Nyheter

MØTE: Å fremme norske våpenprodusenter står høyt på agendaen under forsvarsminister Bjørn Arild Grams (Sp) reise i Asia denne uken.

– Viktig å bygge en relasjon utenfor sjømat 

TOKYO (Forsvarets forum): Norske og japanske selskaper møtte hverandre på et seminar for forsvarsindustri i Tokyo.

Publisert Sist oppdatert

– En av grunnene til at jeg er her i dag, er at jeg ønsker å gi luftmåling en sjanse, også på det norske markedet, sier direktør for det Tokyo-baserte start-up selskapet MetroWeather Inc., Junichi Furumoto. 

Den japanske direktøren og hans medgründer Kuniaki Higashi er én av et titalls norske og japanske bedrifter som onsdag møttes for å diskutere framtidens forsvars- og våpenindustri, som en del av forsvarsminister Bjørn Arild Grams (Sp) besøk i Japan. 

– Krigen i Ukraina har forandret mye, sier Furumoto. 

Det japanske firmaet utvikler fjernmålingssystemet Doppler Light Detection and Ranging (LiDAR). Det nye systemet kaller de «Wind Guardian»., og måler detaljerte vindfelt ved hjelp av laserlys. 

Økende interesse

Systemet blir brukt på både flyplasser og av meteorologer. 

– Vi forsøker å utvikle en Doppler LiDAR som kan monteres direkte på fly for å overvåke forholdene, fordi lengden på en rullebane er svært begrenset, forteller Furumoto. 

Selskapet samarbeider allerede med japanske og amerikanske produsenter og satser nå stort på at «Wind Guardian» skal gjøre drone-flyvning lettere. 

START-UP: Kuniaki Higashi, medgründer i det japanske start-up-selskapet MetroWeather Inc.

– Vindmåling er universelt for det globale markedet, og jeg opplever at forsvarsindustrien viser økende interesse for dette, sier Furumoto. 

Å fremme norske våpenprodusenter står høyt på agendaen under Grams reise i Asia denne uken. Under besøket i Tokyo signerte Norge en intensjonsavtale om samarbeid innen forsvarsindustri med Japan.

– Å gi bidrag til muligheter for forsvarsindustrien, med å eksportere, med å bygge partnerskap med andre høyteknologiske land er viktig, sier Gram til Forsvarets forum. 

Mer enn sjømat

Nils-Andreas Haagenrud i det amerikanske firmaet Teledyne FLIR, som blant annet produserer militære droner i Norge, har jobbet i det japanske markedet i åtte år. Han ser fordelene med å få tettere dialog og samarbeid mellom landene. 

DRONER: Den norskproduserte Black Hornet-dronen under seminaret i Tokyo.

– Det er masse å lære av Japan og det er mye japansk utstyr og teknologi vi kunne tenke oss i våre produkter som vi har i Norge, for å gi en enda bedre kapasitet, sier han. 

Samtidig er han ærlig på at det japanske markedet er utfordrende å jobbe i. 

– Det er lange prosesser, papirmøller man skal gjennom og mye byråkrati. Men for oss så vil Japan, slik det ser ut nå, bli bare viktigere og viktigere, sier han. 

– Du ser hvordan Japan nå frir til Nato og spesielt USA, som ikke har vært like stor tidligere. Jeg tror det er utrolig viktig å se til Norge, og bygge en relasjon utenfor også sjømat, sier Haagenrud. 

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble FLIR Teledyne omtalt som et norsk selskap. Dette stemmer ikke. Teledyne er et amerikansk selskap som i 2016 kjøpte opp det norske selskapet Prox Dynamics, produsenten bak Black Hornet-dronen. Rettelsen ble gjort 10.09.2024 kl. 13:04. 

Powered by Labrador CMS