Nyheter

NORGESBESSØK: Richard Marles besøkte Kongsberg Defence & Aerospace.

Australias forsvarsminister: – Norge er et land vi har mye felles med

KONGSBERG (Forsvarets forum): Norge og Australia diskuterer samarbeid om romfart, forsvarsindustri og deling av etterretning.

Publisert

Kortversjon

  • Australias forsvarsminister Richard Marles er i Norge, for å ha møter med Bjørn Arild Gram (Sp).
  • De besøkte Kongsberg Defence & Aerospace på Kongsberg. Våpenprodusenten etablerer flere fabrikker i Australia.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Norge er et land vi har mye felles med. Vi møter mange av de samme utfordringene, og jeg tror vi kan jobbe tett sammen og lære av hverandre, sier Richard Marles, Australias forsvarsminister og visestatsminister.

Han er på besøk hos Kongsberg Defence & Aerospace sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Tidligere i september besøkte Gram Australia, der de to hadde politiske samtaler.

– Vi diskuterte mulighetene for å samarbeide om romfart, cyber, forsvarsindustri og deling av etterretning, sier Marles.

Han legger til at begge landene har store havområder som trenger overvåking og patruljering. Det er også en global sikkerhetspolitisk dimensjon i samarbeidet.

– Jeg var på Nato-toppmøtet i Washington i juli, og et av temaene var sammenhengen mellom indo-stillehavsregionen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre siden. Disse to regionene blir mer sammenkoblet, sier Marles.

Fabrikker i Australia

Da Gram var i Australia, åpnet han en fabrikk som Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har etablert i byen Adelaide. Der ble det offentliggjort at Australia skal kjøpe kryssermissilet Joint Strike Missile fra KDA.

I tillegg til fabrikken i Adelaide, bygger KDA en fabrikk som skal bygge sjømålsmissiler utenfor den australske byen Newcastle. Fabrikken i Newcastle vil bli en mindre versjon av den Marles besøker på Kongsberg.

KONGSBERG: Eirik Lie, Bjørn Arild Gram og Richard Marles på KDAs anlegg på Kongsberg.

Ifølge Marles var det KDA som åpnet døren for et tettere samarbeid med Norge.

– Vi jobber nå tett med Kongsberg med å utvikle vår egen virksomhet for målstyrte våpen og eksplosiv ammunisjon. Australia valgte å produsere missiler med Kongsberg som strategisk partner og det var det som åpnet døren, sier han.

Like behov

Administrerende direktør i KDA Eirik Lie mener Norge og Australia har ganske sammenfallende behov for forsvarsmateriell.

– Hvis du tenker topografisk på dette og hvordan Norge ser ut med lang kystlinje, så er Australia ganske likt. Det viser seg at de har samme behov og det har vært vår inntreden i Australia. For å få til noe i Australia, har vi etablert oss i landet med eget firma, sier Lie.

Foreløpig er Australia den eneste kunden til KDAs datterselskap i landet, men Lie ser for seg flere kunder i fremtiden.

– Nå har vi annonsert at i tillegg til produksjonskapasiteten vi har i Norge, så bygger vi en produksjonskapasitet i USA, og så vil det bli en i Australia. Og da har vi produksjon som kan dekke Europa, USA og regionen rundt Australia, sier han.

Mer samarbeid

Under norgesbesøket har Marles fått en innføring i den sikkerhetspolitiske virkeligheten i nord.

– Akkurat som vi dro til Australia for å få en situasjonsforståelse og skjønne den delen av verden, så har vi bidratt med innsikt i hva som skjer i vår del av verden. I nord, i Arktis, forholdet til Russland, forholdet mellom Kina og Russland. Det er jo interessante ting for Australia også, sier Gram.

Marles ser gjerne for seg at samarbeidet med Norge videreutvikles.

– Norge skal delta i øvelsen Talisman Sabre neste år, som er en stor øvelse det australske forsvaret arrangerer annet hvert år. En britisk hangarskipgruppe skal til Stillehavet neste år, og Norge skal være med, der også, sier han.

Powered by Labrador CMS