Nå skal en av de store stridene for forsvarsansatte avgjøres en gang for alle. Utfallet kan ha enorm betydning for Forsvarets fremtid.
MÅ FLERE SKIP TIL KAI? Saken som skal opp til Høyesterett kan få store negative konsekvenser for Forsvaret. Her er et kystvaktskip til kai på Haakonsvern.Foto: Kjersti Binh Hegna, Forsvarets forum
Høyesterett skal avgjøre om seiling- og vakttillegg skal være pensjonsgivende for forsvarsansatte.
Saken startet med to tidligere kystvaktansatte som saksøkte staten for pensjonsrettigheter.
Utfallet kan føre til masseoppsigelser i Forsvaret hvis ansatte mister pensjonsrettigheter på tillegg.
Dom i favør av BFO og NOF kan skape presedens for mange statsansatte utover forsvarssektoren.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
– Engasjementet er svært høyt, og det er stor spenning rundt hva som blir utfallet.
Annonse
Det sier leder i Norges Offiser- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo. Sammen med Befalets fellesorganisasjon (BFO) er de en av partene i en viktig sak for forsvarsansatte om skal opp i Høyesterett tirsdag og onsdag.
Saken handler om seiling- og vakttillegg skal være pensjonsgivende eller ikke.
– Det er veldig stor spenning knyttet til det Høyesterett lander ned på, sier BFO-leder Dag Stutlien.
Langvarig tvist
Saken startet med at to tidligere ansatte i Kystvakten, som nå er pensjonister, gikk til sak mot Statens pensjonskasse (SPK).
To søksmål ble tatt opp i Trygderetten. Hovedkravet gikk ut på at store deler av inntekten som var gitt som tillegg ikke ble ansett som pensjonsgivende av SPK. Saksøkerne krevde at også denne inntekten skulle telle som pensjonsgivende.
Det ble krevet at tilleggene skulle telle som faste tillegg, noe som ville gi full pensjonsmessig uttelling for saksøkerne.
Som et sekundærkrav ville saksøkerne at tilleggene skulle telle som pensjonsgivende variable tillegg, som også ville føre til at tilleggene ble pensjonsgivende, men da med en beløpsbegrensning.
Det ble medhold på sekundærgrunnlaget i Trygderetten, men Statens pensjonskasse anket sakene.
Dermed gikk saken til lagmannsretten i fjor vår, hvor NOF og BFO støttet hvert sitt medlem, og sakene ble til en felles behandling. Det endte med suksess og seier i begge søksmål, som innebar at alt var pensjonsgivende.
Før sommeren helte staten nok en gang kaldt vann i årene, og anket utfallet. Den ble godkjent, og saken gikk til Høyesterett.
Nå er det altså klart for en ny runde i rettsapparatet. Bongo sier at engasjementet for saken strekker seg fra bunn til topp av ansatte i Forsvaret.
– Jeg har truffet kadetter på krigsskoler som allerede snakker om pensjon og rettssak og det går jo hele veien opp til forsvarssjefen, som også snakker mye om viktigheten av å løse sakene, sier Bongo.
Betydningen av utfallet vil bety mye, ifølge fagforeningslederne.
Får staten det som de vil, får ikke ansatte pensjon på tillegg som kommer utenom den faste lønna. For mange i Forsvaret er store deler av inntekten basert på nettopp vakt- og seilingstillegg.
VIKTIG SAK: Dag Stutlien (t.h) følger spent med på det som vil skje de kommende dagene. Her med nestleder i BFO, Lars UllensvangFoto: Øyvind Førland Olsen, Offisersbladet, BFO
Hvis det blir maksimalt negativt utfall med fullstendig seier for staten, kan alt arbeid utført etter vanlig arbeidstid regnes som overtid.
– Det er jo veldig merkelig at seiling for en skipssjef i marinen ikke er en del av stillingen, og at det derfor skal det regnes som overtid. Det er jo helt meningsløst, men det er dit vi havner.
– Tenk å være 14 dager på øvelse og alt er overtid. Da begynner det å koste penger, sier Stutlien.
Konsekvenser
Ender det dårlig for forsvarsansatte, kan følgende bli voldsomme.
– Konsekvensene kan være at mange ansatte i Forsvaret synes pensjonsordningen blir så dårlig at de velger å finne seg en annen arbeidsgiver. Veldig mange sitter på gjerdet og kommer til å ta en beslutning basert på hva resultatet blir, sier Stutlien.
Bongo går enda lenger:
– Mange er tydelige på at hvis man taper den saken, så kommer de til å finne på noe annet.
– Tror du man kan se masseoppsigelser i Forsvaret?
– Ja, det tror jeg. Ganske mange har allerede sluttet i Forsvaret på grunn av pensjon. Jeg opplever ikke dette som tomme trusler – de er høyst reelle.
Han tror Forsvaret kan stå overfor alvorlige problemer.
– Vi har en personellkrise allerede i dag, med kritisk lav kompetansenivå ute i organisasjonen. Taper vi denne saken, vil det medføre markant avgang, spesielt blant de erfarne folkene.
– Det vil være katastrofalt for Forsvaret. Saken er viktig for de ansatte, men også viktig for nasjonen, slår Bongo fast.
Derfor anket staten
For Statens pensjonskasse kan utfallet også ha enormt å si. Det handler ikke bare om to tidligere ansattes opprinnelige søksmål.
Får BFO og NOF medhold, kan dommen skape presedens for mange flere enn bare forsvarsansatte. Da må potensielt hele pensjonsordningen sees på for mange statsansatte.
På grunn av de mulige ringvirkningene, ble ikke Stutlien særlig overrasket da det ble anke i lagmannsretten.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Advokaten vår sa han skulle spise kappa si om det ikke kom en anke. Så han slapp det.
Forhåpninger
Hva som blir utfallet etter to dager i Høyesterett, er vanskelig å se for seg.
– Min spådom er at det er vesentlig mer sannsynlig at vi vinner fram på et av de to standpunktene enn at staten vinner, spår Bongo.
– Det er vanskelig å spå. Vi håper og forventer egentlig at Høyesterett er enige i at disse inntektene er en sentral del av inntekten for den vanlige jobben, og en naturlig del av pensjonsgrunnlaget.
– Men hvis vi skal gå fra brakseier i lagmannsretten til fullt tap i Høyesterett, så høres det usannsynlig ut, sier Stutlien.
Det vil ikke Bongo utelukke helt.
– Det har jo skjedd før at Høyesterett har kommet til en helt annen konklusjon enn lagmannsretten. Det ville ikke vært en superoverraskelse, sier NOF-lederen.
Sandvik: – Viktig sak
I et skriftlig spørsmål fra partiet Pasientfokus sin stortingsrepresentant Irene Ojala blir forsvarsminister Tore O. Sandvik spurt om hva hans plan er om dommen i Høysterett ender opp med negativ utfall for forsvarsansatte.
Sandvik har kommet med svar:
– Pensjonssaken er en krevende sak, og jeg har forståelse for engasjementet saken har blant forsvarsansatte. Det er en viktig sak som det er behov for at Høyesterett tar stilling til, skriver han.
Sandvik skriver videre at en større del av inntekten blir pensjonsgivende er en viktig prioritet for regjeringen.
– Uavhengig av det rettslige utfallet av denne saken, er regjeringen opptatt av å finne løsninger som sikrer en bedre balanse mellom inntekt og pensjon i fremtiden.