Nyheter
Forsvaret mangler feltkjøkken. HV-02 benyttet seg av improvisert løsning
AKERSHUS FESTNING (Forsvarets forum): Prøveprosjektet ble stanset i 2023. Heimevernet ordnet derfor mat på andre måter under hangarskip-besøket.
– Dette er noe HV-02 ordner selv gjennom bekjentskaper, sier Knut Hagen til Forsvarets forum om det improviserte kjøkkenet på Akershus festning.
Hagen er major og styrkesjef i Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt 02 (HV-02). Han ledet styrkebeskyttelsen av hangarskipet Harry S. Truman under Oslo-besøket.
I 2023, da hangarskipet Gerald R. Ford besøkte Oslo, benyttet soldatene seg av feltkjøkkenet til Forsvarets logistikkskole. Det var en del av et prøveprosjekt. Dette ble imidlertid avsluttet. FLO forklarer det med at Forsvarets avdelinger ikke har meldt formelt behov for feltkjøkken i sine enheter.
Derfor tok HV-02 saken i egne hender da det ble klart at nok et hangarskip skulle komme på besøk.
Mangler feltkjøkken
Det er første gang HV-02 steller i stand et slikt prosjekt «på egen hånd», sier Hagen. Han legger til at de også får støtte fra Forsvarets kompetansesenter for logistikk og operativ støtte (FKL).
Kjøkkenet var altså et samarbeid mellom Heimevernet, Forsvarets logistikkskole og Hæren.
Øystein Stenseth Ørslien var involvert i prosjektet og er seniorkonsulent ved Forsvarets logistikkskole . Han vil ikke kalle det et feltkjøkken, men «fremskutt mat»
Et feltkjøkken er et mobilt kjøkken som kan settes opp uten eksisterende infrastruktur. Et slikt kjøkken mangler Forsvaret, forklarer Ørslien.
– På vegne av HV-02 fikk FKL oppdrag om å ha lage en løsning for forpleining. Det er for å dekke en kapasitet Forsvaret ikke har, sier Ørslien til Forsvarets forum.
«Løsningsorientert»
– Det har gått bra. Det er klart at det var enklere med kapasiteten før. Det forrige feltkjøkkenet brukte vi under to større operasjoner i fjor. Vi ba om at prosjektet ble videreført, sier major Hagen.
Det ble det imidlertid ikke. Ifølge Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) var det ikke et stort nok behov til at feltkjøkken-prosjektet kunne fortsette.
– Hva tenker du om at dere måtte ordne feltkjøkkenet selv?
– Vi er løsningsorientert, men det er en kapasitet jeg mener Forsvaret burde hatt, sier Hagen.
Han tror likevel ikke at ressursene som har gått til det improviserte kjøkkenet har gått på bekostning av andre deler av styrkebeskyttelsen.
– En operasjon som dette har jo en høy pris, men det er ikke noe som er skadelidende, tenker jeg. De kokkene vi har fra HV-02 her synes også at det har vært gøy å være med på operasjonen.
Hagen legger til at malen de nå utarbeidet i forbindelse med hangarskip-besøket, er en de kommer til å ta med seg videre til senere større operasjoner.
Velferd i felt
Soldatene slapp dermed å spise tørrmat under det nesten én ukes lange oppholdet på Akerhus festning. Og det er det flere som er fornøyd med.
Troppssersjant Peter Åsberg Bang i HV-02 er blant dem som tar lunsjpausen med en porsjon biff stroganoff. Han mener at mat er viktig velferd i slike større operasjoner.
– Det betyr alt, sier Bang om feltkjøkkenet.
Han legger til at maten gir et snev av normalitet i et militært oppdrag.
– Det er noe med det å få to varme måltider, noe forskjellig hver dag og å slippe å lage mat selv. Jeg har utelukkende hørt positive ting om opplegget, sier Bang.
Billigere løsning
Forsvarsgrenene Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren har tidligere vært positive til prosjektet om å etablere en ordning for feltkjøkken. Under prøveprosjektet i 2023 ble råvarene kjøpt inn via Forsvarets rammeavtaler. Maten ble dernest tatt ut i nærmeste garnison av Logistikkskolen, som så fraktet, forberedte og serverte maten der det trengtes.
Ifølge Logistikkskolen var feltkjøkkenet i 2023 et billigere alternativ. Maten var beregnet å koste mellom 170 og 190 kroner per person, inkludert råvarer og kostnader tilknyttet personell.
Major Hagen sier at deres improviserte løsning også var mer kostnadseffektiv kontra andre former for matservering.
– Saken er at våre mannskaper må ha mat uansett. Hvis man ser på en feltrasjon-løsning, så er dette billigere. Det gir et bedre tilbud for en rimeligere pris. Vi måtte også ha spiseteltet fordi jeg er opptatt av blant annet hygiene, sier Hagen.
Behov i Forsvaret
Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) skriver i en e-post til Forsvarets forum at feltkjøkken-prosjektet ikke fortsetter. De ser imidlertid ikke bort ifra en fremtidig løsning.
– Det er ikke registrert et revidert behov i Forsvaret som gjør at det er grunnlag for å gå videre med innføring av feltkjøkken. Det kan likevel ikke utelukkes at det kan skje, da det ikke er slik at det ikke er behov for feltkjøkken.
FLO stiller seg også positiv til HV-02s kjøkken-løsning under besøket av hangarskipet.
– Forutsatt at tjenesten er levert som avtalt, vil eksterne leveranser kunne dekke Forsvarets behov på en god måte, skriver han.