Nyheter

Ansatte fikk medhold: Vakt- og seilingstillegg blir pensjonsgivende

– Det er en gledens dag for Forsvarets ansatte.

TILLEGG: Seilingstillegg om bord på blant annet fregatt vil bli pensjonsgivende.
Publisert Sist oppdatert

I dommen kommer det frem at tillegg for fartøy- og vakttjeneste inngår ved fastsettelsen av pensjonsgrunnlaget for ansatte i Kystvakten.

– Det er en gledens dag for Forsvarets ansatte, kommenterer leder i Norges spesialist- og offisersforbund (NOF) Torbjørn Bongo. 

Bakgrunnen er at to ansatte i Kystvakten mente at tillegg for seilings- og vakttjeneste burde være penjonsgivende. 

Etter en runde i Trygderetten gikk saken videre til domstolen, og har blitt anket helt til Høyesterett av motpart Statens pensjonskasse. 

Ifølge dommen fra Høyesterett er dermed vakt- og seiling å regne som pensjonsgivende.

Dette sier forsvarsministeren

Forsvarsminister Tore O. Sandvik sier de har mottatt dommen og tar til etterretning at Trygderettens avgjørelse er stadfestet.

– Dette er en sak som i stor grad berører ansatte i forsvarssektoren. Jeg har stor forståelse for at mange er opptatt av denne saken og hva slags konsekvenser den vil få for dem. 

Statens pensjonskasse vil i samråd med Regjeringsadvokaten først gjøre en grundig vurdering av hvilken betydning avgjørelsen fra Høyesterett eventuelt får utover de konkrete sakene domstolen har tatt stilling til, sier Sandvik.

– Så må vi komme tilbake til hva dette vil innebære for den enkelte på kort og lang sikt.

FORSVARSMINISTER: Tore O. Sandvik.

Selve utfallet svarer han ikke konkret på. 

– Regjeringen er uansett opptatt av at partene finner løsninger som legger til rette for en bedre balanse mellom inntekt og pensjon i fremtiden.

– Skuffet

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For de to eks-ansatte Eirik Hansen og Charles Blålid som gikk til sak kan ikke pensjonsgrunnlag for samlede tillegg ikke settes høyere enn 66 000 kroner. 

– Det er en veldig viktig prinsipiell avgjørelse for hele Forsvaret. Samtidig forstår jeg at Hansen og Blålid er skuffet, sier leder i Befalets fellesorganisasjon Dag Stutlien.

De to offiserene som gikk til sak mot Forsvaret har mange år med seilingsdøgn for Kystvakten og Marinen. Med denne dommen har store deler av inntekten til Hansen og Blålid ikke gitt opptjening til pensjon, fordi de jobbet i Forsvaret før 2020.

BFO-LEDER; Dag Stutlien.

Stutlien sier han tror dommen vil bli gjeldende for alle ansatte i Kystvakten. Men for resten av ansatte i Forsvaret, er han mer usikker.

– Dommen handler om de to kystvaktkarene her, så det gjelder for Kystvakten og variable tillegg som vakt og seiling der. Så er spørsmålet om det vil gjelde for flere – vakt og seiling i Marinen og øving og vakt i Hæren, for eksempel. Det må Forsvaret, organisasjonene og Statens pensjonskasse finne ut av, sier Stutlien.

Forventer opprydning

– For de som førte saken i Høyesterett, så får de en beløpsbegrensning på 66.000 kroner. For de som jobber i KV i dag, innebærer det at de får nesten alt av tillegg i pensjonsgrunnlaget. Vår vurderinger er at dette vil gjelde for alle hovedkoder i ATF, altså seiling, vakt, øving og flyvning. Det legger grunnlaget for en opprydning, og at tillegg skal være pensjongivende, kommenterer Bongo. 

NOF-lederen forventer at det ikke blir en ny omkamp fra staten og Forsvaret.

– Nå må oppryddingen prioriteres. Vi må sette oss ned, diskutere og bli enige. Det må gjøres kjapt. Det vil fort ta noen måneder, kanskje et halvår, men vi kan ikke dytte dette et år eller to frem i tid. Vi må komme i gang.

NOF-LEDER: Torbjørn Bongo

Dommen vil ha mye å si for mange.

– Den ryddejobben som Forsvaret nå står overfor, er formidabel. Fordi loven har blitt praktisert feil, må de også rydde opp tilbake i tid. Det kommer til å bli ressurskrevende. Vi forventer at denne ryddejobben prioriteres, sier han. 

– Viktig prioritet for oss

Cecilie Heuch, HR-direktør i Forsvaret, er glad for at det endelig har kommet en dom i saken.

– Vi har nå mottatt avgjørelsen fra Høyesterett. De har kommet til samme konklusjon som Trygderetten. Det vil si at de tilleggene saken gjelder, skal være pensjonsgivende, med noen avgrensninger. Jeg har stor forståelse for at mange ansatte i Forsvaret lurer på hva denne dommen betyr for dem. Det jobbes nå for å få klarhet i det.

– I Stortingets behandling av langtidsplanen var det bred enighet blant alle partiene at vi må legge til rette for at partene kan fremforhandle konkrete løsninger som gjør at en større del av inntekten blir pensjonsgivende. Det er en viktig prioritet for oss, og vi har tatt initiativ til å sette oss ned med arbeidstagerorganisasjonene

Høyesterett skriver følgende:

«Lagmannsretten ga de ansatte fullt medhold. Høyesterett er, som Trygderetten, har kommet til at loven § 11 første ledd ikke omfatter de aktuelle tilleggene, men at de skal medtas i pensjonsgrunnlaget etter reglene i § 11 andre ledd og HTA vedlegg 4. Avgjørelsen bygger på ordlyden i de aktuelle bestemmelsene sammenholdt med blant annet lovforarbeider og praksis fra Statens pensjonskasse og Trygderetten.»

Powered by Labrador CMS