vil være handlekraft. Dette vil gi effekt!