Utelivstilbudet i Indre Troms er begrenset, med få steder for vernepliktige å samles.
Lang avstand mellom utesteder fører til farlige gåturer, noe som bekymrer lokale ledere og HVT Hæren.
Det er forslag om sivilt-militært samarbeid for å bedre situasjonen og øke sikkerheten.
Forsvaret oppfordrer til bruk av tilbud innen garnisonene for å unngå risiko.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Denne saken er oppdatert etter publisering. For mer informasjon se retteloggen nederst.
Annonse
Sentrale skikkelser i Indre Troms mener utelivstilbudet ikke er godt nok. Problemet er ikke at ølen ikke er kald nok eller at DJ-ene utelukkende spiller 80-tallsmusikk.
For akkurat nå er «Svingen» på Bardufoss samlingstedet for festglade vernepliktige i et område som huser diverse militærleirer.
I Øverbygd, hvor Skjold ligger, er det eneste serveringsstedet en bensinstasjon med skjenkebevilling.
På Setermoen er det en rekke restauranter som serverer alkohol, men ingen typiske utesteder.
Johanne Haarklou Jensen er hovedtillitsvalgt (HVT) i Hæren. Hun forteller at utelivs-tilbudet i Indre Troms er noe de har jobbet for å bedre i mange år.
Hun er spesielt bekymret for sikkerheten til de vernepliktige.
– Det er ikke et spørsmål om, men når det kommer til å skje noe med våre vernepliktige.
Sovnet i grøft
Kulde, avstander og manglende transporttilbud kan få alvorlige konsekvenser, frykter Jensen. Hun forteller at det har vært hendelser hvor folk går fra Bardufoss til Setermoen.
– De har kommet seg frem på en eller annen måte, men det har også hendt at folk sovner i en grøft. Det er bare flaks at det har gått bra.
For fra Setermoen til Svingen Cafe på Bardufoss er det omtrent 25 kilometer langs E6.
– Det er ikke gangvei, så det er potensielt kjempefarlig. Det er masse trafikk og jeg frykter at det kan oppstå alvorlige ulykker, sier Bardu-ordfører, Toralf Heimdal (Sp).
Han forteller at han har fått beskjed fra Forsvaret om at dette er et problem. Ordføreren i nabokommunen Målselv, som rommer Bardufoss leir og Skjold, deler Heimdals syn.
– De oppfører seg stort sett greit, men jeg tenker mest på sikkerheten når det er kaldt. Det kan ha dramatiske konsekvenser, sier Martin Nymo (H).
Bedre inne enn ute
For i tillegg til at folk går, eller forsøker å gå, de store distansene hjem, ser de vernepliktige seg nødt til å drikke utendørs.
– De møtes og de drikker uansett, og derfor er det bedre å ha kontroll på dem inne enn at de skal vase ute, sier Nymo.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Han mener at et sivilt-militært samarbeid kunne vært løsningen, for eksempel ved å åpne Istindportalens kantine for servering.
Så langt har ikke det lokale helsevesenet vært koblet på hendelser knyttet til tematikken, men også kommuneoverlege for Målselv og Bardu, Vidar Bjørnås, deler bekymringene.
– Det er ikke en heldig situasjon at diverse steder i skog og mark benyttes til drikking, men enn så lenge har det ikke vært et problem for det lokale helsevesenet.
Ikke lønnsom drift
Tidligere var Skildern i kjelleren på Bardu hotell på Setermoen en populær møteplass. Men etter flere år med lite lønnsom drift, stengte de dørene til utestedet under koronapandemien.
– Det er ikke penger å tjene på dem. De er skitfulle når de kommer hit og vi må bruke penger på hyre inn vaktselskap, sier styreleder for Bardu hotell, Gjørdis Sørensen.
Hovedtillitsvalgt i Hæren stiller seg bak Skildern-eierens beskrivelse av hvordan en fuktig kveld på Setermoen utspiller seg.
– Folk nyter egenkjøpt alkohol og har vorspiel før de går videre. Det har med økonomien å gjøre. Det samme skjer på Bardufoss, men vi har ikke fått de samme tilbakemeldingene fra Svingen, sier Jensen.
Sørensen mener at Forsvaret enten må subsidiere eller stille med egne vektere, forby drikking i parker eller at ølsalget må stenges tidligere enn klokka 18.00.
– Så lenge de får drikke i Elveparken kommer problemet til å vedvare. Forsvaret må gjøre noe selv der.
Kjent problemstilling
Hæren er også kjent med problemstillingen, og ifølge talsperson Trygve Hongset deler de bekymringen til ordførerne, kommuneoverlegen og HVT for Hæren.
Hans kollega, stabssjef og nestkommanderende i Hærens trenregiment Lars Fossberg, poengterer at de tilrettelegger for et bredt fritidstilbud, men at all aktivitet utenfor garnisonene må planlegges av den enkelte.
– Vår oppfordring til de vernepliktige er å i størst mulig grad benytte slike tilbud som tilbys i rammen av garnisonene. Dersom noen velger å reise til andre steder enn tjenestestedet sitt for å benytte seg av andre velferds- eller fritidstilbud så må de selv planlegge og ta ansvaret for gjennomføring av slik reise, inkludert returreisen, skriver Fossberg i en epost videreformidlet av Hongset.
Sverre Robert Haugsdal er sjef for Forsvarets militærpolitiavdeling (FMPA). Han advarer om at vi nærmer oss en mørk og kald vinter, og oppfordrer derfor til refleksbruk og sikker ferdsel langs veiene.
– Det er i tillegg et godt militært prinsipp å ta vare på makker og bidra til at alle kommer seg trygt hjem. Vi ønsker samtidig å minne om at militærpolitiet er tilgjengelig døgnet rundt i Indre Troms og at vi kan nås via vår nasjonale operasjonssentral, skriver Haugsdal i en e-post videreformidlet av talsperson Hongset.
– Ordføreren tar feil
Ordføreren i Bardu kommune der Setermoen ligger, mener at alt ligger til rette for økonomisk lønnsom pubdrift på Setermoen.
– Det er ikke kommunens ansvar og vi kan ikke tilrettelegge for en uteplass. Men hvis noen vil starte opp noe, så ville de garantert vært lønnsomt, og de skulle uten tvil ha fått næringsstøtte, sier Heimdal.
At det ville vært lønnsomt er Sørensen ved Skildern helt uenig i.
– Da har han misforstått totalt. Man tjener ikke noe på fulle folk, sier styrelederen for Bardu hotell.
Heimdal forteller at kommunen, Forsvaret og hotellet har hatt møter, men at det siste var for omtrent ett år siden.
Som ordfører i en av Norges største forsvarskommuner understreker han hvor viktig det er for kommunen at soldatene på Setermoen leir trives.
– Da er et diskotek, en brun pub eller rett og slett en uteplass som tar litt mengder folk viktig. Brakkesjuke inne på leir er ingen tjent med, sier han.
Rettelse: Den opprinnelige tittelen viste til at folk gikk 4,5 mil, altså mellom Bardufoss og Skjold. Dette stemmer ikke. Det har vært tilfeller hvor folk har gått de 2,5 milene mellom Bardufoss og Setermoen.
Endringen ble gjort klokka 13.28 torsdag 14. november.