pensjonsvilkår

– Noen er fly forbanna

De nye pensjonsvilkårene har fått blandet mottakelse. 

BLANDET REAKSJON: NOF-leder Torbjørn Bongo tar ikke av etter de nye pensjonsvilkårene ble bestemt.
Publisert

Blandet mottakelse for nye pensjonsvilkår i Forsvaret

Regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene har blitt enige om en ny avkortingsgrense på pensjon, som tillater forsvarsansatte med særalderspensjon å tjene 2.7 G ved siden av pensjonen uten avkorting.

Selv om dette er en forbedring, er mange i Forsvaret misfornøyde, og det er fortsatt mange uløste tvister, inkludert en viktig ankesak som skal opp i Høyesterett i februar.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Etter flere runder med utsettelser ble omsider regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene mandag enige om en ny avkortingsgrense på pensjon. 

For de med særalderspensjon kan man nå tjene 2.7 G (335.000 kroner) ved siden av pensjonen uten at pensjonen avkortes. 

I tillegg fjernes plikten til å fratre ved særaldersgrensen, som betyr at forsvarsansatte ikke lenger er nødt til å gå av på 60 års alder.

Leder i Norges offiser- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo sier at det den siste uken har vært tøffe forhandlinger, som ga en løsning han er passe fornøyd med.

– Vi har ikke sprettet champagnen. Vi har signalisert at vi måtte opp i 3G, og da vi fikk et tilbud som var såpass nært, så var det vanskelig å si nei. NOF er ikke helt fornøyd, sier han til Forsvarets forum. 

HR-SJEF: Cecilie Heuch er HR-sjef i Forsvaret

Forsvaret bidro

Selv om det er betydelig bedring, er pensjonsvilkårene fortsatt langt svakere enn de tidligere har vært.

 Før kunne ansatte gå av tidligere, og ha fri inntekt uten å miste deler av pensjonen fra forsvarskarrieren.

I 2023 ble dette kraftig strammet inn, og ansatte født etter 1970 kunne ikke beholde hele pensjonen lenger. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De nye vilkårene ble dårlig mottatt, og siden har det vært forsøk på å inne nye løsninger. Men først i juli og deretter i oktober i fjor måtte regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene utsette samtalene. 

– De signalene vi fikk i sommer og høst, var vesentlig dårligere. Det har vært en bevegelse i riktig retning, noe som er positivt, sier Bongo. 

Siden sist har Forsvaret og Forsvarsdepartementet koblet seg på forhandlingene. Det har hjulpet på, mener forbundslederen.

– Det var viktig og avgjørende for å få en nødvendig forståelse for personellsituasjonen overfor regjeringen, sier NOF-lederen. 

Forsvaret har gitt innspill når det gjelder Forsvaret.

– Uten å faktisk ta del i forhandlingene, kom vi med innspill til hva som er best for Forsvaret. Vi hadde mange sammenfallende ønsker med arbeidstakerne, sier HR-sjef for Forsvaret, Cecilie Heuch.

Hun sier at Forsvaret mener de nye vikårene var et godt resultat, gitt den situasjonen partene stod i og at det kan hjelpe på i en tid hvor Forsvaret trenger mer kompetanse.

– Vi får en mulighet til å beholde viktig kompetanse og erfaring lenger, i en periode der vi trenger det. Det samsvarer godt med behov vi har tilknyttet langtidsplanen, sier hun.

Det er fortsatt en del avklaringer som gjenstår knyttet til at plikten til å fratre ved særaldersgrensen på 60 år blir fjernet.

– Det er en del utfordringer som vil dukke opp. Jeg ser ikke for meg at for eksempel ansatte i operative stillinger med høye fysiske krav vil jobbe etter de er 60 år. Ulike spørsmål vil dukke opp ganske kjapt, sier Bongo.

– Ikke nok til å avblåse

Bongo har snakket med flere i forbundet sitt, og reaksjonene har vært delte.

– Vi har nok hele spekteret og ulike syn. Noen er fly forbanna, mens andre er rimelig godt fornøyd. Noen tenker at det ikke er helt det vi hadde satt oss som mål, mens andre syns det er greit nok. 

HR-sjefen skjønner at ikke alle er fornøyde.

–Vi i Forsvaret må huske at dette gjelder alle deler av samfunnet, vi får kutt i pensjon og må jobbe lenger. Dette er ikke spesielt for Forsvaret, det er en samfunnstrend, fordi vi lever lenger, sier Heuch.

Mens NOF-lederen helst skulle ønske seg et bedre resultat, frykter han hva utfallet hadde blitt om de ikke godtok 2.7 G.

– Det er ren spekulasjon, men hadde vi sagt nei, så er det ikke sikkert regjeringen var villig til å strekke seg lengre. Vi kunne ikke vente lenger på en løsning. 

Ikke slutten på pensjonsvisa

Mandagens avklaring mellom partene er langt fra enden på pensjonsvisa. Det er fortsatt mange tvister som skal løses. 

I februar skal saken om seilings- og overtidstillegg er pensjonsgivende opp i Høyesterett – en sak Bongo anser som viktigere.

– Løsningen er ikke nok til å avblåse personellkrisen. Det kan være et håp og et viktig skritt i en retning som gjør det lettere å beholde folk. Vi er heldigvis i gang. 

Heuch er enig i at ankesaken blir neste viktige skritt for å få avklart for de ansatte. Hun sier at de er veldig opptatt av utfallet. 

–Vi ønsker at de ansatte i Forsvaret skal få en inntekt, der mesteparten er pensjonsgivende, sier hun. 

Powered by Labrador CMS