Nyheter:

Recep Tayyip Erdogan vil sende soldater for å overvåke våpenhvilen i Nagorno-Karabakh.

Tyrkia vil sende soldater til «fredsbevarende senter» i Aserbajdsjan

President Recep Tayyip Erdogan ber om grønt lys til å sende soldater til Aserbajdsjan der Tyrkia vil etablere et «fredsbevarende senter» sammen med Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Senteret skal ifølge Erdogan overvåke våpenhvilen i Nagorno-Karabakh, som helt siden Sovjetunionens sammenbrudd har vært en kilde til konflikt mellom Aserbajdsjan og Armenia.

De to siste dagene har tyrkiske og russiske tjenestemenn sittet i samtaler om hvordan avtalen skal iverksettes, og mandag ba Erdogan nasjonalforsamlingen i Ankara om å godkjenne utplasseringen, som skal gjelde for ett år. Erdogan vil ha mandat til å bestemme størrelsen på styrken.

Tyrkia er en av Aserbajdsjans nærmeste allierte og har stilt seg bak landets krav om å få tilbake områder som armenske separatister tok kontroll over i krigen mellom 1988 og 1994.Fredsplanen som ble inngått i forrige uke, innebærer at armenske separatister mister kontroll over deler av Nagorno-Karabakh og områdene rundt.

Fakta om våpenhvilen i Nagorno-Karabakh

  • Avtalen ble underskrevet av Russlands president Vladimir Putin, Armenias statsminister Nikol Pasjinian og Aserbajdsjans president Ilham Alijev.
  • Partene ble enige om en full våpenhvile fra midnatt Moskva-tid tirsdag (klokken 22 mandag norsk tid).
  • De to partene vil beholde posisjonene de har tilegnet seg i løpet av de siste sammenstøtene. Det betyr at Aserbajdsjan får tilbake 15 til 20 prosent av sitt tidligere tapte territorium, inkludert den strategisk viktige byen Sjusja.
  • Russland skal bidra med fredsbevarende styrker i regionen, inkludert 1.960 militærpersonell med lette våpen og 90 pansrede mannskapsvogner. I tillegg skal 380 enheter med kjøretøy og spesialutstyr sikre roen i Latsjin-korridoren, som knytter regionen til Armenia.
  • Det fredsbevarende oppdraget skal vare i fem år, og innsatsen skal fornyes automatisk i fem år så lenge ingen av partene trekker seg fra avtalen.
  • Armenia vil gi Aserbajdsjan kontroll over Kalbajar-distriktet innen 15. november, Agdam-distriktet innen 20. november og Latsjin-distriktet innen 1. desember.
  • Internt fordrevne og flyktninger vil returnere til regionen og nærliggende distrikter som tidligere var under armensk kontroll.
  • De to partene vil gjennomføre utveksling av krigsfanger, andre pågrepne og falne.
  • Armenia skal være garantist for transport gjennom landet fra Aserbajdsjan til landets eksklave Nakhitsjevan, som ligger mot grensa til Tyrkia.
  • Avtalen sier ingenting om den fremtidige statusen til de armensk-befolkede områdene i Nagorno-Karabakh, eller om hvordan framtidige forhandlinger om å gjøre slutt på konflikten skal foregå.

(Kilde: AFP)

Om lag 2.000 russiske soldater skal utplasseres i regionen for å vokte over at våpenhvilen respekteres. Russland har flere ganger understreket at avtalen ikke innebærer utplassering av tyrkiske styrker. Det fastslås imidlertid at det skal etableres et fredsbevarende senter, men uten at det spesifiseres hva slags rolle senteret skal ha.

Powered by Labrador CMS