Nyheter

SAMARBEID: Det amerikanske forsvaret tester våpensystemet Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB) testes på Kauai, Hawaii.

USA, Storbritannia og Australia skal samarbeide om hypersoniske våpen

Landene skal også samarbeide om kunstig intelligens og ubåtteknologi. Samarbeidet kritiseres av Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarssamarbeidet har fått navnet Aukus, og målet er å demme opp for Kinas raske militære oppbygging, særlig i Stillehavsregionen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi forpliktet oss i dag til å sette i gang et nytt trepartssamarbeid om hypersoniske våpen og forsvar mot hypersoniske våpen, samt systemer for elektronisk krigføring. Vi skal også øke informasjonsdelingen og utvide samarbeidet om innovasjon på forsvarsområdet, heter det i en felles uttalelse.

I kunngjøringen fra president Joe Biden og statsministrene Boris Johnson og Scott Morrison omtales også landenes satsing på kunstig intelligens, kvantedatamaskiner og ubåtteknologi.

De tre landene signerte i fjor en avtale om at USA og Storbritannia skulle hjelpe Australia med å skaffe atomdrevne ubåter, noe som førte til at en allerede inngått avtale med Frankrike ble vraket.

Meldingen om samarbeidet utløste skarp kritikk fra Kina.

– Hvis man ikke liker krisen i Ukraina, bør man avstå fra å gjøre ting som kan føre andre deler av verden inn i en krise som denne, sa landets FN-ambassadør Zhang Jin under et møte i FNs sikkerhetsråd.

Les også: USA sender panservernraketter til Ukraina.

Hemmelighold

Russland, Kina, USA og Nord-Korea har alle gått ut med meldinger om at de har testet såkalte hypersoniske våpen. Slik våpenutvikling er gjerne omgitt av stort hemmelighold, og mye er uklart om hva slags våpentyper det konkret er snakk om.

Ordet hypersonisk brukes når våpenet beveger seg med mer enn fem ganger lydhastigheten. Tradisjonelle langtrekkende atomraketter som går i en buet bane, ut i verdensrommet og tilbake til jorda igjen, beveger seg i slike hastigheter og har eksistert i mange tiår.

RUSSLAND: Et russisk MiG-31 jagerfly med Kinzhal-missiler om bord. Bildet er tatt på rullebanen ved Hemeimeem flybase i Syria, 25. juni 2021.

Mye av den nye interessen for hypersoniske våpen knytter seg imidlertid til våpen som beveger seg lavere, i atmosfæren, ikke ulikt dagens krysserraketter. Forskjellen er at de beveger seg langt raskere.

Ved bruk av spesielle motorer som henter luft fra atmosfæren til forbrenning, slik en jetmotor gjør, endres rekkevidden og bruksområdet for disse våpnene. Det er da per definisjon ikke lenger snakk om raketter, men heller noe som ligner på svært raske droner.

Les også: Norge og Sverige styrker forsvarssamarbeidet.

Ny amerikansk test

De teknologiske utfordringene med å utvikle motorer som virker i så høye hastigheter har vist seg store.

Tirsdag kunngjorde imidlertid det amerikanske militære forskningsavdelingen DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) at de hadde lyktes med en ny test som ble gjennomført i mars.

Testen er den andre i det såkalte HAWC-programmet, som utvikles av våpenprodusenten Lockheed Martin. Forkortelsen står for Hypersonic Air-breathing Weapon Concept.

Ifølge CNN holdt amerikanske myndigheter testen først hemmelig for ikke å øke spenningsnivået overfor Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

Våpenet skal ha blitt sluppet fra et B-52-fly utenfor USAs vestkyst.

DARPA opplyser at det deretter akselererte til en hastighet på godt over 6.000 kilometer i timen og nådde en høyde på 19.800 meter. Våpenet skal ha fløyet over 550 kilometer.

CNN skriver at HAWC ikke har stridshode, men i stedet skal ødelegge målet kun med kraften i nedslaget når det treffer i svært høy hastighet.

En test av et annet amerikansk system i oktober slo imidlertid feil, melder kanalen.

Les også: Kontrollkomiteen sier nei til å avgradere Frode Berg-rapport.

Russland hevder å ha brukt hypersoniske våpen

I mars hevdet Russland å ha avfyrt hypersoniske missiler mot mål i det vestlige Ukraina, for første gang noensinne i krig. Blant annet skal et våpendepot i nærheten av Ivano-Frankivsk ha blitt rammet.

Det britiske forsvarsdepartementet har i en etterretningsoppdatering sagt at det kan være snakk om typen Kinzjal (Dolk), men meldingene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Det britiske departementet hevdet også at påstanden kan ha vært en avledningsmanøver for å trekke oppmerksomhet vekk fra den manglende framgangen i Russlands bakkeoperasjoner.

Det russiske militæret skal også ha oppdatert en del av sine langtrekkende, ballistiske raketter fra Sovjet-tiden med hypersoniske stridshoder som kan manøvrere på vei til målet. Det skal gjøre dem i stand til å unngå rakettforsvarssystemer.

Det såkalte Avangard-systemet hevdes å kunne oppnå en fart på opptil 27 ganger lydhastigheten. Den første enheten med systemet ble satt inn i tjeneste i 2019.

Les også: Russland anklager Ukraina for «å arrangere» bilder av drepte sivile.

Kinesisk system

Få detaljer er kjent om Kinas systemer, men i oktober sa USAs forsvarssjef Mark Milley at de var kjent med en ny test. Han omtalte testen som en vesentlig hendelse, og sa at våpenet var kilde til «stor bekymring».

I testen over Sør-Kinahavet i juli skal en separat rakett ha blitt avfyrt fra våpenet mens det beveget seg i minst fem ganger lydhastigheten.

Analytikere i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ble tatt på senga av egenskapene til det nyutviklede våpenet, skrev Financial Times i november.

Den kinesiske testen skal ha vært av et såkalt hypersonisk glidefartøy, den komponenten i en langtrekkende rakett som bærer selve stridshodet mot målet i svært høy hastighet. En slik glider kan utrustes med atomvåpen.

Ifølge avisen forsøkte amerikanske analytikere blant annet å få svar på hvilke teknologier som var blitt tatt i bruk for å gjøre det mulig å skyte ut en rakett fra glideren mens den beveget seg i enorm hastighet. De spurte seg også hva formålet med raketten var.

Noen eksperter mener det er snakk om en luft-til-luft-rakett. Andre mener det kan ha vært et system for å ødelegge rakettforsvarssystemer som kan true glidefartøyet.

Meldingen ble tolket som et tegn på at det kinesiske prosjektet var langt mer avansert enn rivalenes.

Les også: USA og Storbritannia vil kaste Russland ut av FNs menneskerettsråd.

Powered by Labrador CMS