Nyheter

SPENNINGER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) la merke til et alvor da han møtte den japanske forsvarsministeren tirsdag.

Kjenner trykket i regionen

TOKYO (Forsvarets forum): Å stå sammen med andre, enten det er med Nato eller på andre siden av jordkloden, har en verdi, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fikk tydelig merke hvordan spenningen i regionen påvirker hans japanske motpart Minoru Kihara da de to møttes tirsdag.

– Det kom fram i går at det har vært en del episoder den senere tiden, med krenkelser av japansk luftrom fra Kina for første gang, krenkelser av sjøterritoriet og nå de aller siste dagene det som skjer mellom Kina og Filippinene, sier Gram. 

– Jeg la merke til det store alvoret da akkurat dette ble snakket om. For her merker man at noe av det som skjer har vært nytt, legger han til.

Verdi å stå sammen

Gram sitter sitter i en rolig japansk hage på hotellet sitt i sentrum av Tokyo. Både de regionale spenningene og storbyens bråk kjennes langt unna.

Under et lunsjmøte og senere formelle samtaler i det japanske forsvarsdepartementet diskuterte de to forsvarsministrene hvordan de kan styrke det norsk-japanske forsvarssamarbeidet.

Det er nesten 40 år siden sist en norsk forsvarsminister besøkte Japan.

– Å styrke forbindelsen handler også om å bygge samhold mellom land som deler de samme verdiene og er opptatt av å forsvare internasjonal rettsorden, havretten og navigasjonsfriheten. Det er en kjerneinteresse for Norge. 

– Å stå sammen med andre om det, enten det er med Nato eller på andre siden av jordkloden, så har det en verdi, legger han til. 

40 ÅR SIDEN SIST: Gram er den første norske forsvarsministeren som besøker Japan på nesten 40 år.

– Et kappløp

Gram understreker at Norge fokuserer mest på tilstedeværelsen i nord, men han er tydelig på hva det tette samarbeidet med partnerne i Stillehavet har å si for den norske forsvarsevnen.

– Det er jo et kappløp hele tiden på våpen- og forsvarsmateriell-siden. Det å legge til rette for den norske forsvarsindustrien med sin teknologi og sine kapasiteter, er en grunnleggende viktig del av det å forsvare Norge. 

– Vi skal sørge for at vi fortsetter å være ledende på teknologisk forsvarsindustri. Vi gjør det jo mye i eget land, men det gjøres jo i partnerskap. 

– Blir det 40 år til neste gang en forsvarsminister kommer hit? 

– Nei, det kan jeg ikke forstå, det ville vært veldig rart. Men om det er jeg som kommer neste gang, det får vi se på. 

Powered by Labrador CMS