Nyheter

SUSPENDERES: Storbritannias utenriksminister mener Russland bør suspenderes fra FNs sikkerhetsråd. Bildet er fra hennes tale til Atlantic Council den 10. mars 2022.
SUSPENDERES: Storbritannias utenriksminister mener Russland bør suspenderes fra FNs sikkerhetsråd. Bildet er fra hennes tale til Atlantic Council den 10. mars 2022.

USA og Storbritannia vil kaste Russland ut av FNs menneskerettsråd

Russland kan ikke lenger være medlem av FNs menneskerettsråd etter anklagene om drap på sivile i Kyiv-forstaden Butsja, mener USA og Storbritannia.

Publisert

– Bildene fra Butsja og ødeleggelsene over hele Ukraina pålegger oss å la ord bli etterfulgt av handling, tvitret USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kan ikke la et medlemsland undergrave samtlige prinsipper vi hegner om, for deretter fortsette å delta i rådet, skriver hun og opplyser at det vil bli en avstemning i rådet om saken torsdag.

– Gitt sterke beviser for krigsforbrytelser, inkludert rapporter om massegraver og avskyelig nedslakting i Butsja, kan ikke Russland lenger være medlem av FNs menneskerettsråd. Russland må suspenderes, sier Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

FNs medlemsråd består av 47 land, som velges for tre år av gangen. Russland ble innvalgt i 2021.

Blant de nåværende medlemmene i rådet er også land som Sudan, der de militære grep makten i et kupp i 2021 og har slått hardt ned på demonstranter siden. Eritrea, som FN anklager for krigsforbrytelser i nabolandet Etiopia, er også medlem, og det samme er De forente arabiske emirater som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Powered by Labrador CMS